Rita-keittiöt Alppilassa tekee kotimaista, keittiötä tehdessä voi yhdistellä värejä ja materiaaleja melkein äärettömin eri tavoin

Alppilassa osoitteessa Porvoonkatu 16 palvelee Rita-keittiöiden myymälä, jossa on esillä valmiita keittiöitä. Itselleen voi tilata keittiötä ja yhdistellä niihin eri materiaaleja ja värejä melkein äärettömin eri tavoin.

Paikalla myymälää esittelemässä ovat myyjät Heimo Hepojärvi ja Kerkko Lähteenmäki. Yhteensä heillä on ammattitaitoa kuusikymmentä vuotta, he sanovat. Se on myös suomalainen tuote: ”Rita-keittiöt on kotimaisin toimittaja. Varmaan meitä suomalaisempaa toimijaa alalla ei ole”, kommentoi Kerkko Lähteenmäki.

Nykyisessä osoitteessaan Rita-keittiöiden myymälä on sijainnut viisitoista vuotta, sitä ennen Sturenkatu 13:ssa vielä reilu parikymmentä vuotta. Tuotanto ja tehtaanmyymälä sijaitsevat Tikkurilassa Koivuhaan teollisuusalueella osoitteessa Niittytie 29. Vallilan myymälässä tehdään suunnittelu ja myyntityö.

Yhteensä Rita-keittiöt työllistää suunnilleen kaksitoista henkeä, tehtaan porukat ja asentajat mukaan lukien. Se tekee keittiöt valmiiksi asennettuna: ”Miten asiakkaat haluavat, niin me toimitamme”, sanoo Kerkko Lähteenmäki.

Keittiöprojekteja on erikokoisia. Välillä tehdään pelkkiä ovenvaihtoja tai komeroita, mutta pääosin myydään ihan täysin valmiita keittiöitä.

Suurin osa asiakkaista on jo vanhoja asiakkaita tai vanhojen asiakkaiden tuttuja. Korona on hiljentänyt asiakasvirtoja. Vanhemmat ihmiset eivät keväällä liikkuneet mutta satunnaisia ohikulkijoita on pistäytynyt käymään jonkin verran.

Rita-keittiöt on pyrkinyt tekemään työnsä niin hyvin että saisi kehuja ja sitä kautta uusia tilauksia. Tämä on ollut suuri apu varsinkin korona-aikoina, sanovat myyjät. Netistä tulee uusia asiakkaita jonkin verran. Lisäksi Rita-keittiöt jakaa edelleen mainoslappuja kuten ovat tehneet vuosikymmeniä – se on edelleen erittäin tehokas tapa tavoittaa ihmiset, sanoo Kerkko Lähteenmäki.

Putkiremonttityömaita on Kalliossakin useita, joihin tilataan keittiöitä. Lisäksi Rita-keittiöillä on useita yhteistyökumppaneita eli urakoitsijoita. Se ei kuitenkaan tee rakennusliikkeille isoja keittiösarjoja, ne ovat toisten yritysten hommia, kommentoi Kerkko Lähteenmäki. Eniten Rita-keittiöitä menee saneerauskohteisiin eikä niinkään uudiskohteisiin.

Ala on varsin kilpailtu, sanoo Heimo Hepojärvi. Rita-keittiöt voi tehdä keittiöitä erikoismittaisena ja toimittamaan pieniin keittiöihin tehokkaita ratkaisuja. Se ei ole kiinni standardimitoissa kuten monet muut.

Valmistus alkaa niin että ensin käydään paikan päällä kotona ottamassa mittoja ja suunnittelemassa. Korkeatasoisella suunnitteluohjelmalla tehdään toteutus, asiakkaalle toimitetaan sähköpostiin suunnitelmat ja esitetään hintatarjous. Tätä tehdään paljon etänä jo siksi, että moni tilaa sijoitusasuntoon uuden keittiön eikä aina pääse paikan päälle suunnittelemaan.

Jos hakee rautakaupasta tarvikkeet voi päästä halvalla tai kalliilla, kommentoi Kerkko Lähteenmäki. Kotimaiseksi tuottajaksi Rita-keittiöt on kuitenkin edullinen avainlipputuotteeksi. Laki mahdollistaa nykyisin halvat tuontitavarat, joiden kanssa se joutuu myös kilpailemaan. Välillä hintaakin joutuu painamaan.

Keittiöissä käytetään pääsääntöisesti nykyvakiomittoja mutta joka keittiöön mahtuu myös erikoismittaisia tuotteita. Kokonaisuuden on oltava hyvännäköinen ja toimiva, kommentoi Kerkko Lähteenmäki.

Hanoiksi pyritään suosittelemaan suomalaisia tuotemerkkejä. Hanoja valmistava Oras on varsin suosittu. Mallistosta löytyy myös italialaisen Alessin suunnittelemia malleja. Jos haluaa erikoisempaa väriä, täytyy katsella muita merkkejä. Osa Oraksen hanoista on automaattisia ja toimivat patteripesäkkeellä tai verkkovirralla.

Induktioliedet ovat vallanneet markkinat ja vanha keraaminen keittiötaso on jäänyt pois oikeastaan kokonaan. Kaapistoja Rita-keittiöt tekee sekä täydestä puusta että muista alalla käytettävistä materiaaleista.

Suurin osa keittiöistä on edelleen valkoisia. Käytössä olevat värikartat tarjoavat tuhansia eri sävyjä maalatuille pinnoille. Trendivärit ovat nykyään myös tummia.

Kaikkein paras tasomateriaali on nimeltään Dekton. Se kestää melkein kaiken kulutuksen ja täysin kuumaakin hyvin toisin kuin kvartsitaso. Se on myös ohkainen, paksuimmillaan kaksi senttimetriä. Kivimateriaalit keittiöihin tulevat  kotimaiselta kiviyritykseltä ja Dekton-materiaalit Espanjan Cosentinon tehtailta. Keittiökalusteiden pitää kestää kosteutta siinä missä kylpyhuonekalusteidenkin.

Normaalin keittiön kaapistojen hinta Rita-keittiöissä perusmateriaaleinen on 6000-7000 euron välillä. Kodinkoneiden hinnat voivat vaihdella laidasta laitaan, normaaliin keittiöön saa 2000-4000 eurolla kodinkoneet. Kokonaisbudjetti normaalille keittiölle on kaikkine töineen noin 12000-14000 euroa alihankintatöineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.