Kahvisiskot on päivystänyt Hakaniemen torilla jo 45 vuotta, on tapana istua toisilleen vieraiden pöydässä ja jutustella

Kun Raija Kaattari aloitti Kahvisiskot Hakaniemen torilla 45 vuotta sitten, tori oli vielä tupaten täynnä kauppiaita. Niitä oli yli sata ja jo yli satavuotiaassa Hakaniemen hallissa vielä enemmän. Tämä oli ennen markettien aikaa.

Raija Kaattarilla on apunaan koko perheensä, kaksi poikaansa ja tytär. Kesällä käytetään vielä apulaisia. Kesälauantaina voi olla auttelemassa seitsemänkin ihmistä.

Kahvisiskot eivät käytä raakapakasteita, vaan heille leivotaan joka päivä uutta pullaa. Leipojalla alkaa työt jo kolmelta aamuyöstä.

Yhteensä torilla on neljä kahvilayrittäjää, mutta ei niin pitkäaikaisia kuin Kahvisiskot.

Porukkaa käy kahvilassa kaikenlaista, paljon eläkeläisiä. Lauantaina käy nuoria perheitä lastensa kanssa, jotka tykkäävät syödä riisipuuroa. Puuroja on kahdenlaisia ja ne keitetään paikan päällä.

Torikahvilan alkuaikoina ihmiset saattoivat olla koriensa kanssa jo aamukuudelta jonossa. Nykyään kaikki tapahtuu myöhemmin, sanoo Raija Kaattari. Lauantai-aamuisin ihmisiä alkaa saapumaan vasta yhdeksän jälkeen. Kesällä kun on valoisia ja lämpiä aamuja niin silloin tullaan hiukan aikaisemmin.

Kahvisiskojen työntekijät tulevat paikalle puolikuuden jälkeen aamulla.

Kahville tulijoita voi tulla kaukaakin, on paljon japanilaisia ja amerikkalaisia, etelä-amerikkalaisiakin.

Torin ympärillä oli enemmän toimistoja ennen. Ennen oli vakuutusyhtiöt ja pankit, Raija Kaattari: ”Se on muuttunut paljon, henkilökunta ei varmaan saa lähteä ruokatunnilla enää talon ulkopuolelle.”

Osuuspankki, Nordea ja SAK ovat tärkeitä asiakaskuntia. Rakennuksia korjataan torin ympäristössä paljon, joten rakennusmiehiä käy kahvilla usein.

Hämeentien remonttikin vaikuttaa hieman, nyt vasta ihmiset ovat oppineet kulkemaan. Erityisesti Etolan edustan katkaisu läpikululta on tuonut hankaluuksia.

Kahvisiskot myyvät kahvin ja pullan yhteishintaan 5.50€. Pelkkä kahvi on kaksi euroa ja runsaskokoinen pulla loput.

Raija Kaattari miettii usein, että Kallion yksinäisiä vanhuksia pitäisi saada paremmin torille pullalle ja kahville: ”Jos ei halua ostaa mitään, voi tulla ainakin istumaan ja juttelemaan. Täällä aina istutaan toisten pöydissä ja olen ohjaillut paljon porukoita samaan pöytään.”

On kiva että on joku paikka mihin kävellä, sanoo Raija Kaattari. Kalliossa on paljon vanhuksia, jotka käyvät Kahvisiskoilla joka päivä:

”Täällä saa aina puhua toisten kanssa, ei tarvitse olla hiljaa, täällä saa höpöttää naapureiden kanssa. Kun on omaishoitajia ja kotiavustajia, niin minusta on aina kauhean kiva kun he tuovat ihmisiä tänne kahville, se on heille ihan juhlaa.”

Kahvisiskot päivystää torilla joulun aatonaattoon asti ja sitten he jäävät lomalle, tulevat takaisin maaliskuun lopulla.

Kahvisiskojen Facebook-sivulla on kaikki tapahtumat, jos myrsky estää torille tulon, löytyy sivuilta maininta siitä jo viiden aikaan aamulla.

https://www.facebook.com/kahvisiskot/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.