Hoochie Mama Jane Karhupuistossa myy loisteliasta vintagea, vintage on keskittynyt Kallioon – joulu on sesonkiaikaa

Agricolankadulla Karhupuiston laidalla sijaitsee naisten juhlapukeutumiseen erikoistunut vintage-liike Hoochie Mama Jane. Se myy myös niihin liittyviä koruja ja asusteita. Omistaja on Irja Nuru. Kalliossa on Suomen isoin keskittymä vintage-liikkeitä, Helsingin kantakaupungista löytyy muutama.

Irja Nuru on toiminut vintage-alalla yrittäjänä nyt viidentoista vuoden ajan. Alkuun oli vaikeaa selittää mitä vintage on – miksi joutuu maksamaan niin paljon kun ollaan kirpputorilla? kyseli moni. Oli tehtävä paljon työtä oikean mielikuvan luomisessa vintage-tuotteista.

Irja Nurun mukaan vintage-alan yrittäjät hyödyttävät toisiaan eivätkä vain syö toistensa asiakkaita.

Kuluttajalle on vaatteiden eettinen ja ekologinen puoli nykyään tärkeä. Vintagessa on myös se etu, että se on laadukasta ja vaate on aina uniikki, näin ei välttämättä ole muussa muodissa. Eettinen kuluttaminen on vahvassa nosteessa ja monelle asiakkaalle on jo itsestään selvää että haluaa nimenomaan kierrätetyn puvun, sanoo Irja Nuru.

Joulun aika on puodissa vilkasta, sillä on iso juhlasesonki. On wanhojen tanssit, teemoitetut pikkujoulut, erilaisia gaaloja ja itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. Lisäksi on vielä muut bileet ja cocktail-tilaisuudet. Tänä vuonna Hoochie Mama Jane on myynyt viidelle henkilölle puvun linnanjuhliin.

Talvisaikoihin painotus on ilta- ja juhlapuvuissa, Irja Nuru: ”Kesällä painotus on hieman arkisempi, joukossa on kesämekkoja ja leninkejä niille jotka sellaisia arjessaan käyttävät. ” Kesäaikaan mekko voi irrota viidelläkympillä mutta vuoden ympäri tuotteiden keskihinta liikkuu siinä sadan euron tietämillä.

Hoochie Mama Jane on myynyt vuodessa noin 800 mekkoa.

Asiakkaita tulee muualtakin kuin Kalliosta, ympäri maata. Ihmiset etsivät Hoochie Mama Janesta tilaisuuksiin itselleen sopivaa asua, vaikka valmistujaisin tai häihin.

Irja Nuru omistajana ei ole liikkeessä aina paikalla, hän kiertää kirpputoreja ja maailmaa löytääkseen liikkeeseensä myytävää. Sen sijaan hänellä on yksi vakituinen työntekijä ja muutama jotka tekevät tunteja sisään silloin tällöin.

Irja Nuru käy säännöllisesti Ruotsissa laivalla etsiessään myytävää, muuallakin kuten Berliinissä. Vaatteet hän tuo Suomeen matkalaukussa. Hänellä on tapana lähteä matkoille omilla rahoillaan, tapaamassa vaikka ystäviään.

Vaatemaku ja -tarjonta eroaa maittain. Suomesta löytyy vähemmän vanhempaa vintagea; 50-lukua ja sitä edeltävää aikaa, koko viime vuosisadan alkupuolen vaatteita on harvassa johtuen jo sodan rasitteesta. Toisin on Ruotsissa, jossa hienommalla pukeutumiskulttuurilla on pidemmät juuret eikä sota-ajan tuomaa rasitetta ole.

Kaupassaan Irja Nuru ei myöskään myy mitään niin sanotusti ”uusvanhaa”, vaan kaikki vaatteet ovat oikeasti yli 20 vuotta vanhoja.

Hoochie Mama Jane tekee pieniä ompeluita, isompia muutoksia varten pitää käydä ompelijalla. Valikoimaa on moneksi, Irja Nuru: ”Monesti pyrimme löytämään valmiiksi kantajalleen istuvan puvun. Olemme huomioineet mahdollisimman laajasti ihmisten kokoeroavaisuudet: on ihan XS-kokoisesta XXL-kokoiseen pukuja.”

Karhupuistossa satunnaisesti kauppaan poikkeavat ovat yleensä turisteja, ohikulkijoitakin on paljon. Mutta tyypillisin asiakas on itselleen juhlapukua etsivä nainen. Irja Nuru: ”Suomalaiset kansana ovat sellaisia että pieneen erikoisliikkeeseen sisään astumiseen itsessään on kynnys.” Turistioppaissa Kallio esitetään usein yhtensä Helsingin hienoimmista ja kiehtovimmista alueista.

Oikealta ammatiltaan Irja Nuru on oikeastaan kuvataiteilija. Hoochie Mama Janessa on hänen tekemiään kortteja myynnissä. Kaulassa kulkee hänen itsensä tekemä koru.

Aina Hoochie Mama Jane ei ole ollut yhtä tuottava: Irja Nuru oli aikanaan illat Taloustutkimuksessa töissä jotta ansaitsisi elantonsa. Elintaso- ja palkkavaatimukset eivät voi olla kovinkaan korkeat, hän nauraa: Hoochie Mama Jane -liike on hänen oma elävä installaationsa.

Hoochie Mama Jane on auki arkipäivisin 12-18 ja lauantaisin 12-16.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.