Hoi-Taissa yhdistyy hoiva ja taide – Timo Tähkänen tekee jalkahoitoja mutta myös taidetta ja esiintyy drag-artistina

Timo Tähkäsen yrityksessä Hoi-Taissa yhdistyy hoiva ja taide. Sen tilat sijaitsevat Alppilassa osoitteessa Viipurinkatu 8. Timo Tähkänen tekee liikkeessään ja käynneillä jalkahoitoja ja tekee siinä sivussa taiteellista uraa, esiintyen myös drag-artistina. Jalkahoitoon ei välttämättä suonaisesti yhdisty taide, hän selittää, mutta taide kulkee hänen elämässään mukana muitakin reittejä.

Hoi-Tai oli ensin työnimi mutta Timo Tähkänen ei halunnut toiminimeä omalla nimellään jos joskus haluaisi yritystään laajentaa. Jos löytyisi joku muukin joka osaisi kumpaakin, sekä hoivata että tehdä taidetta.

Timo Tähkänen on opiskellut laajalti. Hän on opiskellut lähihoitajaksi, jalkahoitajaksi ja koulutetuksi hierojaksi. Lisäksi hän on opiskellut Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi ja myöhemmin Kuvataideakatemiassa kuvataiteen maisteriksi. Nykyään hän tekee taidepedagogiikan opintoja.

Saatuaan kolmen vuoden apurahan hän totesi että ei voinutkaan täysin luopua hoitotyöstä.

Timo Tähkäsen tarjoama jalkahoito kattaa jalkaterien terveystarkastuksen sekä iho- ja kynsimuutosten hoidon. Nuorimmat hänen asiakkaansa ovat olleet 12-vuotiaita mutta on hän hoitanut yli satavuotiaitakin.

Yleisimmät asiakkaiden jalkoihin liittyvät ongelmat ovat kipeät känsät, halkeilevat kantapäät ja paksuuntuneet kynnet, jotka voivat olla kynsisienen tai vaikka urheillessa sattuneen trauman aiheuttamia.

Joskus kovettuma on jo kehittynyt känsäksi ja yleensä siinä vaiheessa on lähdetty jo googlailemaan ja etsimään jalkahoitajaa, kommentoi Timo Tähkänen.

Joskus tehdään kosmeettisia hoitoja, joissa ihoa siistitään, ilman että se olisi mitään terveydelle haitallista vaan peruskuivumista.

Korona-ajat ovat syöneet hänen lähikontaktejaan ja yrityksellä on ollut viime aikoina hiljaista. Korona-aikoina hänellä on ollut vaikeuksia hankkia uusia asiakkaita, mutta kun hän aloitti puolitoista vuotta sitten asiakkaita tuli ihan kivasti. Hoitokäynneille vanhainkotiin hän ei päässyt pitkään aikaan.

Joillain asiakkailla jotka tulevat liikkeeseen on jalat ihan hyvässä kunnossa, joskus kotikäynneillä ja laitoskäynneillä näkee huonossakin kunnossa olevia jalkoja. Liikkeessään Timo Tähkänen ei istu aina. Sisään pääsee ajanvarauksella ja ovi pidetään lukossa jos sisällä on jo asiakas.

Parhaita markkinointikanavia Hoi-Taille on lehdissä julkaistut artikkelit. Hän on niissä päässyt kertomaan sekä ammatistaan että yrityksestään.

Timo Tähkänen on koko ajan tehnyt työn ohella myös taidetta. Imatran taidemuseoon on tulossa yhteisnäyttely alkuvuodesta, kesällä lisää ryhmänäyttelyitä ja Heinolan taidemuseossa yksityisnäyttely vuonna 2022. Viimeinen isompi näyttely hänellä oli MUU Galleriassa Helsingissä Lönnrotinkadulla.

Pääurallaan taiteilijana hän on tehnyt väri-installaatioita joihin kietoutuu jokin yhteisöllinen piirre. Hän on taidetta tehdessään työskennellyt jossain yhteisössä joissa taideteokset ovat syntyneet tai ne ollaan yhdessä tehty.

Nelisen vuotta sitten yritykseen alkoi liittyä draghahmo ja runoilija Maimu Brushwood o.s. Huolirinta, jonka kanssa hän keikkailee muun muassa vanhainkodeissa. Hahmo syntyi Kinaporin palvelukeskuksessa kolme vuotta sitten kun Timo Tähkänen oli siellä töissä. Hahmo ”karkasi käsistä” kommentoi Timo Tähkänen.

Drag-hahmo on käynyt lausumassa runoja ja pitämässä satuhetkiä. Joskus hän lausuu kirjastoissa löytyvää kirjallisuutta, mutta myös omaa tuotantoa: ”Tämä on vähän kuin tekijänoikeusasia, minun on helpompi lukea omia tekstejäni, kun pitäisi aina kysyä lupa jos minä käytän toisten tekstejä”, kommentoi Timo Tähkänen.

Drag-hahmo sekoittuu myös hänen tekemäänsä kuvataiteeseen. Yrityksen kautta tulleet tilaukset ovat usein yksityiskeikkoja kuten synttäreitä tai juontotehtäviä. Hahmo on helppo viedä esiintymään kun ei tarvitse muuta rekvisiittaa, ehkä mikrofonin, kommentoi Timo Tähkänen.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.