Konepaja-liike ajaa Pasilan konepaja-alueen asiaa, pihat haluttaisiin viihtyisimmiksi, alueen suunnittelu ei vielä valmis

Jaakko Blomberg on Konepaja-liikkeen aktiivi, mutta on hän ehtinyt olla mukana monessa muussakin. Hän järjestää kaupunkitapahtumia, katutaidetta ja vastaa Redissä sijaitsevasta Kalasataman Vapaakaupungin Olohuoneesta. Hän haluaa ottaa käyttöön kaupunkitilaa ja edistää sitä että tehdään asioita yhdessä.

Häntä kiinnostaa uuden luominen ja sellainen että osataan käyttää olemassa olevaa hyväksi niin kuin vaikka Konepajan halleissa: ”Jos tähän olisi tullut Bauhausin myymälä olisi se ollut aika hukkakäyttöä.”

On pinttynyt uskomus että Konepaja-liike perustettiin nimenomaan vastustamaan Bauhausia, mutta itse asiassa sen perusti viisi jäsentä viikko ennen kuin myymäläsuunnitelmat tulivat virallisesti julki. Se sähköisti liikettä ja teki siitä aidon, sanoo Jaakko Blomberg. Tämä tapahtui marraskuussa 2016.

Aktiiviporukka liikkeellä on ollut aina pieni, Jaakko Blomberg lisäksi lähinnä Antti Möller ja Sofia de Vogt. Aktiivien ympärillä on ollut kuitenkin iso porukka pitämässä ääntä. ”Tarkoituksena on kuitenkin laajentaa ryhmää tulevaisuudessa sekä muutenkin liikkeen toimintaa” sanoo Jaakko Blomberg.

Tammikuun tapaamisessa he ryhtyvät miettimään mitä seuraavaksi. Bruce Oreck löytyi sijoittajaksi ja hänen kanssaan on tehty yhteistyötä. Seuraavaksi liike haluaisivat kehittää kaupungin kanssa piha-alueita. Nykyään ne ovat vain tyhjiä kenttiä. Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin kautta pyrittiin tähän löytämään varoja mutta ei niitä saatu. 

Nykyään pihalla ei ole puita tai istuimia. Pihasta haluttaisiin paikka missä ihmiset viihtyvät, isolla kentällä kukaan ei halua viettää aikaa, sanoo Jaakko Blomberg. Sinne olisi hyvä tehdä paikka pienemmille tapahtumille ja tätä varten fasiliteetit. Olisi myös kiva että siellä viihtyisivät lapset, he ja aikuiset laitetaan yleensä eri karsinaan, olisi tarkoitus että kaikki voisivat pitää siellä hauskaa, sanoo Jaakko Blomberg.

Paikalle on suunnitteilla terasseja. Corona-baari toimii nykyään popup-tilassa ja saa uudet tilat piakkoin. Paikalle tulee myös Kaurismäkien Andorra, Dubrovnik ja Moskva-baari. Kansallisteatterilla on väistötilat Konepajalla kun sen tila menee remonttiin, katsomo Konepajalle on vielä rakenteilla.

Kokoonpanohalliin on tulossa ruokakauppa. Tällä hetkellä lähin on Alepa Alppilassa ja Pasilassa on Tripla. Lisäksi on suunnitelmia independent-kaupoille ja ravintoloille. Bruce Oreckilla on myös suunnitelmia omistamiaan tiloja varten.

Bruce Oreck omistaa kokoonpanohallin, sähköjunahallin ja maalaamon. Valillan ratapiha omistaa pienemmät rakennukset, Aleksis Kiven kadun varteen on suunnitteilla hotelli ja se aukeaa kesällä.

Konepajan rakennuksilla on ollut eri funktioita – mm. kokoonpanohalli, sähköjunahalli, maalaamo, paja ja piipullinen voimala. Alueen oli itsenäinen sähkönsaannin suhteen. Ikkunat ovat nykyisinkin kaarevia kun junat on niistä mahdutettu läpi. Konttorit ovat olleet Aleksis Kiven kadun puolella.

Alue on arkkitehti Bruno Granholmin suunnittelema. Sitä tarvittiin kun ennen päärautatieaseman luona kootut junat eivät sinne enää mahtuneet. Konepaja-alueesta tuli ihan oma kaupunkinsa.

Nykyään puhutaan Pasilan konepajasta, mutta sen nimi on alun perin ollut Fredriksbergin konepaja. Nykyinen Pasila sijaitsi kahden tilan alueella joista toinen oli nimeltään Fredriksberg ja toinen Böhle.

Ennen junarata kulki satamasta krematorioon ja konepaja-alueen kautta Pasilaan. Krematoriosta kulki aamuisin juna Malmin hautausmaalle. Ennen vanhaan paikalla oli Sörnäisten järvi, Vallilan teollisuusalue ja Alppila nousevat hieman entisen järven tasoa korkeammalle.

Alue alkaa olla aika valmiiksi rakennettu lukuun ottamatta Teollisuuskadun vartta jonka rakennuksia ei vielä ole edes suunniteltu. Sturenkadun varteen tulee vielä toimistoja. Asukkaita paikassa on tuhansia.

Rakennukset ovat sinänsä jo vanhoja, joten niissä saattaa tulla yllätyksiä kunnon suhteen, sanoo Jaakko Blomberg. Tämä vaikeuttaa tarkkojen aikataulujen tekemistä. Hän uskoo että alue ei ole valmis vielä moneen vuoteen. Suunnitelmat myös elävät. Tiloja on toistaiseksi rempattu aika kevyesti ja hiljalleen niitä tullaan remontoimaan lisää.

Konepaja-liike on säästeliäästi järjestänyt tapahtumia, se on halunnut tuoda ihmiset ja toimijat yhteen ja ajaa alueen asiaa. Kuitenkin joitain korttelikirppiksiä se on kesäisin ottanut järjestääkseen.

Konepaja-liikkeeseen pääse mukaan ottamaan yhteyttä Facebook-sivujen kautta tai liittymällä sen Facebook-ryhmään. Liike on avoinna kaikille ajatuksille, sanoo Jaakko Blomberg.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.