Gateau Karhupuistossa jatkaa käsinleipomisen perinnettä, Gateau on ranskaa ja tarkoittaa kakkua – Mikä miellyttää suomalaisten makunystyröitä?

Leipomomyymälä Gateau avasi ovensa Karhupuistossa tämän vuoden toukokuussa. Myymäläpäällikkö Oona Ekholm vastaa Karhupuiston myymälän lisäksi myös Ullanlinnan ja Forumin myymälöistä. Lisäksi Oona työskentelee Team Leaderinä yhdessä Gateau-ketjun aluepäällikön kanssa.

Gateaun oma leipomo sijaitsee Karhupuiston lähellä Sörnäisissä. Vastavalmistetut ja uunituoreet tuotteet toimitetaan myymälöihin päivittäin. Ranskankielinen sana Gateau tarkoittaa kakkua. Ranskalaiset leipomoperinteet näkyvät vahvasti tuotevalikoimassa.

Fazer aloitti leipomomyymälätoiminnan Suomessa nimellä Fazer Bakery Shop.  Ruotsalaisketju Gateaun oston myötä myymälöitä on tällä hetkellä viisitoista Helsingissä, Espoossa ja Kauniaisissa. Yhtenäisen nimiasunsa liikkeet saivat vuonna 2017. Uusia myymälöitä avataan sopivien liikepaikkojen löydyttyä, kertoo Oona Ekholm.

Ruotsissa Gateau aloitti toimintansa jo vuonna 1937 ja myymäläverkosto on laajentunut kymmenestä toimipisteestä nykyiseen yli kolmeenkymmeneen toimipisteeseen.

Karhupuiston myymälä on rakennettu selkeästi kahvilaa muistuttavan uuden konseptin mukaisesti. Asiakaspaikkoja on sekä myymälän sisällä että muutaman paikan verran myös ulkona. ”Asiakkailta on saatu paljon positiivista ja kiitosta että olemme avanneet myymälämme myös Kallioon”, kertoo Oona Ekholm.

Leipomomyymälässä on tarjolla erilaisiin makumieltymyksiin soveltuvia leipiä ja sämpylöitä, pullia ja viinereitä sekä konditoriatuotteita kakkujen ja leivosten muodossa. Valikoima vaihtuu sesongin mukaan mutta klassikkotuotteet pysyvät valikoimassa ympäri vuoden.     

Juureen leivotulla leivällä on tärkeä rooli Gateaun valikoimassa. Leivät leivotaan käsin ja paistetaan arinauunissa. Oppia ja vaikutteita on haettu Ranskasta. ”Grand Blanc – leipä on klassikkoleipämme, joka painaa noin puolitoista kiloa. Sen voi ostaa joko kokonaisena tai puolikkaana. Taikinassa on käytetty sekä vehnä- että ruisjuurta täydellisen maun saavuttamiseksi”, kertoo Oona Ekholm. ”Sataprosenttiset kaura- ja ruisleivät sekä happamat taikinat taitavat miellyttää juuri suomalaisten makunystyröitä”, hän sanoo.

Suolaisten tuotteiden valikoima on uudistettu keväällä. Sämpylöiden lisäksi tarjolla on myös croissanteja ja lämpimiä toasteja esimerkiksi lounasnälkään tai evääksi. Kaikki leivonnassa käytetyt viljat ovat kotimaisia. Kotimaisuuden lisäksi vastuullisuuteen kiinnitetään huomiota. Gateaun talon kahvi on tästä hyvä esimerkki. Luomukahvi on perulaista tuplasertifioitua Reilun kaupan kahvia, joka paahdetaan pienpaahtimolla Lauttasaaressa. Valikoimassa on myös ranskalaisten ja italialaisten pientuottajien tuotteita. Perinteiset marengit ja voikeksit valmistetaan käsin Ranskassa. Hillot ja pestot ovat puolestaan italialaista alkuperää.

”Käsityö ja pitkät perinteet ovat nousseet takaisin arvostukseen”, arvelee Oona Ekholm, ”ikään kuin vastapainoksi tehostetulle nykyajalle”. ”Leipomokulttuurin opit on haettu Ranskasta ja vasta viime vuosina Suomeen on auennut enemmän vastaavanlaisia toimijoita toimijoita”, hän lisää.

Tilaukset voi tehdä näppärästi Gateaun oman verkkokaupan kautta jopa seuraavalle päivälle. Koronan myötä moni siirtyi etätöihin eikä palaveripullaa enää haettu toimistoille samalla tavalla kuin aiemmin. Nyt herkkuja puolestaan haetaan kotiin niin arkeen kuin juhlaan.

Karhupuiston Gateau palvelee arkisin 7:30-19, lauantaisin 8:30-17 ja sunnuntaisin 8:30–16.

”Erityisesti sunnuntain aukiolo on kerännyt ihmisiltä kiitosta, se on naapurustoon kiva lisä”, he ovat sanoneet.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.