fbpx

Linkki verkkokauppaan

Sisumodels Aleksis Kiven Kadulla myy koottavia eli pienoismalleja, yhteensä puodissa on tuhansia myyntiarkkeleita – monilla harrastajilla on tietyt omat suosikkinsa

Sisumodelsia osoitteessa Aleksis Kiven Katu 58 pyörittää nykyisin Antti Pentikäinen. Se myy koottavia pienoismalleja ja pääasiakkaat ovat ns. “mallareita” kuten he itseään kutsuvat.

Antti Pentikäinen on vaasalaislähtöinen. Helsinkiin tultuaan hän vähän kuin etsi itseään eri kouluissa, mutta sitten päätti lähteä kysymään töitä silloisen Sisumodelsin omistajalta Martti Kuivalaiselta. Ala kiinnosti. Entisen omistajan ei tarvinnut miettiä pitkään vaan toivotti hänet tervetulleeksi töihin. Tämä oli 2010-luvun alkupuolta.

Antti Pentikäinen on itse harrastanut pienoismalleja 34 vuotta, aloitti isänsä johdattamana. Vaasassa hän sai koottavia pienoismalleja marketeista kuten ennen vanhaan sai. Hän löysi erään erikoiskaupan teini-iässä sellaisen Vaasaan tultua. ”Minulla varmaan kasvaa muovia päässä ja kropassa kun olen ollut niin paljon muovin kanssa tekemisissä”, hän vitsailee.

Sisumodelsia hän kuvailee eräänlaiseksi mallareiden mekaksi. Pelkästään kivijalassa on tuhansia tuotteita. Ne on ovat rakennussarjojamalleja, niiden lisäosia, työkaluja, tarvikkeita, kirjoja ja niin poispäin.

Sisumodelsin  tuotteet voivat maksaa jotain muutamasta eurosta monensadan euron koottaviin.

Pääkaupunkiseudulla on yllättävän monta pienoismalliputiikkia, muun muassa Ruoholahdessa on yksi, Kampissa ja Pasilassa. Ja muualla suomessa muun muassa Tuusulassa, Tampereella, Seinäjoella, Oulussa  yksi Lahdessa, Espoossa ja Porissa. Amerikoissa ei välttämättä isoistakaan kaupungeista löydy yhtään.

Verkkokaupan puoli vetää nyt korona-aikoina paremmin, kun ihmiset ovat kotona ja koitavat keksiä itselleen jotain tekemistä, pienoismallien rakentaminen on oiva harrastus. Korona-aikoina ihmiset eivät niin uskalla liikkua tai tulla kivijalkaliikkeeseenkään, harmittelee Antti Pentikäinen.

Korona on vaikeuttanut tilannetta, ulkomailla tehtaat seisovat ja tavara ei liiku. Mutta on myös niitäkin sankaritarinoita, että yrityksen myynti on kasvanut rutkasti korona-aikana.

Koottavat mielletään hyvin sotaisiksi, sillä ne ovat usein lentokoneita ja tankkeja mutta myös löytyy siviilipuolelta kaikenlaisia pienoismalleja lähestulkoon jokaiseen makuun. Esimerkiksi kun tulee uutuusleffa niin sitä saatetaan myydä lanseeraamalla oma koottava. Nyt kaupassa on venäläisen Tsernobyl-sarjan oheistuotteita. Kohta tulee Mandalorianin koottavia. Hyllystä löytyy myös iso tulevan Top Gun 2 -elokuvan lentokonekin.

Sisumodels myy myös ns. ”aftermarket-osia”, joita voi oman maun mukaan lisätä valmiisiin koottaviin, jolloin niistä saadaan yksityiskohtaisempia.  Moni saattaa tehdä koottavastaan vanhemman näköisen maalaten tai laittaa pölyä sen päälle. Tätä kutsutaan mallailupiireissä “vanhentamiseksi” tai “säistämiseksi”.

Liikkeestä löytyy erilaisia maaleja ja liimoja sekä maskeerausteippejä, maalisettejä. Mitä stydimpi liima tai maali niin sitä paremmin se pysyy pinnassa. On myös täysin myrkyttömiä liimoja. Liimaillessa on hyvä pitää jonkinlainen hengityssuoja päässä ja tuulettaa huonetta missä mallailee. Tosin vesiohenteisilla maaleilla pystyy maalaamaan vaikka keittiössä.

