Pieni kasvikauppa Fleminginkatu viidessä myy ruukku- ja viherkasveja ja kaikkea niihin liittyvää – omistaja on aina asunut Kalliossa, kodin ikkunasta näkyi Selma Palmun liike

Osoitteessa Fleminginkatu 5 on avautunut kuukausi sitten Pieni kasvikauppa. Sen omistaja Taija Gripentrog kuvailee kauppaa omaksi unelmakseen. Pieni kasvikauppa erikoistuu ruukku- ja viherkasveihin, sieltä saa myös lannoitteita, ruukkuja, multaa ja kaikkea ruukkukasveihin liittyvää. Ikkunassa on näytillä palmuja kuten yucca-palmuja, peikonlehti, kevätesikkoa ja ”mummonkukka” St. Paulia.

Pieni kasvikauppa pääsi juuri kiinni joulukauppaan, joka sujui jopa paremmin kuin odotettu vaikka monelta oli koronan takia jäänyt ostamatta firman-  ja naapurinlahjat eikä oikein sukuloitukaan. ”Kyllä se kauppa kävi, en voi valittaa”, sanoo Taija Gripentrog.

Kaupassa on käynyt moni lähistön yrittäjä tervehdyksellä ja hankkinut tiloihinsa piristystä. Asiakkaat ovat muuten kaikenikäisiä, erityisesti lapsiperheitä käy paljon. Moni tulee kauempaakin.

Taija Gripentrog suunnittelee kotiinkuljetusten käynnistämistä, mutta talvipakkasilla kasvien lähettämiseen liittyy riskejä.

Suurin osa Pienen kasvikaupan kasveista tuodaan Hollannista, mutta myös kotimaisilta viljelijöiltä saadaan kasveja. Suomessa kasvatetaan kukkia lähinnä kasvihuoneissa, joskus kesällä saa jotain avomaalla kasvatettua.

Taija Gripentrog on koulutukseltaan puutarhuri ja hortonomi, hän on tehnyt kasvien kanssa työtä 20 vuotta, sekä kaupungilla rakennusvirastolla, myyjänä taimimyymyymälöissä, kukkakaupoissa, puutarhaviljelmillä sekä viimeiset vuodet suuren ketjun hankinnassa. ”Mielessä on pyörinyt jo pidemmän aikaa ajatus oman yrityksen perustamisesta”, hän sanoo.

Viherkasvi-trendi on ollut kasvussa jo pitkään mutta nyt korona-aikaan ihmiset ovat halunneet jotain piristystä kotitoimistolle. On haluttu satsata viherkasveihin. ”Kasvit tuovat kasvattajalleen paljon iloa paitsi kasvun seuraamisella, myös kodin sisustuselementteinä ja useilla kasveilla on ilmanlaatua parantava vaikutus”, kertoo Taija Gripentrog.

Kasveissa on pientä sesonkivaihtelua mutta monia viherkasveja saa vuoden ympärikin, selittää Taija Gripentrog. Hän pyrkii pitämään kaupan edustalla sesonkivalikoimaa säiden niin salliessa, eli pääsiäisaikaan narsisseja ja muita pääsiäiskukkia, kesällä kesäkukkia ja yrttejä ja syksyllä taas kanervia ja muita syyskasveja.

Taija Gripentrog on syntynyt ja asunut aina Kalliossa, pois lukien opiskeluajat. Hän kuvailee haaveiden täyttymykseksi että saa olla ”omassa kylässä töissä”. Hän etsiskeli itselleen sopivaa kivijalkaa ja kun näki Fleminginkatu viiden tilan, hän totesi että tässä se on.

Kalliota hän kuvaa maailman parhaaksi paikaksi asua, se on toki paljon muuttunut viidessäkymmenessä vuodessa. Hänen äitinsä oli 42 vuotta Kallion kirkon kanttorina ja syntymäkodin ikkunasta näkyi Selma Palmun liike. Hän kehuu, että on kiva että oma tytär pääsee suoraan koulusta kasvikauppaan läksyjä tekemään.

Taija Gripentrog: ”Lapsena minusta oli aina parasta käydä alueen kivijalkakaupoissa asioimassa, oli kemikaliota, ompelimoa, kioskia tai pullakauppaa. Niiden työntekijät tulivat tutuiksi ja jotenkin haluaisin samaa tunnelmaa omassa liikkeessäni.”

Kauniista kukista hän sanoo, että kauneus on katsojan silmissä. Jollekin pitää olla kukkivaa, toiselle jotain vihreää ja joillekin vaikka ilmakasvi voi olla se oikea.

Itse liikkeessä hän toivoo että kierto olisi niin nopea että kasveja ei tarvitsisi paljon hoitaa. Taija Gripentrog sanoo että suomalaisten suurin perisynti on kastella kasveja liikaa. Hän neuvoo kastelemaan maltilla, hän itse sumuttelee paljon talvisin kun huoneilma on niin kuivaa ja lämmintä ja valoa ei ole paljon.

Kasvit tarvitsevat herkkää hoitoa, kasvivalot auttavat asiaa. ”On paljon sellaisia kasveja jotka vähän talvella tiputtelevat lehtiä ja sitten keväällä kun on valoisat päivät niin ne kasvavat uudelleen, pitää olla malttia”, sanoo Taija Gripentrog.

Jotta huoneilman kosteus olisi oikea hän myös vie mielellään kasveja suihkuun, että kasvualusta ja lehdistö saavat kosteutta.

Pieni kasvikauppa sai nimensä siksi että siellä myydään kausi-, huone- ja viherkasveja. Floristin palveluja pienestä kasvikaupasta ei saa, mutta Kallion alueella on monia hyviä kukkakauppoja kukkasidontaa kaipaaville, sanoo Taija Gripentrog. Kaupan logo on hänen miehensä veljentyttären suunnittelema. Se sointuu nimeen, hän kertoo.

Pienestä kasvikaupasta voi halutessaan tulla kyselemään jotain erikoisempaakin, hän koittaa sumplia sitten. Keväällä ja kesällä hän tekee mullanvaihtoja. Yleensä ihmisillä on joko aivan väärää multaa tai vuoden aikana kuivunutta. Taija Gripentrog lupaa vaihtaa mullat.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.