Vegaanisen villiruoan Villd vaihtoi take awayhin ja kotiinkuljetuksiin, kuljetus suur-Kallion alueella ilmaista, ovella laatikko mistä tilaukset voi myös noutaa

Vegaanista villiruokaa tekevä Villd Helsinginkatu 21:ssa siirtyi täysin take-awayhin ja kotiinkuljetuksiin nykyisen koronavirus-tilanteen vuoksi. Kuljetus on tällä hetkellä asiakkaille ilmaista. Villd tekee yhteistyötä Vönerin kanssa, omistaja Ossi Paloneva: ”Tuntuu että tähän maailmantilanteeseen on pakko tehdä jotain vähän helpommin lähestyttävää.”

Villdiläiset tekevät kotiinkuljetuksia koko suur-Kallion alueelle. Autoja on käytössä tällä hetkellä kaksi, Vönerillä on yksi auto vielä holvissa varalla. Toinen omistajista Tommi Leino pääsee parin korttelin päästä lyhyellä varoitusajalla kuskiksi, jos tilauksissa tulee piikki.

Liikkeen ovella on käsidesiä ja laatikko, josta voi noutaa tilaamansa annokset.

Villdissä pyritään siihen että ihmiset eivät paljolti tulisi itse ravintolan puolelle, että työntekijät pysyvät terveinä. Noutolaatikko on juuri oven edessä, jotta ihmiset jonottaisivat ruokaa mieluummin ravintolan ulkopuolella.

Tilata voi soittamalla tai lähettämällä tekstarin Villdille. Kotiinkuljetusalue on suur-Kallion alue tarkoittaen Alppilaa, Hermannia, Hakaniemeä, Sörnäisiä, Vallilaa ja lähialueita. Jos on hiljaista, voivat villdiläiset kuskata pidemmällekin, kyselyjä on tullut Herttoniemestä, Kulosaaresta ja Pasilastakin.

Ossi Palonevallakin on ravintolassa päällä kasvusuojain ja hanskat käsissä. Keittiössä kun tehdään ruokaa pyyhitään paljon pintoja ja käytetään käsidesiä.

Villdillä on kaksi omistajaa, Ossi Paloneva ja Tommi Leino. Yhteistyö alkoi Adams-yökerhosta, jossa Ossi Paloneva toimi kokkina. He aloittivat yhteistyön uudessa kohteessa ja siitä syntyi Villd. Se aloitti marraskuussa 2019.

Villdin konsepti on tehdä vegaanista villiruokaa käyttäen mahdollisimman laajasti suomalaisia raaka-aineita, jotka ovat Ossi Palonevan mukaan fiksuja. Tulevaisuuden raaka-aineita ovat esimerkiksi lupiini ja hamppu. Villdissä käytetään havupuita – kuusta, mäntyä ja katajaa mausteena. Sitä voi vaikka kuivattaa ja jauhaa ja käyttää mausteena.

Villd käyttää myös metsäsieniä, marjoja ja juuria, aiemmin myös hyönteisiä.

Tämä ei ole ollut ihmisille liian eksoottista, ihmiset tykkäävät kokeilla kaikenlaista, toteaa Ossi Paloneva. Joskus joku oikein yllättyykin, vaikka sisään tullessaan tietävät että Villdissä tehdään erikoisempia juttuja. Osalle vegaanimaut ovat jo vanhastaan tuttuja.

Raaka-aineet tulevat osin toimittajilta, tuottajilta ja vielä toistaiseksi tukustakin. Mutta kyllä villdiläiset keräävät itsekin raaka-aineita luonnosta. Mukana on noin kymmenen hengen porukka, noin viisi vakituista plus ekstraajat. Helsingistä ja Suomesta löytyy luontoa aika tavalla, toteaa Ossi Paloneva.

Kaikkeahan ei voi ympärivuotisesti kerätä, siksi Ossi Paloneva ja muut joutuvat nyt hiukka miettimään asioita uudelleen. Keräily on myös aikaa vievää.

Helsinginkadun sijainti on Ossi Palonevan mukaan hyvä, sillä siinä ympärillä on kaikkea vegaanista: ”Tässähän on nämä vihervassarit ympärillä, jotka kiinnittävät tällaisiin mitkä ovat meidänkin teemamme, huomiota.”

Villd pyrkii olemaan ”vegaani casual”. Koko alue kehittyy vauhdilla ja ravintolat toimialana kasvavat, niitä löytyy Flemarilla, Karhupuistossa ja kauempana, hän kertoo.

Villdissä on ravintolasali, toinen sali jossa on muutama paikka ja avokeittiö, henkilökunnan sosiaalitilat ja pieni varasto. Ennen paikalla oli pizzeria ja nakkikioski, joten tiloihin on ollut soviteltavaa.

Ennen nykyisiä oloja viikonloppuillat olivat aika täysiä, Villd ei nähnyt montaa nollailtaa.

Uutta konseptia alettiin kokeilla keskiviikkona, ensimmäisinä iltoina oli tilaajia jonkin verran. Mahdollinen tiukempi ulkonaliikkumiskielto voisi haitata Villdinkin toimintaa edelleen.

Ravintola-alalla osa pistää oven tilapäisesti kiinni, osa pysyvästi, osa kokeilee uusilla konsepteilla kuten Villd, sanoo Ossi Paloneva.

Mitään suuria investointeja uusi konsepti ei vaatinut: ostettiin take away-bokseja, tilattiin raaka-aineita ja markkinointiin laitettiin hieman. Villd halusi reagoida nopeasti, pelkällä statuksella ei enää montaa annosta myy, sanoo Ossi Paloneva.

Villd tarjoilee tällä hetkellä kello 11-23. Se vaatii henkilökuntaa, mutta kyllä heille muutenkin pitäisi maksaa, sanoo Ossi Paloneva. Ihan hirveästi Villdin ei tarvitsisi tienata että se pysyisi pystyssä, hän kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.