Linkki verkkokauppaan

Stenu – komisario Palmun toinen erehdys, näytelmäkerho Aleksis Kiven peruskoulussa tekee IG-elokuvan komisario Palmun jäljillä

Luokanopettaja Lauri Kotkaslahti vetää näytelmäkerhoja Aleksis Kiven peruskoulussa. Hän on ennen tehnyt tätä lähinnä alakoulussa, mutta vanhat oppilaat pyysivät häntä vetämään kerhoa vielä yläkoulun puolellakin. Tuloksena on Komisario Palmun jäljiltä tuotettu Instagram-elokuva.

Elokuvan tehnyt Actors Club koostuu vaihtelevasta määrästä oppilaita, viimeisimmässä tuotoksessa oli yksitoista osallistujaa. Näyttelijät ovat 7.-8. -luokkalaisia.

”Elokuva on kunnianosoitus vanhoille Palmuille, vaikka siinä seikkaileekin nyt uusi sukupolvi, päähenkilönä Alexis Palmu, mustavalkoelokuvien Frans Palmun pojanpojan poika. Muutamat kohtaukset ovat uskollisia vanhoille palmuille, vaikka juoni onkin uusi: koulusta varastetaan korvaamattoman arvokas Aleksis Kiven pienoisveistos. Syyllisten joukko yltää oppilaista rehtoriin asti”, kerrotaan elokuvan esitteessä.

Elokuvan tekeminen ei kuulunut lukujärjestykseen, vaan sitä on työstetty välitunneilla ja koulun jälkeen. Joskus on päässyt pois normaalilta tunnilta elokuvan tekoon. Elokuva tapahtuu ympäri Aleksis Kiven peruskoulua, joku kohtaus on kuvattu kadullakin. Samalla on voitu esitellä itse kouluakin tuleville oppilaille.

Aleksis Kiven peruskoulu on rakennettu vuonna 1934 ja sitä on hiljattain remontoitu. Koulussa on noin 500 oppilasta. Moni kalliolainen tuntee ainakin jonkun, joka on koulua käynyt, kertoo Lauri Kotkaslahti. Myös Palmu-elokuvissa esiintynyt Pentti Siimes on käynyt Aleksis Kiven peruskoulua.

Koulussa kouluajan jälkeen järjestetään joitain aktiviteetteja kuten liikuntaa tai kokkikoulua. Ilmaisutaito on saanut oman pienen huoneensa, jossa tehtiin myös elokuvaa mutta pääosin erilaisia harjoitteita.

Koronan takia ei ole oikein voinut järjestää joulu- tai kevätjuhlia. Ideana oli, kun striimauksia kuitenkin jouduttiin tekemään, että ne avattaisiin hiukka suuremmalle yleisölle, ei pelkälle koulunväelle ja vanhemmille.

Hiihtolomalla Lauri Kotkaslahti kirjoitteli kasaan elokuvan käsikirjoituksen, yhdessä oppilaiden kanssa elokuvaa tehtiin noin kuukausi. Eräs oppilaista, Annika Kullberg, on vastannut editoinnista ja muusta teknisestä aika yksin.

”Palmu on aiheena hyvä, kun ajattelee että se on toisaalta ikuinen mutta harva 2000-luvulla syntynyt katsoo 60-luvun leffoja telkkarista. Jotenkin se Palmu juonena ja ideana oli niin hyvä, että siitä sai tehtyä salapoliisidekkarin arkkityypin, samoin siinä on huumoria mukana, ei ole mitenkään liian vakava”, kertoo Lauri Kotkaslahti.

Koska Aleksis Kiven peruskadun koululla on kuvataiteisiin painottuvat luokka, tulevat oppilaat ympäri Helsinkiä. Elokuvan teon tiimoilta he ovat voineet tutustua toisiinsa. Suurin osa oppilaista tulee edelleen Kalliosta. Joku haluaisi jatkaa uraa jossain Kallion lukioista.

Oppilaat eli näyttelijät kuvaavat elokuvan tekoa ehkä kivemmaksi kuin koulunäytelmien tekoa – siinä ei haittaa, jos vuorosanat unohtuvat. Eikä haittaa, jos joku toinen virheen tekee. Joitain kohtauksia he ovat joutuneet ottamaan uusiksi moneen kertaan, kun on liian paljon alkanut naurattaa, he sanovat. Lauri Kotkaslahti sanoo, että naurukohtauksista saa vielä joskus kivan loppuvideon.

Kipsipatsaalle, joka esittää Aleksis Kiven päätä meinasi käydä kuvauksissa huonosti. Joku kuuli väärin, että patsas pitää pudottaa, mitä se ei kestänyt. Piti vähän improvisoida. Blooperseja eli mokia tuli myös, kertovat näyttelijät.

Oppilaat ideoivat, että elokuva voisi olla mustavalkoinen. He myös antoivat ideoita vaikka kuvakulmien suhteen. He olivat ohjaajina omissa kohtauksissaan.

Seuraavaa projektia Actors Clubille on suunniteltu syksyksi, kunhan se ei mene koulun opetussuunnitelman kanssa ristiin.

Elokuvan näyttelijät ovat: Maija Korpiniitty, Selma Hurme, Sagun Rijal, Emilia Nyyssönen, Liisa Sipilä, Annika Kullberg, Miro Silfver, Tuomas Lilja, Aava Vanninen, Nea Lallo ja Frida Eskelinen.

Instagram-tilillä julkaistaan leffaa yhdeksänä päivänä, päättyen kiirastorstaihin. Sen jälkeen se on kokonaisuutena nähtävillä Youtubella.

@a.kivenjuttuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *