Alakulttuurikeskus Loukko hostaa vähän kaikkea maan ja taivaan väliltä, tee tarjous aamupalakokoukselle

Alakulttuurikeskus Loukko on aloittanut vappuviikolla 4. Linjan ja Castreninkadun kulmassa. Sitä pyörittää keskenään tasaveroinen kollektiivi, johon kuuluu noin 20 henkeä, yksi heistä on Saara Tuovila. Valttikortiksi paikalle hän sanoo, että vaikka idea sinänsä ei ole uusi, siinä yhdistyy monikin asia.

Kaikki pyörittäjät eivät ole täyttä päivää paikalla vaan osa saattaa tehdä vaikka lipunmyyntivuoron viikonlopputapahtumassa. Joku taas tekee paikan verkkomediaan Loukko Zineen sisältöä; se sisältää kolumneja, arvosteluja, kaikenlaisia kirjoituksia.

Paikka on ostopakoton ja sinne voi tulla kuka tahansa. Sitä voi käyttää työtilana tai tulla vain lukemaan zine-kirjastoa.

Alakulttuurikeskus Loukko tarjoilee tiistaista torstaihin vegaanisia lounaita. Myös tilojenvuokraus ja catering onnistuu. Se onkin Saara Tuovilan mielestä erittäin tervetullutta, sillä toimintaa tarvitsee rahallista tukea. Tilan voi vuokrata vaikka aamupalakokouksiin, syntymäpäiväjuhliin tai muihin yksityistilaisuuksiin.

Aikataulusyistä juuri arkiaamujen aamupalakokouksia järjestetään mielellään. Yritysten, yhdistysten ja yksityishenkilöiden toivotaan ottavan yhteyttä Loukon järjestäjiin, jos haluavat paikan omakseen.  

Loukko aloitti alun perin Oranssin tiloissa Suvilahdessa, sillä oli siellä tosin vain popup-toimintaa, mutta nyt toimintaa voisi sanoa vakiintuneeksi.

Alakulttuuripainotus tulee Saara Tuovilan mukaan alkujaan työryhmän omista intresseistä. Se on kuitenkin poikkitaiteellista. Loukossa tehdään maalaustyötä, järjestetään taidetyöpajoja, käsityötaidepajoja ja keramiikkatyöpajoja.

On feministinen ompeluseura, lisäksi on voinut tehdä nojatuolimatkoja, käydä feministisen standup-komiikan kurssia, tai katsoa underground drag-showta. Aktivistit ovat hyödyntäneet tilaa työtilanaan. Lisäksi on ollut live-musiikkia ja teatteria. ”Tässä on vain osa sitä mitä on ollut ja mitä kaikkea tulee olemaan”, sanoo Saara Tuovila.

Mukana on eri alojen ammattilaisia ja itseoppineita.

Paikalla käy ihmisiä muualtakin kuin Kalliosta mutta varsinkin naapurit ovat tykänneet tulokkaasta. Ihmisiä käy tiloissa monenlaisia.

Saara Tuovila asuu itsekin Kalliossa, hän sanoo siitä pitävänsä. Henki on lähes aina lämmin, kaikki on lähellä, kaikkialle pääsee kävellen.

Hän ei ole kuullut vielä yhtään pahaa sanaa Loukosta kävijöiltä, mitä hän ei ole jäänyt ihmettelemään yhtään, Saara Tuovila: ”Tämä on avoin kaikille jotka kunnioittavat meidän turvallisen tilan sääntöjämme”. Nämä löytyvät nettisivuilla ja teksteillä seinällä.

Hän jatkaa: ”Meidän päätavoitteemme on edistää kulttuurin tekemisen ja kokemisen saavutettavuutta. Ja turvallisuutta. Että se olisi yhdenvertaisesti mahdollista kaikille.”

Loukon vakituiset aukioloajat ovat tiistaina 12-19, keskiviikko ja torstai 12-18, viikonloppuisin tapahtumien aikana auki. Viimeisin viikko-ohjelma julkaistaan Facebookissa, Instagrammissa ja Loukon omalla kotisivulla.

Alakulttuurikeskus Loukko

Castréninkatu 7 00530 HKI

p. 044 716 0222

loukko@kulttuuriloukko.fi

kulttuuriloukko.fi

IG: @kulttuuriloukko

FB: Loukko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.