Linkki verkkokauppaan

Leipomo Min Kaka keskittyy gluteenittomiin tuotteisiin, niiden on oltava vähintään yhtä hyviä kuin “normituote”, selittää omistaja Bettina Winquist

Bettina Winquist pyörittää Min Kakaa Tukkutorin vieressä osoitteessa Hermannin rantatie 20. Siellä leivotaan kaikenlaisia herkkuja, jotka ovat gluteenittomia ja osa myös vegaanisia. Nykyisellä paikallaan se on sijainnut kolme ja puoli vuotta, mutta aloitti Kirkkonummelta jo kahdeksan vuotta sitten. Sinne hän kulki Espoosta, mutta asuu nykyään Töölössä.

Aiemmin hän teki eniten yksityisasiakkaille kakkuja, nykyään isoimmat tuotteet ovat saaristolaisleipä, jota viedään sekä kauppaan että kahviloihin ja ravintoloihin. Perinteistä mansikkakakkuakin menee, munkkeja vapuksi ja runebergintorttuja Runebergin-päiväksi. Min Kakan runebergintortut pääsivät Hufvudstadsbladetin Tortturaadissa jaetulle ensimmäiselle sijalle Kanniston leipomon kanssa.

Vappumunkit ovat erikoistuote sekä siksi että se on sekä vegaaninen että gluteeniton, yhdistelmä mitä saattaa olla vaikea löytää, mutta myös koska sitä tehdään ainoastaan vapuksi, kertoo Bettina Winquist.

Sesonkituotteita kuten taatelikakkua ja pipareita menee jouluna paljon. Gluteenittomia sellaisia saa etsimällä etsiä, niitä ei moni leipomo tuota, sanoo Bettina Winquist. Gluteenittomat jauhot ovat moninkertaisesti kalliimpia kuin perusjauhot.

Min Kakan tuotteita viedään itse yritysasiakkaille. Ovelta voi hakea tilauksia, jotka on tehty ennakkoon. Netin kautta voi asettaa tilauksia, kuitenkaan ihan yhtä leivosta ei voi tilata, mutta voi tilata vaikka kymmenen erissä.

Bettina Winquistia auttelee apuri kolmena päivänä viikossa. Ihan aamuvarhain ei leipomoon tarvitse töihin tulla. Suositun TV-sarjan Koko Suomi leipoo jäljiltä pienet leipomot ovat kovassa nosteessa Suomessa. Leipomoalan tulevaisuus näyttää ihan hyvältä, sanoo Bettina Winquist.

Min Kakan Bettina Winquist otti nimeksi, koska se on hänen mielestään hauska. Hänen kakkunsa, leipomon kakku ja asiakkaan kakku, hän selittää. Kondiittoriksi hän opiskeli Omnian iltalinjalla. Kondiittorin tutkinto kestää kahdesta kolmeen vuotta, vähän riippuen onko käynyt lukion.

Min Kakan leipomo jakautuu toimistotilaan, pakkaamoon ja varsinaiseen keittiöön. Keittiön puolella on esimerkiksi yleiskoneita ja kaulinkone. Pienessä leipomossa on se hyvä puoli, etteivät tuotteiden maut tuotantomäärän noustessa ala kärsimään.

Minkälaista taitoa kondiittori tarvitsee? Kädentaitoja, tarkkuutta ja tietenkin silmää ja mielikuvitusta, selittää Bettina Winquist. Välillä hommat menee pieleen ja ne joutuu tekemään uudelleen. Taikinoita on aina hyvä maistaa, ettei ole suola ja sokeri menneet sekaisin. Uudet tuotteet innoittavat häntä.

Kahviloissa ja ravintoloissa Bettina Winquist käy itse, jo nähdäkseen erilaisia sisustuksia, hakemassa fiiliksiä ja kokeakseen erilaisia makuja.

Korona-aikana Min Kaka on pysynyt auki. Ensimmäisen sulun aikaan tuli ensin tosi hiljaista. Kaksi vuotta ovat yksityisten tilaukset jääneet pieniksi, mutta nyt ne näyttäisivät olevan taas kasvussa.

Gluteenittomilla tuotteilla on joskus hiukan huono maine, mutta Bettina Winquist sanoo, ettei myy tuotteita, jotka eivät ole vähintään yhtä hyviä kuin ”normituote”.

”Sama kakku kaikille” kuuluu Min Kakan slogan, Bettina Winquist: ”Sillä halutaan päästä eroon siitä että juhliin ostetaan erityisruokavaliota pitäville omia tuotteita, sen sijaan että ostettaisiin koko porukalle samaa. Meidän tuotteissa ei maku kärsi siitä että jotain raaka-ainetta on rajattu pois.”

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *