fbpx

Linkki verkkokauppaan

Kallion Musiikkikoulussa ei kysellä, oletko musikaalisesti lahjakas vaan haluatko oppia

Kallion Musiikkikoulu on toiminut nyt kahdeksan vuotta Agricolankatu neljässä.  Kaisa Saarikorpi aloitti musiikkikoulun rehtorina vuotta aikaisemmin. Hän on pohjakoulutukseltaan pianonsoitonopettaja ja hankkinut sen jälkeen johtamiskoulututusta. Suurin osa opetuksesta on yksityisopetusta.

Agricolankatu neljässä katutasosta löytyy seitsemän opetusluokkaa. Odotustilassa voivat oppilaat ja oppilaiden vanhemmat odotella soittotuntien alkua. Seinällä on lasten värittämää taidetta, pohjana Kallion Musiikkikoulun vanha nalle-logo.

Kallion Musiikkikoulun oppilaskunta painottuu lapsiin nuoriin, mutta on myös paljon aikuisopiskelijoita. Nuorimmat oppilaat ovat vasta kolmikuukautisia ja vanhimmat kahdeksankymppisiä.

Musiikkileikkikoulu Pikkukarhussa kolmikuukautinen istuu vanhemman sylissä, lauletaan, tanssitaan ja kuunnellaan, kuvailee Kaisa Saarikorpi.  Ryhmiä on kolmen kuukauden ikäisestä kuusivuotiaisiin.

Kallion Musiikkikoulussa on myös bänditoimintaa. Tyttöbändi Silk on yläasteikäisten bändi, joka on soittanut jo vuosia yhdessä. Kallion Musiikkikoulussa on myös löytynyt yksi aikuisten bändi ja eri-ikäisten koululaisten bändejä muutama. Rytmihyrrä on ohjattua bänditoimintaa peruskoululaisille koulun jälkeen eri kouluilla ympäri Helsinkiä.

Soitonopetusta on monelle instrumentille: piano, harmonikka, popjazz-piano, viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, kitara, sähkökitara, sähköbasso ja rummut. Puhaltimista huilu, klarinetti, saksofoni, pasuuna, trumpetti ja käyrätorvi. Lisäksi opetusta saa laulussa. Aikuisille on suosittua kehorytmiikkaa ja monet aikuiset tulevat opiskelemaan pelkästään teoria-aineita.

Kallion Musiikkikoulu perii lukukausimaksua tunnin pituudesta riippuen. Halvimmillaan lukukausi maksaa 350 euroa ja kalliimmat 655 euroa. Tämä sisältää yhden soittotunnin ja sen lisäksi teoriaopetuksen. Yli 20-vuotiaiden tunnit maksavat enemmän johtuen Helsingin kaupungin avustuspolitiikasta.

Opettajia on yhteensä 38, mutta näistä vain muutama ovat täyspäiväisiä.

Kallion Musiikkikoulu pitää konserttejakin. Pienimmät konsertit ovat pianoluokassa, mutta myös Koskelan kirkossa Käpylässä käydään esiintymässä keväisin ja jouluna. Oodin Maija-salissa pidetään joulukonsertti. Konsertteja pidetään myös Kallion ja Alppilan seurakuntien tiloissa sekä Kallio-teatterissa.

Kallion Musiikkikoulun oppilaista monesta on tullut ammattimuusikoita. Opintoja on voitu jatkaa Sibelius Akatemiassa tai Metropoliassa valmistua muusikoksi tai musiikkipedagogiksi.

Kallion Musiikkikoulu erottuu Kaisa Saarikorven mukaan siinä, että kaikki opettajat ovat koulutettuja ja päteviä, näin ei välttämättä kilpailevissa kouluissa aina ole.

”Toisaalta me otamme kaikki halukkaat sisään, meillä ei ole pääsykokeita eikä kysellä oletko musikaalinen tai onko sinulla edellytyksiä, vaan haluatko oppia”, hän jatkaa. 

Jos oppilas haluaa tulla, voi hän ehkä joutua odottamaan vapautuvaa paikkaa, mutta opinnot voi aloittaa myös kesken lukuvuoden, ei pelkästään syksyllä kuten monessa muussa paikassa.

Lapset ovat kaikki erilaisia ja omanlaisiaan. Vanhassa systeemissä, jos sai korkeat pisteet ja pääsi musiikkioppilaitokseen, pyrittiin siihen että lahjakas lapsi identifioituisi musikaaliseksi. Nykyään halutaan antaa lapselle ja soittavan lapsen identiteetti.

Korona aiheutti sen että aikuisten osalta piti pysäyttää kevääksi koko toiminta. Noudatettiin AVI:n ja Helsingin kaupungin ohjeita. Opetusta annettiin etäyhteydellä.

Etänä yhdessä soittaminen on vaikeaa. On täytynyt nauhoittaa soittoa ja sitten sovittaa ääninauhat yhteen. Jotkut innokkaat ovat kyllä onnistuneet soittamaan etänä yhdessäkin. Moni soittaja on kuitenkin työssäkäyvä aikuinen, joilla ei ole aikaa ylimääräiseen säätämiseen, selittää Kaisa Saarikorpi.

Kallion Musiikkikoulussa voi osallistua myös pelkkään etämuskariin. Kerran viikossa tulee videoitu muskarihetki koteihin, joita voi katsoa ihan missä vain.

Agricolankadun kulmat ovat palvelleet musiikkikoulua hyvin. Kallion Ilmaisutaidon lukio on aivan naapurissa, tosin nyt remontissa. Kruununhaan yläasteen väistötilat olivat myös aivan naapurissa, mutta nyt nekin ovat lähteneet. Kallion ala-asteen kanssa tehdään erittäin hyvää yhteistyötä.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *