fbpx

Linkki verkkokauppaan

Arlan sauna on toiminut nyt 90 vuotta, se on Suomen kolmanneksi vanhin: yleiset saunat tekevät uutta nousua

Arlan saunan aloittaessa Helsingissä yhdeksänkymmentä vuotta sitten, oli Helsingissä yhteensä 49 yleistä saunaa ja kylpylaitosta. Taloissa ei ollut kunnollisia pesupaikkoja eikä tullut aina lämmintä vettäkään. Se perustettiin vuonna 1929 osoitteeseen Kaarlenkatu 15.

Tea Lindberg Saunat.fi:sta osti vuodenvaihteessa enemmistöosuuden Arlan liiketoiminnoista Kimmo Helistöltä, joka jäi vielä pienellä osuudella mukaan.

Vanhoja edelleen toiminnassa olevia yleisiä saunoja löytyy Suomessa enää vain muutama, joista Arlan sauna on kolmanneksi vanhin. Se on myös Helsingin toisiksi vanhin. Kävi niin että korttelisaunat hävisivät hiljalleen kun asunnoissa alkoi olla omia kylpyhuoneita ja suihkuja.

Arlan saunaa on remontoitu useaan otteeseen vuosien varrella.

Vuonna 1970 Arlan saunoihin asennettiin maakaasulla lämpenevät kiukaat. Vuonna 2007 täysremontissa siirryttiin käyttämään kotimaista biokaasua. Kiukaissa on yli tuhat kiloa kiviä ja niiden lämmittämiseen menee neljä tuntia. Kaasulla toimiva kiuas tarjoaa hyvät ja kosteat löylyt eikä siitä tule pienhiukkaspäästöjä, kertoo Tea Lindberg.  

Pesuhuoneiden teräsämpäreihin voi sekoittaa itselleen sopivan lämpöistä pesuvettä. Sekä naisilla että miehillä on omat saunat omissa kerroksissaan pesu- ja pukuhuoneineen. Portaikossa vaihtelevat valokuvanäyttelyt.  

Yleiset saunat ovat olleet uudessa nosteessa 2000-luvulla. Arlassa kävijät ovat nykyään yhä nuorempia ja myös turisteja käy jonkin verran. Etenkin japanilaiset ovat tuttu näky Arlassa. Japanin sento-ja kylpyläkulttuurin historia ja nykytila ovat samankaltaisia kuin suomalaisten saunojen.

Arlan vakiosaunojat neuvovat mielellään uusia kävijöitä saunan tavoissa. Tässä muutama yleinen ohje:

Puhelin on syytä jättää kaappiin. Löylyä heitetään kaatamalla pitkävartisella löylykauhalla vettä kiukaan luukusta sisään. Vesihöyry on polttavan kuumaa, joten varovainen täytyy olla. Kannattaa kuitenkin muistaa kysyä muilta, saako lisää löylyä heittää.

Tea Lindberg: ”Tunnelma Arlassa on lämmin, lauteilla ja pihan vilvoittelupaikalla kuulee usein mielenkiintoisia tarinoita niin menneestä kuin nykyisestäkin.”

Arlaan saa tuoda omia ruokia ja juomia, mutta voi niitä ostaa kassaltakin. Sieltä saa myös saunavihtoja. Vihtoja on hyvä huljutella vedessä puolisen tuntia ennen vihtomisen aloittamista, neuvoo Tea Lindberg. Myynnissä on myös Arlan fanituotteita – kangaskasseja, mukeja ja paitoja.

Korttelisaunan tiloja tullaan kohentamaan tulevana vuonna, muun muassa miesten saunan lauteet ja kaakelit uusitaan ensi kesänä.

Arlan saunassa järjestetään myös mm. hyvinvointitapahtumia, perinnevihdoituksia ja harrastetaan saunajoogaa. Ote lehdistötiedotteesta: ”Toimintaa ja tiloja on alettu kehittää saunan pitkää historiaa ja kulttuurillista merkitystä kunnioittaen tuoden rinnalle mukaan enempi saunaelämys- ja hyvinvointitapahtumia, digitaalisuutta ja somessa näkymistä.”

Maanantait ja tiistait Arlan saunat ovat vuokrattavissa yksityistilaisuuksiin, yleinen sauna lämpenee aina keskiviikosta sunnuntaihin.

Linkki kotisivuille: www.arlansauna.net, Facebook: www.facebook.com/arlansauna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *