Studio Nina Toisella linjalla on aika perinteinen Kallion parturi-kampaamo mutta täysin hajusteeton, jota kultainen noutaja Onni vartioi

Ensi kesänä tulee 23 vuotta siitä kun Nina Wahlsten perusti osoitteeseen Toinen linja 1 parturi-kampaamonsa Studio Ninan. Ajat ovat siitä muuttuneet ja Kallio myös, aikanaan hän mietti haluaako tulla paikalle kun kulmat ovat hiukka hämäräperäisiä. Nyt kulmat ovat siistiytyneet, lähistölle on tullut muun muassa Rytmi ja Sävel, se on trendikaupunginosa: ”Nyt kaikki haluavat Kallioon”, sanoo Nina Wahlsten.

Studio Ninasta saa hiuspalveluja – hiusten leikkausta miehille ja naisille, hiusten värjäystä, permanentteja, ripsien ja kulmien värjäystä. Muuten parturi-kampaamo on aika perinteinen, mutta se on hajusteeton eli Studio Ninassa ei käytetä synteettisiä hajusteita, ei myöskään henkilökunta: ”Hajuyliherkkyys on nykyään kaikista nopeimmin kasvava yliherkkyys, mitä on”, sanoo Nina Wahlsten.

Normaalisti Studio Ninassa on kolme parturi-kampaajaa mutta korona-aikoina kun halutaan pitää turvavälit on kampaamossa vain kaksi työntekijää, yksi vuokralainen Nina Wahlstenin lisäksi.

Viime huhtikuu oli kampaamossa hiljainen, mutta kuten Nina Wahlsten sen sanoo, ”Onneksi hiukset kasvavat”. Kun tulee huonoja uutisia, hetkeksi hiljenee mutta piristyy taas hetken päästä.

Kaikki käytettävät hiustuotteet ovat suomalaisia. Niitä on saatavilla yhä enemmän ja enemmän, ennen käytettiin parturi-kampaamo-koulussakin vain Wellaa tai Goldwellia. Studio Ninan käyttämä Sim-tuotesarja on myös hajusteeton. Nykyisin suomalaiset hiustenhoitotuotteet ovat itse asiassa jopa halvempiakin. Nyt on tullut Simin Forme-tuotesarja joka on kauraöljypohjainen ja vegaaninen kuten muutkin Studio Ninassa käytetyt tuotteet.

Nina Wahlsten asuu nykyään Vuosaaressa, mutta on toki asunut Kalliossakin. Hänen mummonsa eli koko elämänsä Kalliossa, 91-vuotiaaksi ja oli ompelija, kädentaidot ovat periytyneet tyttärellekin. Hän sanoo että jos eläkkeellä iskee kaipuu takaisin Kallioon, hän saattaa muuttaa takaisinkin.

Varsinainen myyntivaltti on Studio Ninan kuusivuotias kultainennoutaja Onni. Sinne tulee paljon Onnin tuttuja asiakkaiksi. Onni on ystävällinen ihmisille, mutta uroskoirille se saattaa ärähtää. Onni pitää myös epätoivotut vierailijat  ulkopuolella. Sitä käytetään Tokoinlahden ympäri, missä se voi suhtautua uteliaasti muihin koiriin.

”Kultaiset noutajat ovat rauhallisia. Jos niiden ei kanssa ei tee mitään, ne vain ovat. Mutta Onni on kumminkin innokas lenkkeilijä ja halinalle, joka viihdyttää asiakkaita”, kertoo Nina Wahlsten.

Studio Nina ei ole oikeastaan mikään catwalk-kampaamo, vaan aika tyypillinen Kallion kampaamo, jossa on rento meininki, kertoo Nina Wahlsten. Juhlakampauksia ei näinä aikoina hirveästi tehdä, ei edes pikkujoulukampauksia, mutta hääkampauksia ja synttärikampauksia kyllä.

Trendikkäintä nyt on ehkä että kampauksia tehdään persoonan mukaan. 80-luvulla kun permanentit olivat muotia niitä laitettiin aivan kaikille. Studio Ninassakin tehdään luonnollisia hiuksia, kiharoita ja vaaleaksi värjäämistä.

Puolipitkien naistenhiusten kahden ja puolen tunnin leikkaus ja värjäys maksaa nyt 159 euroa. Lehtiä eivät korona-aikoina asiakkaat niin tykkää lukea. Korona-aikana Studio Ninassa on käytetty maskeja, kaikki pestään ja desinfioidaan aina kun asiakas vaihtuu.

Tärkeä osa ammattia on asiakkaille jutusteleminen. Iltaisin Nina Wahlsten lähteekin mieluusti vain koiransa kanssa metsään, he usein kiertävät Vuosaaren Uutelan. Moni asiakkaiden juttu jää hänelle mieleen pitkäksikin ajaksi.

Nykyään juttua riittää koronasta, normaalisti ihmiset usein kertovat minkälaisia suunnitelmia heillä on kesälomalleen, mihin ehkä matkustavat. Moni kertoo omia asioitaan, vanhukset ehkä sairauksistaan.

”Olen aina sanonut nuorille kun ovat tulleet työharjoitteluun, että ryhtykää parturi-kampaajiksi niin voitte lopettaa oman sosiaalisen elämän”, kuittaa Nina Wahlsten. Kyseessä on kuitenkin kutsumusammatti.

Studio Ninan seinillä on vanhoja kehystettyjä valokuvia. Hän on tilannut ne Museovirastosta. Ne kuvaavat Toisen linjan elämää entisaikaan, viereinen musiikkikauppias kävi kiinnittämässä ne seinälle.

http://www.studionina.net/

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.