Xoxo Sompasaaressa tuo aasialaisia vaikutteita Kalasatamaan – toiveissa olisi elävöittää aluetta elävän musiikin keinoin

Osoitteessa Aallonhalkoja viisi on syyskuussa avautunut ravintola Xoxo Sompasaari. Sen omistavat Juha Kohvakka ja kaksi muuta. Xoxo tarjoilee sushin ja poke-bowlien lisäksi maistelumenun. Ekstrana saa vaikka merileväsalaattia.

Ravintolan omistajilla on mittava ravintolahistoria, Juha Kohvakka on työskennellyt sushipaikoissa kuutisen vuotta, muut jo kymmenen.

A la carte -maistelumenun saa Xoxo:sta 49 eurolla kasvismenu, normimenu 52 euroa. Tarjolla on friteerattua mustekalaa, ensi kuussa sitä uudistetaan, tarjolle tulee muun muassa cevicheä ja lohi-teraykia pääruoaksi. Sunnuntaisin tarjoillaan brunssia. Vaikutteita on haettu kaakkois-Aasiasta. Table Onlinesta saa varattua pöydän.

Esimerkiksi susheissa käytetyt ainekset valmistellaan aamuisin, että ne saadaan mahdollisimman tuoreina asiakkaalle.

Ravintolan sisustus on aasialaisvaikutteinen. Siihen haluttiin paljon värejä. Valaistus on tummaa, joten ravintolassa säilyy iltatunnelma läpi päivän. Näkymiä Mustikkamaalle on moni kehunut, varsinkin kun iltaisin paistaa sivuvalo.

Sushiravintoloita ei muita ihan Sompasaaresta löydy, lähimmät kilpailijat sijaitsevat Redissä ja Kalliossa. Moni paikallinen asukas tai työläinen käy juuri Xoxo:ssa, mutta kauempaakin saapuu ihmisiä, kuten juuri Kalliosta, kertoo Juha Kohvakka.

Keittiössä häärää kaksi kokkia, joista toinen on apukokki. Juha Kohvakka vastaa enemmän keittiöstä ja toinen omistaja taas kassatyöntekijöistä. Työntekijät ovat vietnamilaistaustaisia, josta on haettu myös onnenkissa, joka heiluttaa käsiään baaritiskillä.

Iltaisin Xoxo:ssa myydään paljon olutta, mutta saa myös drinkkejä kuten Whiskey Souria, Gin & Tonicia ja Passio Martinia. Tarjontaa aiotaan lisätä. Asahia saadaan suoraan hanasta, se on japanilainen olut. Myös sakea tarjoillaan.

Väkeä on riittänyt iltaisinkin, kertoo Juha Kohvakka. Lounasaikaan on joskus niin täyttä, että asiakas joutuu odottamaan vuoroaan. Take awaynakin saa annoksia.

Hävikkiä ei Juha Kohvakan mukaan tule: ”Meillä on ollut se tarkoitus, että me saamme käytettyä ja jaettua kaikki annoksia, että tulee mahdollisimman vähän hävikkiä.”

Xoxo:ssa käytetty siika tulee Ahvenanmaalta, lohi Norjasta ja ankerias Hollannista. Ribsit ja curryn saa friteerattuna. Lisäksi ruoan kylkiäisinä saa chiliä, chiliseoksia, wasabiherneitä, maapähkinää ja seesaminsiemeniä. Paljon aineksia haetaan vegetukuista.

Juha Kohvakka on itse muuttanut elokuussa Verkkosaareen, josta pääsee fillarilla ravintolalle muutamassa minuutissa.

Xoxo etsii yhteistyökumppaneita ravintolalle, jossa voisi vaikka esittää akustista musiikkia. Tämän toivotaan vetävän ihmisiä Kalliosta asti. Se elävöittäisi koko aluetta, että ravintolasta tulisi kaikkien olohuone. Kesällä avautuu Xoxo:n kesäterassi. Alue tulee kehittymään, tulee ratikkaa ja uutta asuintaloa.

Xoxo:ssa on viitisenkymmentä asiakaspaikkaa. Arkisin Xoxo:ssa tarjoillaan lounasta 10.30-14.30. Arkisin ravintola sulkeutuu kello 21, keittiön mennessä kiinni 20.30. Viikonloppuisin Xoxo on auki 23:een.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.