Kind of Green Vaasankadulla on pikamuotia vastaan – liikkeessä myydän etnistä, ekologista ja vegaanista muotia

Vaasankatu 15:ssa sijaitsevan Kind of Greenin omistaja Tanja Fred myy liikkeessään etnistä, ekologista ja sekä vegaanista muotia. Myynnissä olevissa tuotteissa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä materiaaleja ja ne on kaikki tuotettu eläimiä, ihmisiä sekä luontoa kunnioittaen:

”Minulla on kaikkien myynnissä olevien merkkien tehtaista, matskuista ja tuotantotavoista selvät tiedot valmistajilta. Muutamista merkeistä olen joutunut luopumaan valmistajien suunnalta tulleen vähäisen informaation takia” sanoo Tanja Fred.

Hänen liikkeensä aloitti Aleksis Kiven kadulla kaksi ja puoli vuotta sitten. Vaasankadulle tuli muutto maaliskuussa 2018. Siellä on enemmän satunnaisia ohikulkijoita sekä muuta liikennettä.

Vaasankatu on muuttunut paljon parissakymmenessä vuodessa, sanoo Tanja Fred. Se on hieman siistiytynyt. Hän pitää siitä, että siellä on kaikennäköistä porukkaa, jokaiselle jotakin.

Kind of Greenilla on myös oma nettikauppa www.kindofgreen.fi, joka toimii kuin katalogi. Siitä näkee mitä liikkeessä on myynnissä. Asiakkaiden tilauksia ekologisen muodin perässä on tullut ympäri Suomea. Mukavasti, sanoo Tanja Fred.

Hän on käynyt Stadin ammattiopistossa vaatturin tutkinnon ja valmistui vuosituhannen vaiheessa. Nuoruus kului Vantaalla ja hänen ensimmäinen oma kämppänsä oli Kalliossa, johon rakastui. Ja nykyään työskentelee.

Hänellä on tiloissaan taidenäyttely, josta hän ei veloita mitään, joskus pyytää teoksista jonkun itselleen. Hän haluaa täytettä liikkeen seinille. Moni on pitänyt liiketilassa ensimmäisen ”oikean” näyttelynsä: ”Tämä on matalan kynnyksen taidetila, ei tarvitse olla mikään iso nimi, kunhan sopii liikkeen konseptiin niin kaikki käy. Katukulttuuri on lähinnä omaa sydäntä. ” sanoo Tanja Fred.

Taiteilijat valikoituvat ystävien tai asiakkaiden kautta. Tällä hetkellä liikkeessä on Jessica Koivistoisen näyttely Shuffling. Puolet sen tuotoista menee hyväntekeväisyyteen.

Ekologinen muoti on hieman hinnakkaampaa kuin pikamuoti. Eettisesti sekä ekologisesti valmistusta tuotteesta maksetaan sen tekijöille Fair Trade -sertifikaatin mukaiset palkat, joten se näkyy myös hinnoissa.

T-paitojen hinnat alkavat 34,95 eurosta, pipot kolmestakympistä ylöspäin.

Tuotteet tulevat pääosin Euroopasta, Saksasta, Hollannista ja Ruotsista. Kengät tulevat Portugalista ja Espanjassa, joissa on paljon eettistä tuotantoa ja kierrätyskulttuuria. Suosituin merkki on Dedicated-vaatemerkki, joka on ruotsalainen streetwear-tyylinen merkki.

Pipot saattavat olla tehtyjä vaikka kierrätetyistä pulloista. Ekologinen muoti on tehty hyvistä materiaaleista, joten ne ovat kestävämpiä kuin pikamuoti.

”Ekologisen muodin markkinat eivät ole vielä kovin isot, mutta onneksi ne ovat kasvamassa. Ihmisten tietoisuus pikamuodin vaikutuksista ympäristöön on kasvamassa, mikä on erinomainen asia planeettamme tulevaisuutta ajatellen” sanoo Tanja Fred.

Hän pyrkii itsekin elämään ekologisesti ja eettisesti, niin hyvin kuin tässä yhteiskunnassa vain pystyy. Hän on ilmastonmuutoksesta huolissaan ja pyrkii elämään luonnon, ihmisten ja eläinten hyvinvointia tukevasti: ”Missään ei tietenkään voi tai pidä olla täydellinen, kunhan yrittää parhaansa mahdollisuuksien mukaan” hän sanoo.

Kaupan vakioasiakas Tiia Eggert kehuu kovasti liikkeen omistajaa. ”Tanja on lämmin, yksilön kohtaava ja hyvä stailaaja”, hän sanoo.

One Reply to “Kind of Green Vaasankadulla on pikamuotia vastaan – liikkeessä myydän etnistä, ekologista ja vegaanista muotia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.