Vegekauppa muutti Kind of Greenin kanssa samaan osoitteeseen, liikkeet erottaa vain väliovi, saa kysellä vapaasti reseptejä

Vegekauppa on toinen uusista vegaanisista kaupoista Helsinginkadun ja Fleminginkadun risteyksessä. Vegekauppa oli alun perin Vaasankadulla, pari vuotta Hämeentiellä ja nyt se on muuttanut uudelle kulmalle, kertoo Hannamari Uotila.

He olivat alkaneet Kind of Greenin omistajan Tanja Fredin kanssa puhumaan tällaisesta kaksoiskaupasta, koska olisi hyödyllistä jos vegaanisia liikkeitä olisi kaksi vierekkäin. He löysivät tilan, joka sopi loistavasti kahdelle kaupalle. Kaupoissa ennenkin käyneet tulevat nyt katsomaan sitä toistakin uutta.

Vegekauppa on päivittäistavaraliike, josta löytyy ruoan lisäksi jonkin verran eläinkokeetonta kosmetiikkaa ja kodin pesuaineita sekä lisäravinteita. Koko valikoimaa yhdistää, että kaikki on vegaanista eli mukana ei ole mitään eläinperäistä.

Vegekauppoja on Helsingin lisäksi Turussa ja Tampereella. Niillä kaikilla on oma omistajansa. Ne ovat kaikki omia yrityksiään. Turun kauppa pyörittää myös nettikauppaa.

Suositut tuotteet ovat säilyneet osin samoina vuosien varrella, kuten ravintohiivahiutaleet ja gluteenijauhot, joista voi tehdä itse seitania. Myös esimerkiksi makkarat kuten vegaaninen salami ovat tosi suosittuja, samoin vegaaniset juustot. Etenkin uutuudet ovat usein kysyttyjä, kertoo Hannamari Uotila.

Hannamari Uotila on itsekin ollut vegaani jo vuosia. Syitä ryhtyä vegaaniksi voi olla useita, mutta hän teki päätöksen aikanaan eläinoikeudellisista syistä. Nykyään monilla korostuvat kasvisruuan lisäämisessä ympäristösyyt, mutta eri syyt kulkevat aika käsi kädessä, hän sanoo.

”Sen takia tätä kauppaa kyllä pyöritän että olen innostunut vegaanisesta ruoasta ja tietty haluan edistää että sitä on mahdollisimman monille saatavana”, sanoo Hannamari Uotila.

Hän kassan takana auttelee ja vastailee kysymyksiin, antaa vinkkejä ja reseptejä. Hän itse käyttää aika paljon vakkarireseptejä jotka ovat tulleet tutuiksi blogeista, kuten Kamomillan konditoria, josta löytyy helppoja täysvarmoja leivontareseptejä. Vaikka Hannamari Uotila ei pidä itseään minään ihmeellisenä leipojana, niin aina onnistuu.

Osa Vegekaupan asiakkaista tietää tarkkaan mitä tulee etsimään. Toisaalta on ihmisiä joille tulee vaikka kylään vegaani ja haluavat tietää mitä voisi tarjota.

Vegekauppa maahantuo jonkin verran tuotteita. Niitä tuodaan Saksasta ja Britanniasta. He ostavat myös muun muassa pieniltä tuottajilta Suomesta. Kauppa tarjoaa tuotteita, joita ei isoista marketeista vielä löydy. Tavoitteena on kuitenkin, että vegaanista ruokaa saataisiin muualtakin kuin pienistä erikoisliikkeistä.

Vegekaupoilla on kaikilla pitkälti aika sama valikoima, mutta on pieni paikallisia erojakin. Tuotteet, joita he itse tuovat maahan löytyy vain Vegekaupoista.

Uusia tuotteita kokeillaan aina itse, tavoite on että tuotteet ovat laadukkaita. Ruokavalioita ja makumieltymyksiä on moneksi, jotkut haluavat valmisnakkeja ja toiset eivät sinne päinkään. Koska vegaanista ruokaa syödään monesta syystä on tuotteitakin oltava monelle. Vegekaupasta saa myös monia herkkuja kuten makeisia, kommentoi Hannamari Uotila.

Iltapäivät liikkeessä ovat vilkkaampia. Kauppa oli helmikuun alussa muutaman viikon kiinni kun muutettiin ja tehtiin remonttia. Kauppaan löytää ihmisiä Kallion ulkopuoleltakin, joskus tiettyä tuotetta tullaan hakemaan kauempaakin. Helsingissä lomailevat tulevat täyttämään varastojaan.

Hannamari Uotila itse toivoo, että lihansyönti tulee joskus täysin loppumaankin. Ihmiset puhuvat koko ajan enemmän vaihtoehdoista, elävät vähemmällä lihalla ja käyttävät vähemmän eläinperäisiä tuotteita. Vegaanisten tuotteiden tarjonta on kasvanut ja ihmiset puhuvat enemmän vaihtoehdoista. Muutosta on tapahtunut paljon jo muutamassa viime vuodessakin, sanoo Hannamari Uotila.

Mikä voisi olla päällimmäisin vaikutuskeino, Hannamari Uotila?

”Varmaan se että pääse itse kokeilemaan jotain hyvää ruokaa, sillähän ne ennakkoluulot lähtee, testailee ja katsoo. Se voikin olla jotain erilaista kuin mitä on ajatellut.”

Hän toivottaa tervetulleeksi kauppaan tutustumaan: ”Ei tarvitse olla vegaani vieraillakseen Vegekaupassa. Voi saada uusia vinkkejä ruoanlaittoon ja kaikki ovat tervetulleita!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.