Aarteet kiertoon on pitänyt ovensa auki koko kevään – oveltakin voi käydä kyselemässä tuotteita, omistajat toivoisivat että ihmiset uskaltaisivat liikkua enemmän

Aarteet kiertoon -kauppa Porthaninkadun ja Neljännen linjan risteyksessä on elänyt poikkeuksellisia aikoja tänä keväänä. Katukuvassa ei näy liikettä ja puodissa poikkeajia on ollut paljon vähemmän. Maaliskuun puolivälissä tuli totaalinen pysähdys. Kävijämäärä romahti hetkessä, kuvaa toinen puodin pitäjistä Ulrika Rasinmäki.

Paikan toinen omistaja on Anne Hämäläinen.

Ulrika Rasinmäki uskoo, että ihmiset eivät enää oikein uskaltaneet liikkua missään.

Kun mitään suorasanaista rajoitusta tai kieltoa ei kuulunut, päättivät he pitää puodin auki. Etenivät päivä kerrallaan.

”Ihmiset kurkkasivat ovelta ja jos joku oli sisällä niin melkein jättivät tulematta. Jos oli tyhjää niin sitten tultiin sisään katsomaan”, hän kertoo.

Moni poikkeaja kuitenkin kehui, että kiva että olette pitäneet liikkeen auki. Ei ollut enää mitään paikkaa missä käydä kiertelemässä ja katselemassa, he kertoivat. Yhdessä päiviteltiin tilannetta.

Tietenkin liikkeen omistajat pyyhkivät ovenkahvan ja maksupäätteen ja siivosivat enemmän. He myös pysyivät terveinä, ei tullut tunnettakaan että olisi tulossa kipeäksi.

Moni koputti liikkeen ikkunaa ja kysyi, saisiko jonkin tietyn tuotteen näyteikkunasta. Myyjät ovat palvelleet heitä ovensuussa.

Nyt toukokuussa katukuva on vilkastunut ja poikkeajia on ollut enemmän. Ulrika Rasinmäki epäilee, että ihmiset uskaltavat liikkua enemmän ja ollaan kyllästyneitä varomiseen. Vaikka liike on ollut auki koko kevään, ei negatiivista palautetta oikein ole tullut, kukaan ei ole haukkunut päätöstä pitää liike auki.

Moni joka kävi liikkeessä aiemmin tiesi aika tarkkaan mitä oli etsimässä. Ehkä vain yhtä haarukkaa, kommentoi Ulrika Rasinmäki. Huvikseen ympäriinsä katselijoita ja näpelijöitä oli vähemmän.

Ylivoimaisesti myyvin tuote Aarteet kiertoon -liikkeessä on edelleen kukkaruukut. Niitä menee joka päivä. Myymälä on halunnut laittaa osan tuotteistaan liikkeen ulkopuolelle näytille. Siellä on helpompi pitää turvavälejä. Kukkaruukkuja siellä näkyy aina.

Halvimmillaan kukkaruukkuja saa viidelläkymmenellä sentillä, kuusi euroa alkaa olla kallein.

Ihmiset istuttavat kukkia mutta myös yrttejä. Istutukset voi viedä kesämökillekin. Istuttamisesta on tullut yhä enemmän kaupunkilaisten harrastus. ”Kyllä paljon ihmiset nykyään tykkäävät että on jotain vihreää, niitä laitetaan enemmän kuin ehkä menneinä vuosina on laitettu”, kommentoi Ulrika Rasinmäki.

Ulrika Rasinmäki kiittelee talonyhtiötä että he ovat olleet suopeita sille että tuotteita on näytillä kaupan ulkopuolella. Tuotteet halutaan asetella kivannäköisesti, laatikossa saattaa olla kirjoja, pelejä tai vastaavaa. Usein ulkona on jokin pieni kalustekin.

Normaalisti liikkeessä poikkeaa turistejakin, mutta nyt heitä ei ole näkynyt yhtäkään. Jos joku puhuu englantia, tarkoittaa se että on usein asukas. Aarteet kiertoon vetää myös enemmän peruskalliolaisia, lounastuntikävijät ja työmatkalla olevat eivät enää kauppaan ole tulleet.

Koska tavaraa on liikkeessä liikkunut vähemmän, ovat varastot aika täynnä. Normaalistikin liikkeeseen ostetaan tuotteita aika valikoivasti, kertoo Ulrika Rasinmäki. Nyt ostetaan artikkeleita jotka saadaan nopeasti kiertoon.

Kaupassa tuotteet on jaoteltu tiettyihin ryhmiin, jotta ne olisivat helposti katsottavissa ja silmäiltävissä. Tavaramäärä on kasvanut kaupassa joten Ulrika Rasinmäki kuvaa sijoittelua ”haasteelliseksi”. Kummallakin omistajalla on autotalli eli lämmin sisätila täynnä tavaraa, josta ammentaa kauppaan.

Omistajat tietävät, mikä tuote liikkuu nopeasti. Raastinraudat menevät nopeasti kaupaksi. Niin myös design-lasi. Vaatteet, cd- ja dvd-levyt eikä kirjoja mielellään osteta. Tulevaisuuden suunnitelmana on luopua vaateosastosta ja laajentaa kodintekstiilien valikoimaa.

Liikkeessä on myös erityisen iso kokoelma neuvostoliittolaisia leluja, joille on oma keräilijäkuntansa. Ne ovat olleet myös turistien mielenkiinnon kohteita.

Voi olla, että Kalliossakin kaupat eivät kaikki selviä poikkeusaikojen yli ja tapahtuu tiettyä vaihtuvuutta. Aarteet kiertoon -kaupassa odotellaan jo normaaliaikoja, jotta kauppa taas vilkastuisi.

Ulrika Rasinmäki haluaisi esittää toiveen: ”Toivon todella että ihmiset lähtisivät liikkeelle ja kävisivät katsomassa tai kysymässä. Voi huikata oveltakin ja me tiedämme heti että löytyykö, koska me osaamme sanoa sen saman tien onko meillä tai varastossa.”

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.