Kierrätystavarakauppa Aarteet kiertoon on välillä kuin sekatavarakauppa – rohkeasti vain sisään kysymään!

Aarteet kiertoon on kierrätystavarakauppa Porhaninkadun ja Neljännen linjan kulmauksessa. Tällä paikalla se on toiminut puolitoista vuotta. Sitä pyörittävät Anne Hämäläinen ja Ulrika Rasinmäki.

Aarteet kiertoon ei ole ihan perinteinen kirpputori, sieltä ei voi vuokrata pöytiä eikä tehdä myyntitilejä. Kaikki tuotteet ovat liikkeen omistuksessa. Kauppaan tarjotaan vaikka mitä, mutta tästä on aina katsottava että mitä voidaan myytäväksi ottaa.

Anne Hämäläinen sanoo asuneensa ihan liikkeen naapurissa 32 vuotta.

”Kaupalla piipahtaa usein ex-Kalliolaisia jotka ovat muuttaneet jossain vaiheessa Kalliosta ympäri Suomea tai ulkomaille. Heiltä kuulee kaupan kulmien ja Kallion värikästä historiaa vuosien ja vuosikymmenien takaa. Lähes joka päivä tapaamme myös kulmille muuttaneita uusia asukkaita” kertoo Anne Hämäläinen.

Liikkeeseen löytävät kalliolaiset mutta myös ohikulkevat turistit, yleensä eurooppalaisia mutta välillä kauempaakin.

Liikkeessä on tällä hetkellä kokoelma Neuvostoliittolaisia leluja. Ne on kerätty vuodesta 1975 eteenpäin. Keräilijäpariskunta asui Virossa. Yhteensä kokoelma on ollut parintuhannen lelun suuruinen, mutta kaupassa on vain pieni valikoima hahmoja.

Tähän aikaan vuodesta menee päivittäin kukkaruukkuja, ne ovat sesonkituotteita kun keväällä aletaan istuttelemaan. Sekä kirjat ja vinyylit, C-kasetteja kysellään. Lamppuja ja lampunvarjostimia menee tähän pimeään vuodenaikaan paljon. Mattoja ja kodin tekstiilejä katsotaan paljon alkuvuonna, niitä tuli liikkeeseen viimeksi, pöytäliinoja ja vanhoja kirjailtuja kankaita.

Ulrika Rasinmäki: ”Menee myös peruskodin tavaroita, joku tarvitsee raastinraudan ja joku juustohöylän.” ”Kakkuvuokaa on tänäänkin lähtenyt useampi kappale, riippuen hieman päivästä” lisää Anne Hämäläinen.

Liikkeessä vaihdetaan mitä esillä on aina vuodenaikojen mukaan. Joulutavarat siivottiin pois niin tammikuussa esillä on kirjoja, ihmisillä on silloin aikaa lukea. Kesällä esillä on Suomi-designia kun turistit liikkuvat paljon. Näyteikkunassa on aina jokin idea, onko se todella vanhaa, retroa tai vintagea.

Ihan identtistä kilpailijaa ei liikkeellä ole, vaikka lähistöllä on Fidat ja UFF:t, Kaarlenkadulla saa ostaa lasia, Flemarilla taas on osto- ja myyntiliike. Näihin myös ohjataan asiakkaita, Kolmannella linjalla voi vuokrata pöydän. Marina ostaa jos on vaatteita tarjota.

Ulrika Rasinmäki: ”Meillä on keskimääräistä parempaa tavaraa, siistiä, hyvää ja käyttökelpoista, käyttökuntoista. On ihan design-lasiakin joukossa mutta ihan normaalejakin astioita.”

Alakerrassa toimii solarium, jossa voi maksaa kolikoilla. Siellä on neljä laitetta mutta se ei ole Aarteet kiertoon -omistuksessa.

Aarteet kiertoon on eräänlainen sekatavarakauppakin, sanoo Ulrika Rasinmäki. Voi tulla kysymään, että sattuisiko jotain, siihen usein vastataan että ”onhan meillä täällä, odotas hetki niin etsitään”.

Eräs rouva halusi sitruunapuristimen. Löytyi muovinen hyllystä, mutta keittiöstä löytyi lasinenkin, syntyi kaupat.

Pyörittäjät sanovat, että usein näin on, mutta esineet saattavat olla hieman piilossa. On etsitty Nokian puhelinten laturijohtoja, joita löytyi yhdestä laatikostakin. Aina ei voi tietää mitä ostajat haluaisivat, mutta usein kuuluu riemunkiljahdus kun oikea tuote sattuukin löytymään.

Artikkeli on Aarteet kiertoon -maksamaa sisältöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.