Kotitila Tukkutorilla myy pientuottajien tuotteita, teurastetut eläimet hyödynnetään nokasta häntään – ketogeeninen ruokavalio on kovassa nousussa

Kotitila-myymälä Helsingin Tukkutorilla myy lähiruokaa, jolla on oma tarinansa, tuotteet tulevat pääasiassa pientuottajilta. Kotitila on yksi Suomen vanhimpia lähiruokaverkkokauppoja, joka perustettiin 2013.

Kotitilan kauppias Christos Granqvist on toiminut jo ennen Kotitilaa pientuottajien ja lähiruoan parissa. Hän perusti mm. Prolocalis-mobiilisovelluksen Suomeen, joka ohjaa kuluttajat pientiloille ja paikallisten palveluiden luokse. Christos Granqvist myös pyöritti suosittua Helsinki Farmers’ Market -konseptia Helsingin torialueilla ennen korona-aikoja. Korona lopetti tämän liiketoiminnan.

Tuolloin Kotitilan isäntä otti yhteyttä, sanoi että olisi tällainen ja tällainen homma, kiinnostaisiko ottaa hoteisiin ja jatkaa kehitystä.

Nykyinen Kotitila sai siis alkunsa vuonna 2020 pahimpaan korona-aikaan. ”Mikä nyt hullua estäisi”, tuumasi Christos Granqvist. Myymälätila ja puoti Tukkutorilla avattiin kesäkuussa 2020.

Tiloihin tuotiin tuottajien tuotteita ja samaan aikaan pyöritettiin verkkokauppaa. Hiljalleen oma tuotanto valtasi alaa, alkuun myytiin lähinnä vain lihaa ja siihen liittyviä tuotteita.

Kotilaan tullaan myös eettisesti tuotetun lihan perässä, moni asiakas jakaa omistajien kanssa saman filosofian. Ihmiset ovat yhtä enemmän kiinnostuneita mitä syövät, kuten vaikkapa eläinten elin- ja tuotanto-olosuhteiden tai ruuan ravintoarvojen kuten hiilihydraattien osalta.

Hiljalleen viljaton valio on noussut suosituksi ja tärkeäksi asiakkaille ja ketogeenisellä ruokavaliolla Christos Granqvist on itsekin tiputtanut kolmekymmentä kiloa vuoden sisään.

Keto-ruokavalioista myydään nyt paljon valmisaterioita, pizzaa, leipää, kakkuja ja muita herkkuja lounaaksi. Wolt ja Foodora toimittavat lisäksi hampurilaisia ja fajitaksia. Lasagne on ihan ykkösherkku, menee myös paljon lohigratiinia, nautapataa ja jauhemaksapihvejä.

Ketomyynti on lähtenyt kasvamaan aika orgaanisesti, sillä onkin oma tiivis yhteisönsä, joka keskustelee aktiivisesti.

Pizzat viedään lähes käsistä, niihin tehdään jauhoton pohja ja täytteiksi laitetaan myös Kotitilan omia lihoja ja raaka-aineita.

Lihat Kotitilalle tulevat pienteurastamoilta, ne leikataan lihakonttorissa ja myydään joko tiskissä tai jauhetaan. Kauden mukaan tilataan myös lisukkeita ja vihanneksia. Tukkutorin lähialueen yrityksiltä tulee Kotitilaan paljon asiakkaita, mutta ihan muualtakin Uudeltamaalta. Ravintoloistakin tulee tilauksia, tämä on hiljalleen koronan jälkeen elpymässä.

Kotitilassa hyödynnetään koko eläin nokasta häntään, kommentoi Christos Granqvist. Luista ja rustoista keitetään lientä, rasva jauhetaan ja kirkastetaan ruoanlaittoon, sitä voi käyttää vaikka friteeratessa.

Hävikkiä ei siis Kotitilalla synny, lounaat myydään ResQ-appin kautta.

Kotitilan hampurilaissämpylöitä käytetään Social Burger Jointissa ja Naughty Brgrssa. Pääraaka-aineena niissä ovat tuorejuusto, mantelijauho ja kananmuna, jotka hiukan nostavat hintaa tavanomaiseen vehnäsämpylään verrattuna.

Kotitilan lihasta tiedetään tarkalleen mistä ne tulevat ja kuka eläimet on kasvattanut. Laki määrää vain, että tuotantomaa pitää mainita. Tämä on harmillisen vähän, sanoo Christos Granqvist.

Christos Granqvist käy itsekin metsällä. Kotitilalla on nytkin myynnissä hänen ampumaansa peuraa, joka on käynyt prosessin läpi ja on otettu myymälään leikkuuseen. Hän ostaa myös peuraa metsästysseuralta, viime vuonna kymmenisen kappaletta päätyi myyntiin Kotitilalle.

Kotitila haluaa myös vaikuttaa. Vuohenlasta eli kiliä on pitkään Suomessa pidetty vuohenmaitotalouden sivutuotteena, kun kili syntyy, käynnistyy maidontuotantokin. Kilinliha on ennen mennyt poistoon tai siitä on maksettu tuottajalle nimellinen korvaus, josta tuottaja ei saa edes rehun hintaa takaisin.

Nyt pyritäänkin saamaan tiloille kilipukkeja kasvamaan ja nostamaan tietoisuutta kilinlihasta. Se on ympäri maailman suuri herkku, jopa poronlihaakin proteiinipitoisempi, vähärasvainen, murea ja maultaan karitsan ja naudan välimaastossa, kommentoi Christos Granqvist.

Kotitilan verkkokauppaostokset voi tilata kotiovelle pääkaupunkiseudulla, postitse muualle Suomeen voi tilata kuivatuotteita, jotka eivät tarvitse kylmäkuljetusta.

Kotitilan myymälästä Tukkutorilta voi itse noutaa tuotteita tai Järvenpäästä Kakkutalo Gilanista.

Kotitila-myymälä on auki arkisin kymmenestä kuuteen ja lauantaisin kymmenestä neljään.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.