Hakaniemen hallin käsityö- ja nukkekotiliike TaavaNainen myy lähes kaikkea mahdollista, nukkekodeista koruihin ja heijastimiin

Hakaniemen kauppahallissa toimii käsityö- ja nukkekotiliike TaavaNainen, jota pyörittää Taava Ahonniska. Kaupalla Taava valmistaa itse mm. heijastimia, kortteja, koruja ja lisäksi hän maahantuo nukkekoteja ja niihin erilaisia tarvikkeita.

Yhteensä TaavaNaisen putiikista löytyy hänen omien tuotteidensa lisäksi neljäntoista suomalaisen käsityöyrittäjän tuotteita, esim. olkaimia, retrokankaisia pussukoita, kierrätyslasista valmistettuja lasipalloja, rusettiturbaaneita jne.

TaavaNainen aloitti nyt remontissa olevassa vanhassa kauppahallissa maaliskuussa 2017 pop up-kauppiaana. Väistötilaan muutettiin tammikuussa 2018 ja Staran tiedotteen mukaan päästään remontoidun kauppahallin toiminta käynnistämään kesällä 2022.

Väistötilaan eivät muuttaneet kaikki kauppiaat, osa katsoi sen olevan hyvä aika siirtyä eläkkeelle tai lopettaa muuten, kommentoi Taava Ahonniska. TaavaNaisella ei ole vuokrasopimusta remontoituun halliin, mutta vielä on vaikea sanoa mitä tapahtuu puolen toista vuoden päästä ja onhan se myös hinnasta kiinni ja siitä keitä uuteen halliin halutaan ottaa, kommentoi Taava Ahonniska.

Hakaniemen kauppahalli on ainutlaatuinen verrattuna muihin halleihin, koska siellä on monipuolien ja laaja tarjonta erikoisliikkeitä, jotka eivät myy samoja tuotteita kuin naapuri eikä pelkästään ruokaa. Halli on kuin pienisuuri kaupunki, sanoo Taava Ahonniska.

Vanhassa hallissa hän sanoo viihtyneensä, toki molemmissa tiloissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Vanhan hallin ja väistötilan asiakaskunnassa on tapahtunut selkeä muutos, jota vielä korona on tehostanut lisää. Väistötilassa käy enemmän paikallisia, turisteja varsinkin näinä aikoina ei juuri lainkaan, mutta paikalliset kyselevät: ”Mitäs uutta teillä on?” Ja aina ei ole, nauraa Taava Ahonniska.

Turistien suosikki tuotteisiin kuuluvat poronnahkaiset korut ja käsin värjätyt puukorut, jotka tulevat Lapista. Heitä myös kiinnostaa käsin kudotut tuotteet ja villasukat, lapaset, säärystimet ja sormikkaat ovat myös suomalaisille tarpeen.

TaavaNainenkin on mainittu japanilaisessa matkakertomuksessa, jonka nimi on Onnellinen karjalanpiirakka. Kirjasessa esitellään niin hallia kuin muitakin paikallisia nähtävyyksiä ja ostopaikkoja.

TaavaNainen on liikkeenä varsin pieni, reilu 10 neliötä, jonka vuoksi tuotteetkin ovat pieniä. Osa tuotteista, lähinnä TaavaNaisen omaa tuotantoa, löytyy verkkokaupasta www.taavanainen.fi, mutta ei kaikki. Siihen tarvitsisi kaksi varastoa, toinen nettikaupalle ja toinen varsinaiselle liikkeelle, eikä siihen ole tiloja, kertoo Taava Ahonniska.

Hän kuuluu Suomen Käsityöyrittäjät SKYT ry.:n, jonka tarkoitus on toimia yksinyrittäjien tukena, antaen niin vertaistukea kuin edistää käsityön tunnettavuutta Suomessa. Tämän syksyn markkinointikampanjan Käsitöiden tavaratalo – Suomen käsityöyrittäjien kauppaketjun on kehittänyt Rile Norbeg ja niin on TaavaNainenkin yksi käsitöiden tavarataloista, vaikka onkin pieni.

Kalliosta alueena Taava sanoo pitävänsä, vaikka onkin Lahdesta ”junantuoma”, ja asuu Vantaalla. Erityisesti Karhupuisto on hänen mieleensä, mutta Kallio ei olisi Kallio ilman sen asukkaita. Hämeentien remontin valmistumista tässä kuitenkin jo odotellaan, vaikkakin isompi ongelma se on taatusti ollut paikallisille asukkaille.

Taava toivottaa tervetulleeksi jouluostoksille, saman katon alta ruoat ja lahjat.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.