Linkki verkkokauppaan

Bun2Bun Vaasankadun ja Harjukadun kulmassa myy kasvishampurilaisia, joilla maku on mahdollisimman lähellä oikeaa lihaa

Suomen ja pohjoismaiden ensimmäinen täysin vegaaninen pikaruokaketju Bun2Bun avasi Vaasan- ja Harjukadun kulmassa Kalliossa vuosi sitten. Ravintolaketjun liikeideana on myydä laadukasta vegaanista streetfoodia, nimensä mukaisesti erityisesti burgereita. Kivijalkoja on yhteensä neljä: Kampissa, Redissä, Kalliossa ja uusimpana Punavuoressa.

Yrittäjä Pasi Hassisen mukaan korona on tehnyt ajoista hiukka vaikeat. Punavuoren ravintola avautui koronan keskellä heinäkuussa. Myös kauppakeskuksissa on ollut hiljaista, joten Vaasankadun ravintola on tehnyt parhaiten myyntiä. Todellisen tason näkee kuitenkin vasta, kun ajat palautuvat normaaliksi. Pasi Hassinen toivoo, että kulutuskäyttäytyminen normalisoituu pikaisesti.

Vaasankadun Bun2Bunissa on riittänyt asiakkaita haasteista huolimatta: se ei ole yhtä myöhään auki, kuin baarit tai yökerhot, joten korona ei ole leikannut myyntiä niin paljon kuin se olisi voinut. Pasi Hassinen kuitenkin kritisoi tapaa, jolla kaikki ravintolat ja anniskelupaikat niputetaan yhteen nippuun. Yleinen keskustelu ravintoloiden tartuntariskeistä on tehnyt ihmiset varovaisiksi. Wolt ja Foodora ovat vetäneet myyntiä ylöspäin.

Bun2Bun on vegaaninen hampurilaisravintola, joka sai ensi alkuun alkunsa normaalina burgeripaikkana, mutta laajentumisen yhteydessä omistajat päättivät tehdä siitä täysin vegaanisen. Jos ravintolaketjun tuotteena olisi ollut naudanlihaburgeri, Bun2Bunista olisi tullut osa globaalia ongelmaa, omistajat tuumivat, ja päättivät luopua kaikista eläinperäisistä tuotteista. Bun2Bun on aina ensisijaisesti hampurilaispaikka, toiseksi vegaaninen ravintola.

”Ajatus on, ettei tuote eroa, oli se eläinperäistä tai ei”, sanoo Pasi Hassinen. Majoneesit ja briossit ovat vähintään yhtä hyviä kuin standardihampurilaispaikoissa.

Bun2Bun remontoi tilat ennen avajaisia. Viereisen ravintolan tiloista tehtiin keittiö, johon näkee ravintolan puolelta. Sali on entisen Street Gastron tiloissa. Ennen tilassa oli vain kahvilaluvat, mutta remontin jälkeen se sai myös luvat ravintolalle. Kulmatilaa pidettiin niin kivana, että siihen kannatti investoida. Neliöitä on nyt yli 80.

Bun2Bunin tärkein aines on Beyond Meat -hampurilaispihvi. Se sisältää herneproteiinia, värinsä se saa punajuuresta. Mukana on makuaineita, kuten riisiä, mutta pihvi ei itsessään sisällä soijaa eikä gluteenia.

Beyond Meat on vegaaninen amerikkalaispihvi, ensimmäisiä joka tuli markkinoille. Markkinoilla on myös toinen korvikepihvi, Impossible Meat, mutta sitä ei myydä Euroopassa. Bun2Bunin omistajat valitsivat Beyond Meatin, koska se on Pasi Hassisen mukaan paras tuote ja muistuttaa koostumukseltaan ja maultaan jauhelihapihviä. Pihvit valmistetaan Hollannissa ja paistetaan ravintolassa paikan päällä. Hampurilaissämpylät tulevat Teurastamolta ja majoneesit Vantaalta, joiden lisäksi Bun2Bun valmistaa myös itse kastikkeita.

Bun2Bunissa hintaa nostaa se, että käytetyt pihvit ovat kasvisperäisiä. Ne maksavat yli kaksi kertaa enemmän kuin jauhelihapihvit. Pasi Hassinen toivoisi, että niiden hinta tulisi hieman alemmas ja Bun2Bun voisi kilpailla myös hinnalla muiden Premium Burger -paikkojen kanssa, joita Kalliossa löytyy.

Vaasankadulla on nykyään varsinainen vegaanisen ruoan keskittymä, vaikka Soi Soi lähtikin, huomauttaa Pasi Hassinen. On Levant, Just vege ja moni muu. Tämä on Pasi Hassisesta positiivista.

Bun2Bunista saa erilaisia diilejä: Lounaalla 11,90€ hampurilaisen ja ranskalaiset kylkeen. Jos tilaa Woltin kautta aterian 15,90€, saa sen mukaan myös juoman. Barbecue-Cheddar-hampurilainen on paikan hittituote.

Kallion gentrifikaatio alkaa olla Pasi Hassisen mukaan aika koluttu aihe. Fleminginkadun aluetta on nostettu alkuvuodesta taas erääksi hot spotiksi Helsingissä ja Kalliossa. Pasi Hassisesta Kallio on siistiytynyt vuosi vuodelta, enää Hesari, Vaasis ja Kurvi muistuttavat vanhaa Kalliota, jos nekään. Asian saattaa nähdä toisin, jos on tullut muualta.

Pasi Hassinen on itse asunut tällä puolta Pitkääsiltaa viisitoista vuotta, nykyään Teurastamon alueella. Hän veikkaa, että hiljalleen Kalliokin menettänee omaleimaisuuttaan, ja sille “Käy kuten Punavuorelle, joka oli myös aiemmin pahamaineinen työväen kaupunginosa. Kämppien neliöhinnatkin ovat olleet jo pitkään keskusta-asuntojen tasolla”, hän pohtii.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *