”Katujen Lönnrot” J. K. Harju saa nimikkopuiston?


Kaupunginvaltuutettu Sami ”Frank” Muttilainen (Vas.) on tehnyt valtuustoaloitteen Pääskylänrinteen puiston nimeämiseksi Johan Knut Harjun (1910-1976) mukaan. ”Toinen vaihtoehto voisi olla lähivuosina uudelleen muovautuva Hakaniemenranta”, visioi kaupunginvaltuutettu.

Johan Knut Harju oli asunnoton alkoholisti, mutta myös kirjoittaja ja kansanperinteen kerääjä. Harju tunnetaan 1960–1970-luvuilla tallettamastaan Helsingin laitapuolen kulkijoiden muistitiedosta. Häntä on kutsuttu muun muassa ”Sillan alusten Lönnrotiksi” ja ”Helsingin siltojen alusten Bukowskiksi”.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta Johan Knut Harjun syntymästä. ”Hänellä on merkittävä rooli helsinkiläisten kansanperinteen kerääjänä”, toteaa Muttilainen aloitteessaan.

Kuvat: Pääskylänrinteen puisto sijaitsee Kulmavuorenkadun ja Pääskylänkadun välissä (Kuva HKM).

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon kertyi vuosien 1963–1977 aikana yli 20 000 sivun kokoelma tämän tuotteliaan ja omaehtoisen kirjoittajan tekstejä. Harju kirjasi vähäosaisten ja laitapuolen kulkijoiden elämänkokemuksia omien, sekä muiden kadulla asuvien ihmisten kautta.

”Harju ehti vaikuttaa eläessään monessa paikassa, mutta sijaintinsa puolesta nimikkopaikaksi sopisi esimerkiksi Pääskylänrinteen puisto Sörnäisissä, toinen vaihtoehto voisi olla Hakaniemenranta, jota ryhdytään lähivuosina rakentamaan, sieltä voitaisiin nimetä puisto- tai katualue, myös muualla rakenteilla olevassa itäisessä kantakaupungissa on vielä nimeämättömiä paikkoja ”.

”Alueen nimistössä olisi hyvä muistuttaa siitä todellisuudesta mitä sen historia pitää sisällään. Useat asunnottomat ja vähäosaiset ovat vielä tälläkin vuosituhannella pitäneet majaansa romusta kyhätyissä hökkeleissä nyt rakennettavien Kylä- ja Verkkosaaren ranta-alueilla”, Muttilainen pohtii.

Kuva: J.K: Harju oli ”sangen holtiton heppu”. Mutta myös – ja ennen muuta – hän oli kirjoittaja ja intellektuelli. Kuvassa Harju 26-vuotiaana poliisin pidätyskuvassa (Kuva: SKS).

”Puisto- tai katualueen nimeäminen Johan Knut Harjun mukaan ei olisi huomionosoitus ainoastaan hänelle itselleen. Vaikka Helsingin tuleekin huolehtia kaupunkilaisistaan ennen kaikkea käytännön tasolla, olisi tämä myös osoitus ja muistutus ihmisarvosta joka kaikille sosiaalisesta asemasta huolimatta kuuluu. Se mitä Harju aikoinaan tallensi tekstiensä kautta jälkipolville on monelle arkirealismia tänäkin päivänä. Ihmisyyttä ei voi koskaan korostaa liikaa”, toteaa Muttilainen.

Muttilaisen aloitteen on allekirjoittanut 28 valtuutettua. J. K. Harjun elämästä on valmisteilla myös kirja. Nimialoitteesta uutisoi ensimmäisenä Kallion kävelyfestivaalin Facebook-sivut.

Juhani Styrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.