Pienoismalleja kokoavat ovat tyypillisesti keski-ikäisiä miehiä jotka ovat saattaneet tehdä koottavia koko elämänsä. Moni palaa harrastukseen jos se välillä onkin päässyt unohtumaan. Harrastuksen pariin on tullut nyt myös paljon naisia.

Sisumodelsin ylähyllyillä on isojakin koottavia. Välttämättä ne eivät sisällä niin paljon paloja vaan osat ovat vain hieman isompia. Jos on kyseessä tosi iso yli metrinen koottava se tehdään jo lasikuidusta, pelkkä muovi ei kestä.

Moni mallari harrastaa militariaa. He saattavat lukea sotahistoria ja yleensä heillä on myös hyvä yleissivistys, kertoo Antti Pentikäinen: ”Jos joku on tykännyt rakentaa jonkin tankin niin hänellä saattaa olla laajakin taustatieto tankista ja aihepiiristä.” Moni tosin vain näkee kiinnostavan näköisen tankin ja päättää sen rakentaa ilman sen kummempaa taustatietoa.

Joskus pienoismallit voivat seistä kaupassa vuosiakin. Uutuudet ja suomiaiheet menevät kaupaksi nopeammin.

Takahuoneessa on näytillä Antti Pentikäisen kollegan kokoama 1/48 mittakaavaa oleva Focke-Wulf Fw-190D-9, saksalainen hävittäjä Toisen Maailmansodan loppuvuosilta.

Sodan alkupuolella Stukat vihelsivät syöksyessään, kun niissä oli pelottelumielessä olevat pienet potkurit siivissä, joita kutsuttiin silloin “Jerikon torviksi”.

Suomalaiset käyttivät mm. Brewster-hävittäjiä ja Messerschmitt Bf-109G-6:ia eli Mersua. Se on yksi Antti Pentikäisen suosikeista suomiaiheista, toki löytyy niitä muitakin. Hän on myös itse rakentanutkin muutaman Mersun.

P-51 Mustang, Supermarine Spitfire  ja Hawker Hurricane ovat kestosuosikkeja.

Vaikka kotoa löytyisi jo jokin halvempi malli, moni päättää usein ostamaan uudemman ja hienomman. Lopputulema on se, että mallarien varastossa voi olla satoja malleja ja suurin osa niistä huonolaatuisiakin, joita on ostettu vuosien saatossa. Silti aina välillä pitää saada vaan se uusi, koska ne ovat yleensä vaan niin parempia kuin edeltäjät. ”Se on se juttu”, sanoo Antti Pentikäinen.

Antti tuo myös pienoismalleja maahan, pääosin Euroopasta. Isoimmat mallivalmistajat tulevat Aasiasta, mutta Keski- ja Itä-Euroopassakin on mahtava käsityöperinne, joten ei ihmekään, että suurin osa eurooppalaisista malleista tuleekin esimerkiksi Ukrainasta, Puolasta, Venäjältä ja Tsekeistä.

Myös politiikka näkyy harrastuksessa tänä päivänä.

Nykyään pienoismalleissa ei oikein voi käyttää hakaristitunnuksia missään muodossa. Suomessakin oli hakaristitunnukset käytössä sen lentokoneissa. Mallivalmistajat saattavat sensuroida laatikon kanteen poliittisesti neutraalin näköisen koneen, jotta sitä voi myydä joka maassa.

Joskus tukkurit suttaavat tussilla hakaristitunnuksia yli malleista joita valmistaja ei ole jo sensuroinut. Tänä päivänä Facebookissa voi heilahtaa helposti bannit jos jossain ryhmässä näkyy hakaristi pienoismallissa.

Mallarit käyvät myös keskutelua omilla saiteillaan kuten pienoismallit.netissä. Alan harrastajien Facebook -ryhmät ovat hiukka sirpaloituneet. Antti Pentikäisen Sisumodel Oy -sivu löytyy Facebookista ja Instagrammista ja myös Pienoismallit.netin kauppiaat-osiosta.

Piireissä harrastetaan herrasmieskirjoittelua, ei ole suunsoittamista. Moni kuvailee ryhmiä aivan parhaiksi. Harrastus on globaali. Harrastajilla on intohimo rakentamiseen, he puhuvat samaa kieltä. Joku tosin saattaa etsiä muiden mallareiden virheitä suurennuslasilla, kertoo Antti Pentikäinen.

Sisumodelsin sijaintia Antti Pentikäinen kehuu entisenä kalliolaisena. Ysin ratikalla pääsee ihan viereen. Kesäisin lomalaiset Linnanmäeltä saatetaan poiketa puotiin ostamaan koottavia.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *