Tiina Ristola pyörittää Blondinivintagea Viipurinkadulla, mutta tekee myös toista työtä – paljon värejä, kasaria ja vaatteita kaksi kerrosta

Blondinivintage palvelee Alppilassa osoitteessa Viipurinkatu 7. Sen pyörittäjällä Tiina Ristolalla on päätyö sairaanhoitajana Töölössä ortopedian ja traumatologian osastolla. Vintagekauppansa hän perusti kaksi ja puoli vuotta sitten, sairaanhoitajana hän on toiminut kohta kaksikymmentä vuotta.

Kauppa on ollut hänellä haave ja intohimo jo pitkään. Meni syteen tai saveen, hän halusi kokeilla omaa kauppaa, tähän asti hän on ollut onnellinen.

Siksi Blondinivintagen aukioloajat ovat hiukka epäsäännölliset. Blondinivintagen Instagram-tililtä näkee aina uusimmat aukioloajat, siellä on myös parhaiten kuvia kaupassa myytävistä tuotteista. Keskimäärin Tiina Ristola on kaupassaan nelisen päivää viikossa. Vapaapäivinään hän viettää siellä neljä tuntia, saattaa poiketa aamuvuoron jälkeen puoli neljästä kuuteen.

Blondinivintage on myös sopimuksen mukaan auki, varsinkin jos liikkeeseen tullaan porukalla. ”Avaan oven sitten mielelläni”, hän sanoo.

Kaupassaan hän keskittyy värikkäisiin kuoseihin, väriä elämään, hän toteaa. Kaupan tulee olla omannäköinen. ”Kamaa on maailmassa niin paljon ja tämä on pieni paikka. Hankintojen täytyy olla sellaisia että omaa silmää miellyttää, kaikkia kokoja ja värejä”, sanoo Tiina Ristola.

Liikkeessä on myynnissä By Mamaha -merkkisiä turbaaneja ja silkkikravatteja ja By Satuan puukorvakoruja, jotka ovat lähellä Blondinivintagen aatemaailmaa. Puukorvakorut maksavat kahdeksasta eurosta ylöspäin.

Muissa hinnoissa on neuvotteluvaraa. Mekot ovat Blondinivintagessa yleensä 28-50 euroa, uniikit juhlamekot voivat nousta seitsemäänkymppiin. Puserot viidestätoista kahteenkymmeneenviiteen. Jotkin silkkikuteet voivat olla hiukka kalliimpia. Suurin osa vaatteista on ihan katumuotia mutta löytyy myös juhlavampaa.

Tiina Ristola on nuoresta alkaen tykännyt kierrellä kirpputoreja. Ennen koronaa ulkomaareissuilla tuli käytyä vintage-kaupoissa.

Joskus asiakas on kysynyt että ostaako hän suoraan kuvan perusteella, mutta hän on vastannut että tule näyttämään liikkeeseen.

Tiina Ristolalle on etenkin mieleen 80-luku, hän sanoo olevansa 80-luvun lapsi. Blondinivintagessa on paljon vaatteita myös 60-70-luvuilta, jonkin verran uudistuotantoa jos on kiva printti, joskus hän on myynyt 20-luvun laukkuja.

Tuotevalikoima vaihtelee sesongin mukaan. Kauppa on verraten pieni, joten ei ole hyvä jos tavarat siellä seisovat. Myytävät vaatteet ovat kahdessa kerroksessa, joista ylemmät Tiina Ristola kalastuskepit kanssa onkii, ”aikuisten ongintaa”, hän kuvailee.

Erityisesti Instagramissa tuotteiden esitteleminen on kannattavaa. Tiina Ristola sanoo mielellään lähettelevänsä tuotteitaan postitse koti- ja ulkomaihin.

Blondinivintage sijaitsee Linnanmäen kupeessa ja usein äidit poikkeavat puodissa siellä käydessään. Alppilassa hän on ennen itsekin asunut. Alppilaa Tiina Ristola kehuu, sinne kulkee ratikkakin.

Kalliossa sitten on hieman enemmän hipster-potentiaalia, mutta konepaja-alue vieressä tulee vilkastuttamaan Alppilaakin, hän uskoo.

Hän ei vielä aio täyspäiväiseksi kaupanpitäjäksi. Kaikki mitä sairaanhoitajantyön lisäksi tienaa on kotiin päin. Osa-aikaisessa liikkeenpitämisessä on myös mukana tietynlainen stressittömyys, kun toimeentulo on varma.

Hän kiittelee myös intuitiotaan, hänellä on päässyt luovuus esiin, nuorempana hän tykkäsi piirtää ja maalata ja on aina pitänyt kirppiksistä ja torielämästä, väreistäkin.

Kun Töölön sairaala menee maan tasalle 2023, lupaa hän tsekata tilannetta uudestaan, jos rupeaisi kokopäiväiseksi vintage-kaupan pitäjäksi.

https://www.instagram.com/blondinivintage/

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.