fbpx

Linkki verkkokauppaan

Tilineuvo palvelee Aleksis Kiven Kadulla, se on perustettu jo 70-luvulla nykyisen omistajan isän toimesta, alkuun lihatukun maailmaan

Aleksis Kiven Katu neljässätoista palvelee tilitoimisto Tilineuvo. Sen nykyisen omistajan Mikko Taavitsaisen isä on perustanut tilitoimiston 70-luvulla. Nykyisellä paikallaan se on seissyt vuodesta 2018 lähtien, välillä se oli myös Kolmannella linjalla.

Ihan ensimmäinen toimisto perustettiin nykyisen Teurastamon, entisen Tukkutorin alueelle pakastamon rakennukseen naisten pukuhuoneeseen remontoituun tilaan. Ensimmäiset asiakkaat Tilineuvolle tulivat siitä samasta maailmasta, lihatukun maailmasta, kertoo Mikko Taavitsainen.

Aleksis Kiven Katu on palvellut yritystä kivasti, välillä tilitoimiston asiakkaat huomauttavat että ei ole oikein kunnolla autopaikkoja. Tämä ei tosin vaivannut viime talvena kun ei ollut luntakaan. Tosin he myös sanovat, että sinne on helpompi saapua kuin Kolmannelle linjalle. Asiakkaita saapuu myös muualta pääkaupunkiseudulta.

Vuodenvaihteesta pitkälti syyskuuhun on tilitoimistossa paljon hommia, mutta syyskuusta joulukuuhun saattaa olla tosi hiljaistakin. Mikko Taavitsainen sanoo että hän on kerennyt pitämään lomiakin ainakin muutaman viikon vuodessa.

Mikko Taavitsainen asuu itse nykyään Töölössä mutta Kalliossa haluttiin pysyä kun yrityksillä on perinteensä täällä. Aleksis Kiven Kadulla hän joskus käy kahvilla, Hakkeluksessa urheiluhieronnassa ja kerran on käynyt Aleksis K:ssa kaljallakin. Mikko Taavitsainen ei pidä ovea auki mutta koputtamalla pääsee sisään. Nyt sesonkiaikanaan hän saattaa tehdä töitä kahdeksaan illallakin.

Asiakkaita on melkein kaikista yhtiömuodoista, suurin osa on toiminimiä ja osakeyhtiöitä sekä muutama kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiö, kommandiitti- ja avoimet yhtiöt ovat johonkin hävinneet. Tilineuvo palvelee sekä pieniä että keskisuuria yrityksiä. Alusta loppuun, sanoo Mikko Taavitsainen. Yhteensä asiakkaita hänellä on noin viitisenkymmentä. Osaa palvellaan neljännesvuosittain ja osaa vuosittain, hieman verottajastakin riippuen.

Töitä tehdään tilitoimistossa etänäkin, taloushallintoa tehdään joko sähköisenä ilman paperia tai perinteisellä tavalla, jossa tositteet toimitetaan paperisena. Tilineuvo tekee kumpiakin. Hinnatkin riippuvat siitä minkälaisia tarpeita asiakkaalla on. Hän pyytää joskus könttäsummaa, veloittaa joskus tunnilta.

Tilineuvoa ei ole kauheasti markkinoitu, joskus pienin ilmoituksin. Vanhat tyytyväiset asiakkaat suosittelevat sitä eteenpäin.

Tilinpidossa on hyvä olla järjestelmällinen. Se on kuitenkin myös asiakaspalveluammatti missä on mietittävä asioita asiakkaan vinkkelistä. ”Totta kai tämä vaatii tarkkuutta ja pientä hulluutta istua täällä aamusta iltaan ja tuhertaa tätä”, kommentoi Mikko Taavitsainen. ”Ei tämä kyllä vielä ole täysin ruvennut tympimään että kyllä tänne joka aamu tullaan ihan suht iloisesti”.

Välillä tulee virheitäkin: ”Niitä on sitten hauska tai ei hauska löytää mutta toisaalta tulee se fiilis että katso perkele tuollainenkin asia, siinä oppii uutta, ei kukaan meistä supertäydellinen voi olla”, huomauttaa Mikko Taavitsainen.

Mikko Taavitsainen kävi aikanaan Suomen Liikemiesten Kauppaopiston. Samassa rakennuksessa joka löytyy vielä messukeskuksen vieressä Pasilassa. Hän on sen jälkeen tehnyt jatkokoulutuksia ja hän omaa myös Taloushallinnon KLT-kirjan, joka on alalla kova. Kirjallisuutta ja koulutusta läpikäymällä ammattitaitokin säilyy, kommentoi Mikko Taavitsainen.

Tilitoimistoja on pienistä isoihin ketjuihin. He eivät kuitenkaan toistensa kanssa verissä päin kilpaile niin että veisivät toisiltaan asiakkaat. Tilineuvossakin saa henkilökohtaista palvelua, Mikko Taavitsainen sanoo heti tietävänsä mistä on kysymys. Asiat eivät pompi ihmiseltä toiselle. Hän tekee asiat ruohonjuuritasolta tilinpäätökseen.

Kirjanpitäjää usein pidetään vähän tylsänä hahmona. Stereotyyppisesti sellainen pukeutuu usein vakosamettiin, Mikko Taavitsainen sanoo haluavansa hieman pyrkiä eroon siitä kuvasta.

Kirjanpitäjää myös valvotaan, verotarkastus tuottaa eniten hommia. Ihan hirveästi näitä tarkastuksia ei kuitenkaan Mikko Taavitsaisen uralle ole osunut. Verottajakin tekee tarkastuksia summittaisesti, ehkä kohdistaa ne tiettyyn alaan.

Uutta työntekijää hän on joskus harkinnut mutta toistaiseksi Tilineuvon toiminta keskittyy hänen ympärilleen. Korona on vienyt nämäkin resurssit, sanoo Mikko Taavitsainen.

Juuri nyt on alkanut tulemaan myös konkursseja, erityisesti baarit vetävät pillit pussiin ja joutuvat lopettamaan. Tuottavuuden kehitystä hän pääsee seurailemaan suoraan katsomalla asiakkaidensa tilinpitoa. ”Koitetaan auttaa loppuun asti, välillä se kirpaisee”, kommentoi Mikko Taavitsainen.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *