Keskellä surua Vieno Puustjärvi halusi ryhtyä lukemaan käsiä eli ryhtymään kirologiksi, hän myös maalaa puukoruja joita on tehnyt jo miljoonia

Vieno Puustjärvi pyörittää Hakaniemen kauppahallissa liikettä joka kantaa hänen omaa nimeään. Siellä hän myy omia tuotteitaan, käsinmaalattuja puukoruja ja lukee käsiä eli toimii kirologina. Vielä vähän aikaa sitten hänellä oli hienot ja isot tilat Aleksanterinkadulla mutta kun ovi ei käynyt, oli tehtävä jotain. Hän päätti muuttaa Hakaniemen kauppahalliin.

Kauppahallista hän sanoo että ihmisiä käy enemmän ja on sosiaalisempaa. Aleksanterinkadulla oli yli 100 neliötä, nyt hän joutuu pärjäämään 20 neliöllä. Aleksin myymälässä ei kuitenkaan ollut juoksevaa vettä tai omaa vessaa. Torikorttelissa oli liiketoiminta kuitenkin alkanut kymmenen vuottaa sitten.

Käsiä hän on lukenut nyt yli kolmekymmentä vuotta. Korutuotannon hän aloitti kaksikymppisenä. Hänen korutuotantonsa sai heti komean alun, asiakkaina olivat Stockmann, Marimekko ja Silja Linen laivat. Kun 90-luvun lama kuitenkin iski, hän oli nuorena yrittäjänä velkainen ja pudotus oli kova. Kun hän tästä lamasta pääsi pinnalle niin kas kummaa, tuli taas uusi lama, hän sanoo: ”Vieno Puustjärvi on kahden laman nainen, 75-vuotias sisukas yrittäjä ja erittäin hyvä käsienlukija”.

Korujen maalaaminen sai alkunsa kun hän oli nuorena Ateneumissa mallina. Hän sai kesätyön askartelukeskuksen kulmasta. Hän teki siellä itselleen puupaloista koruja. Hän huomasi pitävänsä siitä. Moni piti aivan hulluna. ”Mutta katso kuinka monta miljoonaa palloa olen nyt maalannut”, hän sanoo.

Vieno Puustjärvellä on työhuone Hakaniemessä autohallissa, jossa on 160 neliötä tilaa. Liikkeen paikkaa vaihtaessaan hän hankki itselleen tilapäisesti vielä sata neliötä tilaa josta nyt luovutaan.

Hän sanoo työllistäneensä vuosien varrella valtavan määrän nuoria. Häntä on pidetty tiukkanakin. Eräs tyttö tuli hallille liikkeelle, joka oli ollut hänellä töissä. Vieno Puustjärvi kysyi hänen nimeään, vastaus kuului Carmen. Mitä teet nykyään? ”Opetan teatteritaidetta Pariisissa”, kuului vastaus. 

Kirologi ei ole ennustaja, povari eikä selvännäkijä vaan Vieno Puustjärvi sanoo olevansa ehkä Suomen parhaimpia luonteen lukijoita. Se on kuitenkin verrattavissa astrologiaan tai numerologiaan. Hän on opiskellut kirologiaa jo nyt yli kolmekymmentä vuotta.

Samoin kuin Aleksanterinkadun 100-neliön liikkeessä vastaanotto on hänen tiloissaan kauppahallissakin. Sinne pääsevät helpommin ihmisetkin joilla on liikkumisvaikeuksia. ”Tervetuloa, jokaisen ihmisen olisi hyvä tietää mitä hänen käsiinsä on kirjoitettu”, sanoo Vieno Puustjärvi.

Kirologia ei ole pelkkää kämmenten viivojen lukemista, vaan kirologi analysoi käden inhonpintaa, sormien joustavuutta, käsien elastisuutta ja väriäkin. Ja tietty myös viivojen muotoa ja väriä.

Nuorilla ihmisillä saattaa olla tosi valkoisetkin kädet ja Vieno Puustjärvellä taas punaiset. Erosta hän usein kyselee, että miten voi olla että hänellä 75-vuotiaalla menee lujempaa.

