1981 Helsinki Vaasankadulla myy vintagea ja kierrättää sitä, ja ei, ei paikalle pitänyt tulla uutta baaria

1981 Helsinki on kahden perustajansa Niina Klemetin ja Paju Heinosen vaatebrändi, jonka kivijalkaliike sijaitsee Vaasankatu 9:ssa.

1981 Helsingin konsepti on myydä ja korjata vintage-vaatteita. Se myös uusiokäyttää vanhaa vintagea ja vaateteollisuuden ylijäämäkankaita. Myös vintage-vaatteiden materiaalia otetaan ja käytetään uudestaan.

Niina Klemetti: ”Me valmistamme omaa mallistoa teemana kierrätys ja ekologisuus.”

1981 Helsingin myymälä avautui ensin Kirstinkatu 2:ssa elokuun alussa mutta se sai niin pahan vesivahingon että liike joutui muuttamaan. Sitten he löysivät Vaasankadulle.

Omistajista Paju Heinonen on erikoistunut enempi neulomiseen ja Niina Klemetti ompeluun. Molemmat osallistuvat tuotteiden suunnitteluun ja kaavoitukseen. Lisäksi mukana on muita helsinkiläisiä ompelijoita ja mallimestareita kuten Tuula Lönnqvist, joka oli myös Niina Klemetin kouluajan työharjoittelun esimies.

”Kaikki käytetyt kankaat ovat kierrätettyjä ja mikäli joudumme ostamaan niitä uutena niin sitten luomuna totta kai” sanoo Niina Klemetti.  

Niina Klemetti sanoo pitävänsä Helsingin muotipiireistä. Kallioon on keskittynyt erityisesti eettinen, vegaaninen ja ekologinen muoti. Yrittäjät tsemppaavat toinen toistaan – jokainen yritys tukee omalla tavallaan samanhenkistä ”naapuria” sanoo Niina Klemetti.

Vaatteiden itse valmistaminen on aikaa vievää puuhaa, Niina Klemetti sanoo että kun pitää myymälääkin pyörittää niin työpäivät venyvät helposti 14-tuntisiksi. He ovat hiljalleen ottaneet mukaan kotimaisia käsityöläisiä jotta tuotantomäärät kasvaisivat. On lähdetty tosi pienestä, hän sanoo.

Suomessa ei oikein ole samanlaisella konseptilla toimivaa liikettä. Niina Klemetin innostus lähti siitä kun hän kymmenisen vuotta sitten alkoi korjata vintage-vaatteita.

Niina Klemetti oli tehnyt kierrätysmateriaalista itselleen vaatteita ja asusteita. Hän mietti että 1981 Helsingin konsepti voisi toimia ja että oman työnsä takana voisi seisoa silloin 100-prosenttisesti.

Hän kerkesi olla viitisentoista vuotta vaatetusalalla töissä valtavirtamuodin parissa, hän on opiskellut vaatesuunnittelua ja valmistunut vaatetusalan artesaaniksi. Vaatesuunnittelijoilla on Helsingissä tiiviit välit, ollaan kuin yhtä perhettä, sanoo Niina Klemetti.

Liikkeessä on myös vaatteita miehille sekä unisex-vaatteita. Unisex-henkisyyteen koitetaan panostaa tulevaisuudessa vielä enemmän. Moni college on yhdistettävissä sekä miehelle että naiselle, samoin kuin trikoot.

Vintagea koitetaan etsiä Suomesta mutta tuodaan myös matkalaukuttain ulkomailta.

Stailaustakin Niina Klemetti tekee. Viime työnään hän puvusti mainoskasvot Fazer-musiikin Roland-merkkisten rumpujen mainosvideoon. Moni juontaja käy 1981 Helsingissä kysymässä jos löytyisi jotakin teemaan sopivaa vaikka johonkin juontogaalaan.

Myymälään on ripustettu käytettyjä nahkatakkeja. Niina Klemetti sanoo että uutena ei niitä missään nimessä enää ostaisi. Jos nahkatuote ei ole myyntikunnossa siitä tehdään sisustustyynyjä ja lattiaraheja. Nahkapaloja tulee paljon lahjoituksinakin.

Niina Klemetti asuu itsekin Vaasankadulla. Hänen kämppänsä on läpitalon asunto, eikä siellä ”korkeuksissa” pahemmin metelistä häiriinny. Työmatka on sata metriä. Ohikulkijoita käy kaupassa, moni on huomannut kaupan instassa tai muualla somessa. Häiriköitä ei kauppaan ole eksynyt.

Kun liikettä remontoitiin moni kysyi tuleeko paikalle joku uusi baari, ei tule tällä kertaa , sanoi Niina Klemetti.

1981 Helsingissä pyritään jatkossa järjestämään pieniä tapahtumia, joissa olisi akustista musiikkia. Ensimmäinen järjestettiin marraskuun lopussa ja lisää tulee alkukeväästä 2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.