Kruunu Optiikka Unioninkadulla tilaa laseja, joita tavallisissa optikkoketjuissa ei saa – omistaja palvelee asiakkaat alusta loppuun ja pitää kortistoa

Kruunu Optiikka on palvellut kruununhakalaisia ja muita ympäristön asukkaita kohta jo 61 vuotta. Nykyinen omistaja Minna Pajari on pyörittänyt sitä prikulleen 20 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta Unioninkadun puolella ja sitä enne Liisankatu 25:ssä.

Minna Pajari osti liikkeen yhdessä miehensä kanssa. Taide liikkeessä on siis Minna Pajarin miehen peruja. Heillä oli Taidesuurentamo- ja kehystysliike Snelmanninkadulla.

Kruunu Optiikka on aika perinteinen, pieni ja vanha optikkoliike, kertoo Minna Pajari. Myymälässä myytävät tuotteet, näkötarpeet ja asiakkaat ovat muuttuneet 34 vuodessa, jolloin hän on ollut alalla. Minna Pajari tekee liikkeessään kaikki optikkohommat, näöntarkastuksen, piilolasisovitukset, mikroskopoi ja tekee silmänpainemittauksia. Yksinyrittäjä kun on, hän tekee myös paljon muun muassa taloushallintoa ja markkinointia.

Minna Pajari on koulutukseltaan vanhahtavasti optikko, nykyään optometristejä valmistuu ammattikorkeakouluista Helsingistä ja Oulusta. Molemmat opintolinjat ovat nelivuotisia. Ennen vanhaan Helsingissä opiskeltiin sairaanhoitajaopistossa, nykyään Metropoliassa.

Hakaniemen puolella sijaitsevat Kruunu Optiikan lähimmät kilpailijat, Instrumentarium ja Nissen, jotka ovat isoja ketjuja ja yksi pienempi optikkoliike. Kruunu Optiikka ei kuulu mihinkään ketjuun ja se tilaa lasinsa suoraan ulkomailta. Useimmat tulevat Euroopasta kuten Italiasta, Ranskasta tai Hollannista. Ihan isoimpia merkkejä myymälästä ei saa, mutta pienempiä ja persoonallisempia kyllä.

Pokia saa liikkeestä sadastaviidestäkympistä neljään-viiteensataan. Alennushyllyssä kaikki on puolella hinnalla.

Nyt kun kevätaurinko alkaa paistaa ja hanget hohtavat, haetaan liikkeestä paljon aurinkolaseja. Joku tarvitsee hiihtolasit ja toinen perusaurinkolasit. Trendikkäät lasit ovat pyöreäpokaiset. John Lennon -tyyliset lasit ovat iso hitti.

Kruunu Optiikalla on paljon kanta-asiakkaita, jonkin verran vaeltelee ihmisiä Kalliostakin. Moni Hakaniemestä, Siltasaaresta ja Kalliosta kulkija näkee näyteikkunan ja poikkeaa sisään, sitä ei tapahtunut Liisankadun puolella. Se että vanhat kanta-asiakkaat suosittelevat paikkaa, on sille aivan parasta, kertoo Minna Pajari.

Korona-aikoina Kruunu Optiikalla on mennyt yllättävän hyvin, kertoo Minna Pajari. Moni on tiennyt soittaa suoraan liikkeeseen ja sanoa että nyt tarvittaisi uudet lasit, että voiko tulla käymään.

Siitä on hyötyä että hän palvelee yksin liikkeessään. Hän tekee kaiken alusta loppuun eikä hänelle tarvitse aina erikseen selittää, kuten uudelle ihmisille, mitä viime kerralla on tehty. Terveydenhuollon palveluntuottajana hänet on velvoitettu pitämään kortistoa kaikesta mitä on tehty, sinne hän kirjaa minkälaiset pokat on laitettu, minkälaiset linssit ja mitä näöntarkastuksessa on tehty.

Minna Pajari pyrkii ostamaan sisään hiukka värikkäämpiä kehyksiä, ettei kaikki olisi aina vain ruskeaa ja mustaa. Keväällä aletaan etsiä vaaleampia värejä, syksyllä tummempia, aivan kuten vaatteissakin.

Linssit ovat kehittyneet aikojen saatossa valtavasti. On tullut digitaalista hiontaa, joka on paljon tarkempaa kuin perinteinen. Linsseihin voi valita sinisen valon suodattimen, joka hyödyttää nyt kun kaikilla on ”läppärit ja täppärit”, joita tuijotellaan pitkiäkin aikoja päivässä, selittää Minna Pajari. Silmät väsyvät siitä.

Pokissa käytetään nykyisin muovimateriaaleja, jotkut painavat vain 13 grammaa. Toisaalta myydään toista ääripäätä eli tosi raskaita pokia. Kruunu Optiikassa laseja on sekä miehille että naisille, pienet pyöreät lasit voivat käydä kummallekin sukupuolelle, isommat miehille.

Miehetkin miettivät nykyään myös lasien ulkonäköä: ”Vanhemmat miehet ovat joskus saattaneet tulla sisälle, laitan heille ensimmäisen pokan kasvoille ja he sanovat että nämä ottavat, ilman edes että katsovat peiliin, nykyään se on aika harvinaista”, selittää Minna Pajari.

Hän myös usein sanoo jos pokat eivät käykään, ne eivät istu, ovat vääränkokoiset tai eivät sovi linsseihin ja niiden voimakkuuksiin.

Liikkeen näöntarkastushuoneessa on Minna Pajarin työvälineitä. On mikroskooppi, automaattiforopteri eli näöntarkastuslaite, silmänpainemittari ja vitriinissä vanhoja laseja muistuttamassa liikkeen historiasta.

Minna Pajari muistelee että joskus Kruununhaassa on toiminut vireä Krunikan Kivijalkayrittäjät -järjestö.

Kauppiaat Kruununhaassa ovat vaihtuneet paljonkin, mutta on vielä vanhoja yrityksiäkin jäljellä. Mikko Monosen hautaustoimisto on yli sata vuotta vanha, Nippa Nappa on toiminut yli 40, Zinn-kellarikin on ollut jo iät ja ajat. Samoin Play It Again, Sam – muotihuone.

Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.