Poromagia Hämeentie ykkösessä keskittyy analogisiiin peleihin – se järjestää myös peli-iltoja, yhteisöllisyys on omistajille tärkeää

Poromagia on avannut liikkeen Hämeentie ykköseen tänä kesänä. Se on keskittynyt analogisiin peleihin kuten lautapeleihin ja miniatyyripeleihin. Pokemon on tällä hetkellä sen isoin hitti. Magic the Gathering -kortteja se välittää myös.

Poromagialla on neljä omistajaa, joista Juho Sahiluoto toimii vähän joka paikan höylänä, vastaa markkinoinnista, myymälästä, verkkokaupasta ja vähän lautapeleistä. Jaakko Helenius vastaa lautapelipuolesta, niin uusista kuin käytetyistäkin, ja on apuna markkinoinnissa sekä myymälässä.

Poromagia on itse asiassa jo kaksitoista vuotta vanha yritys. Sen tilat olivat ennen Itä-Pasilassa. Juho Sahiluoto toteaa, että nyt liikkeessä on vähän enemmän struktuuria, ennen verkkokauppa kasvoi vähän vahingossa yhden katon alla niin, että toimintoja piti pilkkoa osiin. Noutopisteestä tulikin salakavalasti myymälä. Poromagia tuo osan tuotteista myös itse maahan, jossa ne päätyvät päävarastolle.

Poromagia ei etsinyt uutta osoitettaan nimenomaisesti juuri Kalliosta, mutta paikka ja sijainti vakuuttivat. Se on liikenteellisesti hyvällä sijainnilla, jos vaikka asiakkaat haluavat tulla hakemaan verkkokaupan tilauksiaan. ”Putiikkista tuli täällä aika mukavan näköinen”, kommentoi Juho Sahiluoto.

Poromagialla on pelitila kellarissa, mutta se on saanut yhdistettyä voimansa viereisen lounasravintola Raikun kanssa, jossa viikonloppuiltoina järjestetään peli-iltoja. Mukaan mahtuu 40-50 pelaajaa.

Amerikkalaisia Magic the Gathering -kortteja on nyt painettu 30 vuotta. ”Me aina puhumme, että se on maailman suurin underground-juttu. Se ei kauheasti katukuvassa näy, mutta aina porukassa joku tietää sen”, sanoo Juho Sahiluoto.

Magic-kortteja Poromagia myy irtokortteinakin. Sen erikoisuus on että se myös vaihtaa kortteja, käteiseen tai krediitteihin, joilla voi taas ostaa haluamaansa liikkeen valikoimasta.

Käytettyä tavaraa Poromagia ei pidä niinkään esillä myymälässä, vaan niiden myynti keskittyy enemmän verkkokaupan puolelle. Irtokortteja toki pääsee myymälässäkin näkemään.

Raikun peli-iltoihin peritään pienimuotoinen pääsymaksu, mutta vastineeksi saa yleensä promokortin tai pari. Turnauksissa osallistumismaksut pannaan pottiin ja parhaiten menestyneet pelaajat nappaavat mukaansa krediittejä.

Korona pakotti peli-illatkin tauolle, eikä niitä voinut pariin vuoteen järjestää. Yksi kriteeri uusia tiloja valitessa olikin, että niissä voitaisiin järjestää myös pelitapahtumia. “Tarkoitus on pelata ja pitää hauskaa ja samalla tutustua uusiin ihmisiin, rakentaa yhteisöjä pelien ympärille” Juho avaa toiminnan ydinajatusta.

Myös pelimessut ovat lähteneet virkoamaan koronan jäljiltä. Poromagia olikin sekä Ropeconissa että Traconissa tänä vuonna mukana. Muualla kaupungissa peli-iltoja järjestetään hiukka hiljaisemmissa paikoissa, sellaisissa missä ei ole liikaa hälyä, löytyy hyvät pöydät ja valot. Hyvinä esimerkkeinä Kaisaniemen Kaisla ja Kurvin William K.

Poromagian liikkeessä käy kaikenikäisiä ihmisiä. Pokemon-harrastajat ovat hieman nuorempia. “Se on kuitenkin jo 25 vuotta vanha peli, että vanhempiakin harrastajia löytyy”, kertoo Juho Sahiluoto. Lautapelejä pelaavat perheet ja vanhemmatkin ihmiset, kuten myös Pokemoniakin. Magic-kortteja keräävät keski-iältään noin 30-vuotiaat pelaajat.

Sen sijaan, että nuoret vain keräilisivät kortteja, yksi Poromagian tavoitteista on saada heidät myös pelaamaan, jo lapsesta alkaen. ”Myöskin vanhemmat löytävät lisää, ei ole vain pahvia, mikä kertyy nurkkiin, sillä voi tehdäkin jotakin”, sanoo Juho Sahiluoto.

Korttien keräilyarvoon vaikuttaa sen kunto, yksikin naarmu voi laskea huomattavasti niiden arvoa. Arvoon vaikutta myös onko kortti pelillisesti hyvä vai huono. Joskus printtivirhe tai vastaava saa keräilijät havittelemaan kyseistä tuotetta.

Lautapelin puolella eniten vaikuttavat painoerät, onko peliä enää mistään saatavilla, sanoo Jaakko Helenius.

Magic-korteissa 90-luvun puolen ihan ensimmäisiä kortteja pidetään kalleimpina, ja kun korttien hinnoissa puhutaan jo viisinumeroisista summista, ei niitä oteta peleihin mukaan kuin juhlapyhinä.

Poromagiasta löytyy myös kattava valikoima tuotteita miniatyyriharrastajille. Warhammerin ja muiden miniatyyripelien lisäksi, löytyy maaleja sekä maaston rakennustarvikkeita. Jotkut lautapelit sisältävät paljonkin figuureja, joita ihmiset voivat maalata. Irtokorttejakin voi niin sanotusti alteroida, maalata olemassa olevan kortin päälle. Se on jo ihan oma taiteenlajinsa, vaikka vaikuttaakin kortin vaihto- tai myyntiarvoon. Kyseiselle henkilölle siitä tuleekin erikoinen kappale.

Poromagiasta löytyy myös koulureppuja lapsille, Pokemon-reput ovatkin olleet syksyn iso myyntihitti. Korttipelille erityisesti suunnitelluissa laukuissa taas on parempi kuljettaa kortteja ja pelivälineitä peli-iltoihin tai kaverien pelituokioon.

Poromagialla on jo niin hyvä maine keräilijöiden keskuudessa, että ihmiset uskaltavat ostaa tuotteita suoraan netistäkin. Lautapeliharvinaisuuksissa kaupat tehdään sataprosenttisesti kuvien pohjalta, kertoo Jaakko Helenius. Tuotteet kulkevat postin kautta tai liikkeestä noudettavaksi parissa päivässä tilauksen jälkeen.

Lautapeleissä kuvitus on oma taiteenlajinsa. Näyttävän Wingspan-pelin on suunnitellut oikea lintutieteilijä, joka on tuonut peliin omaa sisältöään. Sen hinta on viisikymmentä euroa, jolla saa useita kymmeniä tunteja peliaikaa. Pelata voi useampi, ja joulunakin voi pelata, kun keskitytään yhdessä tekemiseen, kaiken ei aina tarvitse tapahtua ruutujen välityksellä.

Pelaajat pitävät tiiviisti yhteyttä omien Facebook-ryhmien kautta, ja nuoriso chattailee erityisesti Discordissa, missä suunnitellaan tulevia pelejä ennakkoon.

Joululahjoiksi Poromagia vinkkaa lautapeleistä Ticket to Ride: Northern Lightsia ja Dragominoa, jotka löytyvät molemmat suomeksi. Dragomino voittikin Vuoden Peli- palkinnon lastenpelien kategoriassa. “Pokemon-labyrintti on hyvää koko perheen ajanvietettä, kuten myös Pokemonin Battle Academy, jossa pääsee opettelemaan korteilla pelaamista.” vinkkaa Juho Sahiluoto lopuksi.

Poromagian tuotteet löytyvät verkkokaupasta www.poromagia.com ja lautapelit.poromagia.com.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.