Linkki verkkokauppaan

Elmeri Vehkala pyörittää antikvariaattiketjua – Kalliossa liikkuvat vähän kaikenlaiset kirjat

Harjutorilla toimii antikvaarinpitäjä Elmeri Vehkalan liike Punainen Planeetta. Hänellä on kaksi muutakin liikettä, Toisella linjalla toimiva Vihreä Planeetta ja Hermannissa sijaitseva Oranssi Planeetta. Oranssi planeetta on näistä isoin.

Ensimmäisen divarin hän avasi vuonna 2007. Kymmenvuotisjuhlia vietettiin juhlabussissa. Elmeri Vehkalallla on ollut jo kauan kolme täyspäiväistä työntekijää.

Elmeri Vehkala itse asuu Maunulassa, tulee kuljettua bussilla Kallioon ja takaisin. Hän on kirjoittanut Koivukylässä vietetystä nuoruudestaan kirjan Älykuvio K. Kalliossa luuhaamiseen ei riitä aika, hän tulee lavojen takahuoneiden kanssa tutuksi bändikuvioidensa kautta. Taiteiden yössä hänen bändinsä soitti Lapinlahdessa ja Stupido shopissa Porthaninkadulla.

Liikevaihto on bisnessalaisuus vaikka onkin kasvamaan päin, mutta päivässä hänen liikkeensä ostavat sisään satoja kirjoja. Raamikirjat saattavat seisoa hyllyssä pitkäänkin, mutta sen rinnalla ovat nopeasti myyvät kirjat.

Ihan kaikkea hänen liikkeensä eivät osta, kuten poliittista kirjallisuutta tai tadekirjallisuutta. Englanninkielinen kirjallisuus on keskitetty Oranssiin planeettaan. Hän ja hänen liikkeensä ovat varsin tiukkoja sen suhteen, mitä ostetaan, kun tarjontaa on paljon.

Nettikaupat toimivat Oranssissa ja Vihreässä Planeetassa, mutta niissä menee tavaraa mikä kiinnostaa Kehä III:n ulkopuolella. Helsingin kivijalkakaupoissa myydään sitä, mitä helsinkiläiset pitävät kovana tavarana.

Elmeri Vehkala lukee itsekin paljon, aina on muutama kirja kesken. Liikkeessään ei hän kerkeä kuitenkaan lukemaan. Hän lukee historiaa ja Mirkka Lappalaisen tarinoita Ruotsinvallan ajalta.

Mistä hän tietää, mitä kirjoja ostaa? Elmeri Vehkala: ”Itse asiassa se on niin että antikvaarinen kirjakauppa on sellainen virta, olet siinä mukana ja muuttuu koko ajan vähän. Sitten sinun pitää olla ajanhermolla siinä mikä myy.”

Kallio on hyvä paikka antikvariaatille. Elmeri Vehkala kuvaa sitä murrosalueeksi, missä asuu eri ihmisiä erilaisista sosioekonomisista luokista. Kun ihmiset ovat erilaisia, on paljon vaihtelua siinä mitkä kirjat ovat liikenteessä.

Punaisen Planeetan asiakaskunta on hieman nuorempaa kuin muissa antikvariaateissa, keski-ikä on neljänkymmenen tienoilla.

Jotain kirjallisuutta tullaan hakemaan pidemmänkin matkan takaa, lähiöstä tulevat ovat kiinnostuneita filosofiasta tai antiikin klassikoista.

Ihmiset tulevat usein juttelemaan, mutta osa haluaa keskittyä vain kirjallisuuteen. Kukaan ei ole murtautunut sisään, mutta asiakkaat ovat kukin erilaisessa elämäntilanteessa, sanoo Elmeri Vehkala.

Yleisötilaisuuksia oli alussa, mutta nyt liike on niin turboahdettu kirjoja ettei tilaa oikein ole.

Hän osaa suositella asiakkaille, jotka kysyvät suosituksia. Ensikysymys on, mitä asiakas on viimeksi lukenut. Ihmiset tuppaavat lukemaan aika samantyyppisiä kirjoja. Jos joku haluaa dekkarin, kysyy Elmeri Vehkala että suomalaista vai skandinaavista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *