Sekotavarakauppa Pertin Valinta on Pertti Kurikan Nimipäivien jäsenien omistama kauppa, joka tekee myös tapahtumatuotantoa – sen tarkoitus on työllistää erityisryhmäläisiä

Pertin Valinta on sekotavarakauppa, joka sijaitsee osoitteessa Hakanimenkuja kaksi.  Sen toimitusjohtajana toimii Teuvo Merkkiniemi, omistajat ovat euroviisuissakin esiintyneen Pertti Kurikan Nimipäivien jäseniä kuten Pertti Kurikka itse ja Sami Helle. Heidän firmansa Daatso Oy on perustettu vuonna 2015. Kun Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti 2018, perustivat jäsenet Pertin Valinnan.

Pertin Valinnasta saa LP-levyjä, cd:eitä ja kasettejakin, joita ei muualta välttämättä löydä. Pienkustantamoiden levyjä ja tekee se omaa maahantuontiakin. Sen lisäksi erityisryhmien käsitöitä ja taidetta, Outsider-taidetta kuten sen omistajat sanovat.

Tiloissa on myös pieni galleria, jonka taiteilijat vaihtelevat. Teokset ovat myynnissä.

Outsider Art -festivaali on saman Pertin Valinnan porukan vuoden isoin tapahtuma, se tekee myös tapahtumatuotantoa. Tämän vuoden festivaalit menivät tosi hyvin, kertoo omistaja Sami Helle. Tapahtumassa oli erilaisia taiteilijoita, muusikkoja joiden keikkoja striimattiin. Myös avajaiset striimattiin.

Festivaali jaettiin erilaisiin trackeihin. HAMissa oli kuvataiteen näyttely, G-Live Labissa musiikkia, esittävää taidetta Madhousella Teurastamolla. Keskustakirjasto Oodissa oli elokuvatrackin esitys ja virtuaalitaideteos Inside Outside Finland, jota voi katsella VR-laseilla.

Festivaaleilla oli mukana erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä, itse Sami Helle toimi oppaana. Monia nuoria otettiin vaihteleviin tehtäviin.

Teuvo Merkkiniemi selittää, että Pertin Valinnan ideana on pitää paitsi kivijalkakauppaa ja verkkokauppaa, joissa on näkyvillä taiteilijoiden työtä, myös tehdä tapahtumatuotantoa. Sitä kautta voidaan taas työllistää erityisryhmien ihmisiä, myös niitä jotka ovat tippuneet työelämän ulkopuolelle ja ovat vaikeasti työllistettäviä.

Pertin Valinta haluaa toiminnallaan tukea heitä tilanteessa, jossa he ehkä aloittavat työ- tai taiteilijauraa. Se tekee myös agentti- ja managerihommia.

Pertti Kurikan nimipäivät bändinäkin on saanut paljon aikaiseksi. He esiintyivät euroviisuissa mutta ovat käyneet kiertueillakin. 

Jos ja kun korona viimein hellittää, pidetään Pertin Valinnassa joulumyyjäiset. Eri taiteilijat ja taidestudiot voivat vuokra pöytiä ja myydä omia tuotteitaan. Kahdesti vuodessa on perinteisesti pidetty levymessut, jossa yksityiset keräilijät voivat löytää tuotteita ja pienet levy-yhtiöt voivat myydä tuotteitaan. Keräännytään saman katon alle, kommentoi Teuvo Merkkiniemi.

Tiloissa on tarkoitus järjestää myös pientä konsertti- ja klubitoimintaa.

Pertin Valinnalla oli tämän vuoden tavoitteena työllistää viisikymmentä erityisryhmien ihmistä, tämä täyttyi ja meni vähän ylikin. Teuvo Merkkiniemi odottaisi, että toiminta tästä vielä kasvaisi.

Se saa tukea myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Taikelta ja Helsingin kaupungilta. Löytyy myös yksittäisiä yksityisiä tukijoita.

Pertin Valinnan verkkosivuilta löytyy tietoa True Equality -kampanjasta, se on eräänlainen ulospäin näkyvä tuotemerkki, joka on aloitettu Kyrö Distilleryn kanssa. Mukana ovat myös Wsoy ja Tradeka

Mukaan vielä mahtuu, sanoo Teuvo Merkkiniemi. ”Me uskomme että yksittäisissä yrityksissä on kyllä voimaa ja resursseja monella tapaa, taloudellisiakin. Tahtotila on sellainen, tällaisille asioille mitä me teemme yhdenvertaisuuden ympärillä, sille on tilausta tällä hetkellä ja meillä on hyvät välineet edesauttaa myös sellaista”, hän sanoo.

Euroviisut edistivät erityisryhmien asiaa ja oikeuksia. Ihmiset rupesivat puhumaan siitä aika positiivisesti, mikä on hyvä tulos. Pertti Kurikan mukaan oli bändille hyvä päästä Eurooppaan ja antaa muillekin maille mahdollisuus. ”Me neljä kehitysvammaista kundia pärjää noin hyvin euroviisuissa, se on muillekin  mahdollisuus ja sitä tasa-arvoa, että uskaltaa ja ylittää itsensä, se on kaikista mahtavinta.”

Alkuun Pertti Kurikan Nimipäivät oli UMK-aikaan vielä vähän sokissa, hän muistelee. ”Menemmekö me oikeasti sinne euroviisuihin?”, he tuumivat. Se kaksi viikkoa oli mielenkiintoista aikaa, ulkomaillakin tykättiin ja volyymi oli niin valtava että erityisryhmien asiat taas etenivät. Ihmiset tiedostivat paremmin ja ottivat asioita selvää.

Pertin Valintakin on hyötynyt euroviisuista, jolloin verkostot luotiin ja bändi vielä keikkaili pitkään.

Nykyään entisillä PKN-jäsenillä on omat bändit. Sami Helle soittaa Sam Heat -triossa, jonka esikoislevy on juuri julkaistu, nimeltään Blue Moments. Siinä soittavat Sami Helteen lisäksi Hannu Pikkarainen ja Kalle Salonen. Triossa Sami Helle soittaa pianoa ja laulaa.

Pertti Kurikan Nimipäivien Toni soittaa rumpuja tanssiorkesterissa ja keikkailee. Kari Aallolla taas on oma reggae-poppoo, joka on myös juuri julkaissut levyn. Pertti Kurikka tekee Kalevi Helvetti -nimellä kuvataidetta, elokuvia ja kauhutarinoita. Osa bändien jäsenistä on erityisryhmäläisiä, osa ei.

Ryhmän jäsenistä Kari Aalto asuu Kalliossa, Pertti Kurikka Pikku-Huopalahdessa. Sen ensimmäiset keikat olivat Lepakkomiehessä. Kallion seudulla kannatus on ollut aika vahvaa ja sen juuret ovat Kalliossa. Teuvo Merkkiniemi kehuu sen suvaitsevaista meininkiä. Kertaakaan ei ole ollut kaupalla järjestyshäiriöitä tai varkauksia. Mukava kulmilla on pyöriä, sopii hyvin, hän sanoo.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.