Ompelutarvikeliike Punainen lanka Hakaniemen kauppahallissa elelee kuminauhoilla ja vetoketjuilla – omistaja käy Istanbulissa katsomassa mikä Euroopassa on nyt muotia

Hakaniemen hallissa Raija Lehtinen pitää ompelutarvikeliike Punaista lankaa niin kuin on tehnyt jo kolmekymmentäkahdeksan vuotta. Pitkään ovat palvelleet asiakkaita myös paperikauppias, joka on ollut yli kolmekymmentä vuotta, Elokaunokki vuodesta 1971.

Välillä Raijalla on ollut myymälät Korkeavuorenkadulla, Myyrmannissa ja Jumbossa. Aikanaan hänellä oli viisitoista työntekijääkin mutta nykyään kauppahallin liike on ainut.

”Kuminauhalla minä olen elänyt kaikki nämä vuodet mutta kyllä nappeja myydään myöskin hyvin, kun niitä on kunnollinen valikoima. Siitä jokainen aina löytää itselleen sopivat”, kommentoi Raija Lehtinen.

Vetoketju on myös liikkeen suosikkiartikkeli. Jollei sopivaa ole hyllyssä, se voidaan tilata tehtaalta, hän sanoo. Lisäksi myynnissä on muun muassa nauhoja – kuten samettinauhaa ja tarranauhaa, nyörejä, pitsejä, korsettitarvikkeita, hakaneuloja ja neppareita.

Kalliosta alueena Raija Lehtinen pitää, hän asuu Castreninkadulla. Siitä on kymmenen minuutin kävelymatka hallille. Hän on kotoisin Kauhajoelta, vahvaa yrittäjäaluetta, jossa ollaan joko yrittäjiä tai maanviljelijöitä, hän sanoo.

Neulominen on viime vuosina hiukka lisääntynyt mutta Raija Lehtisen mukaan ompeleminen tarvitsisi oman tila, ei vain keittiönpöytää. Siitä täytyy siirtää ompelutarvikkeet sivuun jos haluaa syödä.

Asiakkaista moni on esimerkiksi rytmistä voimistelua harrastavia, larppaajia, partiolaisia, luistelijoita, teatterilaisia, tanssijoita tai retkeilijöitä.

Moni mieshenkilö on hakenut liikkeestä itselleen ompelutarvikkeet kun vaimo ei nykyaikana enää ompele. Vaimot eivät enää tee korjauksia eivätkä ompele paidan nappeja: ”Miehet ompelevat itse, kun ovat jossain oppineet, äiti opettanut tai armeija”, kommentoi Raija Lehtinen.

Punaisessa langassa on varsin näyttävä puinen hyllystö. Antiikkiliikkeen edustaja oli arvioinut että se on 1800-luvulta.

Raija Lehtinen on ostanut sen Uudenmaankadulta kun kemppariliike oli lopettamassa. Raija oli muutenkin menossa pankkiin neuvottelemaan lainasta ja nosti 20000 markkaa lisää ostaakseen hyllystön. Hyllystö oli ensin Myyrmannissa ja siirrettiin sitten kauppahalliin. Kemikalion edustaja oli sanonut, että se oli aikanaan apteekin kalustoa, mutta lieneekö totta.

Lehtinen tekee paljon B2B-myyntiä eli myy suoraan yrityksille. Punaisella Langalla on myös paljon kanta-asiakkaita, sellainen 80-85 -prosenttia, arvioi Raija Lehtinen. Moni tulee ostamaan hallista nappeja ja ostavat lihat ja kalat myöskin.

Tänä vuonna näyttää että Punaisessa Langassa käy noin kolmekymmentä prosenttia vähemmän asiakkaita verrattuna normaaliaikoihin, yli 70-vuotiaat asiakkaat käyvät vielä harvemmin.

Kuminauhat Raija Lehtinen ostaa kotimaisista tukuista, niitä hän on päättänyt olla ulkomailta tuomatta. Hän on käynyt matkoillaan ympäri maapalloa ostamassa tuotteita liikkeeseensä. Erityisesti Instanbulista jossa hän on käynyt jo nelisenkymmentä kertaa.

”Katsos, sinne on vain kolmen ja puolen tunnin lento, se on nopea. Siellä voi kolmessa päivässä jo ehtiä paljon”, hän sanoo.

Lisäksi hän on käynyt Dubaissa, New Yorkissa, Hong Kongissa, Sydneyssä, Limassa Perussa ja kaikkialla katsomassa nappeja ja tuttuja.

Hän tietää erään tosi hyvän alueen Instanbulista, joka on hänelle se rakkain matkakohde. Siellä on tiheä pikkukatujen verkosto jossa on 7-kerroksisia taloja, kellarista ullakolle täynnä alan tavaroita.

Hän ei kolmipäiväisellä reissulla ensimmäisenä päivänä vielä varsinaisesti osta mitään vaan opiskelee valuutan ja liikenteen. Turkin liiran kanssa ihminen muuttuu kolmessa tunnissa multimiljonääriksi ja ensimmäisenä päivänä voi helposti jäädä auton alle, hän kommentoi. Hän on myös haka tinkimään. Alueen isot johtajat jäävät joko tahallaan tai tietämättään tinkimisessä toiseksi.

Instanbulista voi saada halpaa ja huonoakin, mutta on siellä myös ihan viimeisen päälle hyvää. Viisitoista ensimmäistä minuuttia alan ostoalueella näyttää, mikä on Euroopassa nyt muotia. Dubaissa on myös hyvin samanlainen alue, mutta sinne on pidempi matka.

Joulusesongista hän sanoo että silloin hän tekee yleensä kolmasosan tai peräti puolet vuosipalkasta lokakuun puolivälistä jouluaattoon olevana aikana. Tästä vuodesta näyttää tulevan huonompi, mutta itse tekemällä pysynee putiikki pystyssä.

Joulusesongista hän sanoo että silloin hän tekee yleensä kolmasosan tai peräti puolet vuosipalkasta lokakuun puolivälistä jouluaattoon olevana aikana. Tästä vuodesta näyttää tulevan huonompi, mutta itse tekemällä pysynee putiikki pystyssä.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.