Nyt on asuntomarkkinoilla myyjän markkinat, Kalliossa kysyntä ylittää tarjonnan mikä nostaa neliöhintoja – kaikki menee silti

Kiinteistönvälitysyhtiö RE/MAX Family on taas avannut toimistonsa Harjutorilla vesivahingon jälkeen. Kun runkoputki hajosi, se joutui kahdeksaksi kuukaudeksi evakkoon.

Ylempi kiinteistönvälittäjä Tuija Tuomi kertoo, että nyt vallitsee myyjän markkinat. Hän ei ole viiteentoista vuoteen nähnyt vastaavaa. Helsingissä kaikki liikkuu, mitä markkinoille vain tarjotaan. Itse asiassa kysyntä ylittää rutkasti tarjonnan joten neliöhinnat nousevat hurjaa vauhtia.

Hänen mukaansa tarjouskaupalla saadaan myyjälle paras tulos, mutta myös ostajat tietävät tilanteen ja ovat valmiita maksamaan hieman ekstraa saadakseen juuri haluamansa.

Helsinginkadun alueellakin hinnat nousevat, mutta tarjontaa ei ole, kertoo Tuija Tuomi. Vallila on nosteessa, Hermanni, Alppila, Alppiharju, Harju myös. Kaikki käy kunhan ratikka tai metro on lähellä ja mielellään edes putki- tai julkisivuremontti olisi tehty.

Kun aikanaan on tullut perhettä ja on muutettu johonkin junaradanvarteen kuten Pohjois-Helsinkiin, halutaankin nykyään muuttaa takaisin. Monet perheelliset möivät kaksionsa ja etsivät nyt kolmiota tai isoa kaksiota, jonka voisi muuttaa kolmioksi. Kaverit ja palvelut ovat vieressä, kommentoi Tuija Tuomi. Sitä isommat asunnot alkavat olla monellekin perheelle liian kovissa hinnoissa.

Keskimäärin neliöhinnat Kalliossa liikkuvat viidestäpuolestatuhannesta kymmeneentuhanteen euroa neliltä, jopa melkein yhteentoistatuhanteen euroon neliöltä. Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa asunnosta saatiin 10500 euroa neliöltä, mikä on luultavasti korkein mitä alueella on toistaiseksi saatu.

Talot ovat vaihtelevassa kunnossa alueella, joissakin on enemmän tarvetta remontille, joissakin vähemmän. Hurstin valinnan yläpuolelle harkitaan täydennysrakentamista talon matalamman kohdan päälle.

Tuija Tuomella on itsellään useampi erilainen asuntovaihtoehto myynnissä. Yhteismyynnin ansiosta on mahdollista tarjota asiakkaalle vaihtoehtoja niin oman toimiston valikoimista kuin koko RE/MAX:n.

Tuija Tuomella on 10-20 toimeksiantoa kerralla. Yksityisesittelyt pidetään viikolla ja sunnuntaina on avoimia asuntoesittelyjä. Perusvälittäjä tekee ehkä noin viisi esittelyä per viikko, maksimissaan kymmenen.

Hermannissa on muutama kohta, hieman sivummalla, joissa hän ehkä haluaisi joskus asua. Se on rauhallista ja vielä aliarvostettua aluetta.

”Mistä itse tykkää, sen mukaan pitää ostaa. Toiset haluavat olla keskuspuiston vieressä niin sitten se olisi Länsi-Pasila. Silti sinulla on kaikki palvelut siinä. Se on siitä kiinni missä itse haluaa asua, tarvitseeko junaa vai pääseekö ratikalla”, sanoo Tuija Tuomi.

Kesäisin heinä-elokuussa monet vanhemmat ostavat nuorimmilleen asuntoja alueelta kun selviää ketkä ovat päässeet yliopistoon. Joskus ostetaan asunto jo paljon etukäteen, sanotaan kun nuori on kouluiässä, laitetaan se vuokralle ja nuori sitten muuttaa asuntoon joskus myöhemmin.

Vuokramarkkinatkin kuhisevat. Jos on valmis asumaan hieman sivummalla kuten Länsi-Pasilassa tai itäisessä Aurinkolahdessa, siellä on jo vähemmän kysyntää. Vaikka Helsinginkadulla asunnon kunnon ei tarvitse olla niin priimaa, sanoo Tuija Tuomi.

Liikehuoneistojakin hän on myynyt, esimerkiksi Castreninkadulla. Niissäkin liikkuminen ratkaisee, pääseekö sinne polkupyörällä, metrolla tai ratikalla.

Sen näkee, että Hämeentie on vielä pitkään kiinni, ratikkalinja Kurviin aukeaa keväällä. Liiketiloja on jopa tyhjillään, mikä on poikkeuksellista, sanoo Tuija Tuomi. Liikkeet muuttavat Helsinginkadun suuntaan, pois remontin alta.

Myyjien markkinat tarkoittaa sitä että moni asunto menee ensiesittelyssä. Talous yleensä on pienessä positiivisessa vireessä, ellei hallitus tee mitään. Auto on välittäjällekin tarpeellinen työväline, ilman ei voi ammatissa toimia, kertoo Tuija Tuomi.

Tuija Tuomi toivottaa tervetulleeksi RE/MAX Familyn Kallion tai Töölön  toimistolle: ”Kun tulee käymään tai osallistuu instassa niin pääsee kuumailmapallolla kaksi onnellista tai onnetonta lentämään, riippuen vähän miten korkeanpaikankammoinen on.”

Artikkeli on maksettua sisältöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.