fbpx

Linkki verkkokauppaan

Kansallisteatterin väistötiloista Vallilassa ei tule perinteistä teatterirakennusta – jo tila tuo omat haasteensa

Kansallisteatterin -30 ja -50 luvun osat menivät täyteen remonttiin ja teatteri joutui etsimään itselleen uutta tilaa. Pasilan konepaja -alueelle Vallilaan oltiin suunniteltu verstastiloja, mutta nyt sinne pystytetäänkin kokonainen näyttämö. Entisen Pienen näyttämön ohjelmisto on siirtymässä Vallilan väistötilaan.

Jukka Vuokko on töissä Vallilassa Kansallisteatterin teknisenä tuottajana ja vastaa yhdessä suunnitteluryhmän kanssa Vallilan projektista. Keskeinen porukka on nelihenkinen, lisäksi konepaja-alueella on omat suunnittelijansa ja arkkitehtinsa.

Ensin näytti, että paikalle ei saataisi teatteritoimintaa, että saumat menivät kun hallit menivät myyntiin. Mutta teatterilaiset saivatkin yhteyden Train Factoryyn ja sen omistajaan Bruce Oreckiin ja syntyi ajatus väistötiloista.

Tilojen vuokra-aika on kolme vuotta. Alue on muutenkin vielä turbulenssissa, sanoo Jukka Vuokko.

Entinen konepajan sali on kolmessa osassa, joista erotetaan kaksi osaa, noin 800 neliömetriä, teatterin toimintaan joista yhteen tulee näyttämö ja katsomo.

Paikalle on tulossa ns. repertuaariteatteri, joka tarkoittaa että paikalla pyöritetään useampaa näytelmää, kuutena päivänä viikossa. Tilaan tulee 280-paikkainen katsomo, joka rakennetaan nousevaksi. Lisäksi paikalle tulee pieni yleisölämpiö ja baari, johon ehkä tulee jotain pientä ohjelmaakin.

Katsomo on korkeimmillaan kymmenisen metriä korkea ja sen alle tulee pieni varasto, tilaa tekniikalle ja maskille.

Kansallisteatteri oli toivonut, että voisi tehdä käyttötarkoituksen muutoksen ja käyttää paikalla ennen sijainneen Brunon kokoontumislupaa. Mutta koko alue on menossa remonttiin joten rakennuslupa piti laittaa sisälle. Tilasta on tarkoitus tehdä pysyvästi soveltuva esitystoimintaan.

Paloturvallisuusasiat suunnitellaan uusiksi, simulaatio on nyt käynnissä. Sprinklerit, hälytysjärjestelmät, savunpoisto ja ilmastointi tehdään uusiksi. Teknisiä juttuja pyritään tekemään samanaikaisesti ja järkevässä järjestyksessä, sanoo Jukka Vuokko. 

Kolmen vuoden vuokra-ajan jälkeisiä vuokranantajan suunnitelmia ei vielä tiedetä. Kansallisteatteri maksaa näyttämötilojen remontoimisen ja vuokranantaja muun.

Katto jätetään entiselleen, ikkunoineen, mutta ulkopuolelta ne todennäköisesti peitetään. Teatterilaiset yrittävät saada lupa maalata ne mustaksi, mikäli vuokranantaja antaa siihen luvan, sanoo Jukka Vuokko.

Onko tilassa haasteita, Jukka Vuokko? ”Ei tässä paljon muuta olekaan kuin haasteita”, naurahtaa Jukka Vuokko. Osa rakenteista on suojeltuja ja joutuu rakentamaan myös esteettömät kulut vessoihin ja muualle. ”Vielä ei tämä ole ihan mahdottomalta kuitenkaan vaikuttanut” hän sanoo.

Tilasta tulee todella erilainen verrattuna mihin teatteri on tottunut. Tila ei tule olemaan äänellisesti tai valaistukseltaan steriili, Jukka Vuokko: ”Me olemme suhtautuneet tähän vähän kuin kesäteatteriin missä on kylmä.” On kuitenkin olemassa suunnitelma miten tila lämmitetään ensi talvena.

Ovet täytyy vaihtaa, rakentaa tuulikaappi ja rakentaa tilasta vedoton. Kaukolämpöverkkoa alueella ei ole uudistettu. Tilaa tullaan lämmittämään vähän kuin sirkustelttaa, sanoo Jukka Vuokko. Pihalle tulee raksalämmitin joka puhaltaa lämmintä ilmaa sisälle.

Ensimmäinen ensi-ilta tiloissa tulee olemaan joskus syyskuun puolella. Elokuun kuudes päivä aloitetaan vielä nimeämättömän projektin lavastus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *