Kirjavia tarinoita Kalliosta

Kuvataiteilija Tiina Tainio ja tietokirjailija-kaupunkiopas Juhani Styrman yhdistivät omaa osaamistaan. Kirjava Kallio -kirja kertoo Kallion kulmista piirroksin ja sanoin.

Kirjava Kallio yhdistää piirros- ja tietokirjan sekä matkaoppaan itäisestä kantakaupungista. Tiina Tainion piirtämiä Kallion seudun kaupunkinäkymiä täydentävät Juhani Styrmanin kirjoittamat tarinat.

Kirjan tarinat kertovat arkkitehtuurista sekä avaavat symbolien merkitystä talojen seinissä. Kirjan tarinat kietoutuvat maailman historian pyörteiden kautta paikallishistoriaan. Matkaopas tyylisen kirjan sivuilla tavataan muun muassa Napoleon, Ruotsin kuninkaallisia ja Stadin kundi Jussi Raittinen. Kirja kertoo kävelyretkimäisesti myös laulajalegenda Rauli Badding Somerjoen elämäntarinan Alppiharjussa ja Sörnäisissä.

Talvella 2023 Styrmanilta ilmestyi itäisen kantakaupungin kiviarkkitehtuurista kertova Kivitalojen Kallio -kirja. Nyt yhdessä Tainion kanssa tehty teos on samalla Styrmanin Kallion kivitalotrilogian toinen itseäinen osa.

Kirjava Kallio -teoksessa Tiina Tainio on kuvataiteilijana luonnut omannäköisiään kaupunkinäkymiä. Kirjan tarinoissa löytyy puolestaan Stymanille kaupunkioppaan tyypillistä ”värikkäästi rönsyilevää tarinointia, joissa fakta ja fiktio yhdistyvät ajatuksia herättäväksi kudelmaksi”. Tarinat kuitenkin tukeutuvat historialliseen faktaan. Kirjassa on myös aivan uutta ennen kirjoittamatonta historiatietoa Kalliosta.

Tiina Tainio on taiteen maisteri, taidealan yrittäjä ja joogaopettaja sekä taidegalleria Kamiter-Arsin omistaja.  Juhani Styrman puolestaan  nimittää itseään kulttuurin sekatyömieheksi. Kirjoittamisen ohella hän työskentelee kaupunkioppaana, opaskouluttajana, luennoitsijana sekä tuottajana. Styrman on keksinyt myös kävelyfestivaali idean. Hänen perustama Kallion kävelyfestivaali on maailman ensimmäinen ja vanhin kävelytapahtuma, se perustettiin vuonna 1994 Helsingin Vuosaaressa nimellä ”Mustavuori kävelyt”, Styrmanin muutettua Kallion kaupunginosaan nimi muuttui Kallion kävelyfestivaaliksi.

Kirjava Kallio kuvitusta Tiina Tainion piirroksia

Helsinginkatu 7

Agricolankatu 7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.