Herkällä ihmisellä on enemmän viivoja. ”Viivat ovat kuin mustekalan lonkerot, joilla ihminen yrittää ilmaista tunteitaan toiselle ihmisille”, selittää Vieno Puustjärvi.

Ihmiset ovat hyvinkin erilaisia, toiset ovat kiinalaista posliinia, toiset käyttöastioita ja jotkut peltikanistereita, hän selittää.

Pisin käsistälukemis-sessio on hänellä kestänyt kuusi tuntia. Kirologi on kuin menisi tapaamaan lakimiestä, pitää tietää mitä haluaa painottaa. Tulkinta voi olla kovinkin erityinen tai yleisempi.

Ihminen muovaa kohtalonsa omalla mielenlaadullaan ja hapannaamat sairastavat enemmän ja kuolevat nopeammin. On tärkeää nähdä asiat positiivisesti, Vieno Puustjärvikin osaa olla räpätäti suustaan mutta hänen perusluonteensa on positiivinen ja sanoo olevansa ennen kaikkea ahkera.

Ihminenkin vuosien saatossa muuttuu, siksi on järkevää käydä kirologilla hiukka useammin kuin vain kerran elämässään.

Vasen käsi kertoo ihmisen potentiaalin minkä kanssa on syntynyt, aktiivinen oikea käsi taas näyttää millaista elämää on elänyt. Kaikki ei aina vie eteenpäin, välillä tulee takapakkia.

Suurin vaikutus tulee vanhemmilta ja kotoa. Jokainen kokee sen kuitenkin eri tavalla, samassa perheessä voi olla viisikin lasta jotka kokevat kodin aivan eri tavalla.

”Haluatko kukkia samanlaisen kukan kuin vanhempasi ovat kukkineen vai oman kukkasi?”, kysyy Vieno Puustjärvi.

Hänellä on ollut asiakkaana äiti, joka on saanut avioliitossa turpiinsa, sama käy tyttärelle ja tyttärentyttärellekin vaikka heillä olisi hieno kivitalo asuntona, hienot autot ja kaikki valmiiksi pedattuna. Käyttäytymismalli ja ratkaisujen tekeminen ei tule aina omista tunteista vaan paljolti ympäristön vaikutuksesta.

”Suurin ja tärkein asia on kuitenkin että ihmiset osaavat hyväksyä ja rakastaa itseään. Sillä ei ole mitään tekemistä narsismin kanssa vaan miten me voimme  uskoa että joku rakastaa ja arvostaa meitä jos me emme itsekään sitä tee?”, kysyy Vieno Puustjärvi.

Hänellä oli elämässä vaikeaa ennen kuin lähti kirologia-kurssille. Hän nai turkkilaisen miehen, jota todenteolla rakasti. Hän toi miehensä Suomeen parempiin olosuhteisiin mutta hänet ryöstettiin putipuhtaaksi. Hän pisti suhteeseen kaikki rahansa, maksoi matkat, vaatteet ja kaiken teki sydämestään.

Puolessa vuodessa hän opetti miehelle suomenkielen. Yhtenä päivänä mies sanoi: ”Sinä olet kuin hiiri, minä olen kuin kissa ja minä teen kanssasi mitä haluan.”

Vieno Puustjärvi ajatteli että jos hän nyt ei tee jotain, vetää hän itsensä narunjatkoksi. Kirologia-kurssi maksoi maltaita ja hän oli silloin todella rahaton. Hän halusi tietää, onko hän hyvä ihminen.

Hänellä on tallessa psykiatrin lausunto jossa lukee, että hän omaa niin ihanteellisen luonteen että on altis väärinkäytöksille. Muut luulevat häntä kovaksi bisnesnaiseksi mutta itse hän pitää itseään lällärinä.

”Annan vaikka nahan päältäni jos joku sattuu pyytämään, äitinikin oli sellainen. Minun on pitänyt oppia ihmisenä milloin kiltteys ja hyvyys muuttuu tyhmyydeksi ja hölmöydeksi ja sitä olen tässä opiskellut”.

Kirologian kurssilla hän vain itki ja itki, kaksi viikkoa putkeen. Opettaja sanoi hänelle, että ”älä sure, kyllä sinä selviät, sinusta tulee oikein hyvä kirologi”.

www.vienopuustjarvi.com

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.