Salon Violettiina Siltasaaressa on perinteinen kampaamo, vaikka meno saattaa olla välillä aika italialainen – kohta täyttää 35 vuotta!

Salon Violettiina on palvellut jo 34 vuotta Siltasaaressa. Sitä pyörittävät siskokset Eija Nieminen ja Mari Väisänen. Siskokset perustivat kampaamon parikymppisinä. Eija Nieminen sanoo kampaajan ammattia kutsumustyökseen ja on tehnyt sitä valmistuttuaan ammattikoulusta 17-vuotiaana. Hän sanoo, että mitään muutakaan hän ei haluaisi tehdä.

Nykyisissä tiloissa kampaamo on sijannut vuodesta 2000. Ensi alkuun kampaamo sijaitsi ihan kulman takana, isännöitsijäkään ei vaihtunut. Kun tiloista lähti kauppa, he halusivat kulmatilaan, josta näkyy joka suuntaan.

Siskokset ovat kotoisin Malminiitystä Vantaalta, mutta halusivat liikkeen kuitenkin ”isolle kirkolle” Helsinkiin.

Salon Violettiinassa tehdään pelkkiä hiuksia, asiakaskuntaa on naisia ja miehiä ja niitä, jotka eivät ole kumpaakaan, kertoo Eija Nieminen. Sillä on paljon vakioasiakkaita, jotka suosittelevat paikkaa eteenpäin. Nuori äiti on käynyt paikassa jo nuorena ja tuonut lapsensakin, kun ne ovat kasvaneet.

Asiakkaita tulee ympäri Suomea, Vaasasta asti, kun sieltä ei löytynyt asiakkaalle sopivaa kampaajaa. Eräs miesasiakas Kotkasta kävi ensi kertaa yhdeksänkuukautisena, hän käy nyt viiden viikon välein, tuo vastasyntyneen muksunsakin.

”Asiakkaina olivat ensin omat kaverit ja niiden kaverit”, kuittaa Eija Nieminen. Ympärillä on paljon ammatti- ja teollisuusliittoja, joissa työskentelee paljon naisia, jotka käyvät ahkerasti kampaamon asiakkaina. Miehet saattavat pistäytyä ovella ja kysäistä, onko vapaita aikoja, mutta naiset käyvät säntillisemmin.

Asiakkaat kuuntelevat kampaajien neuvoja, ehkä haluavat jotain uutta. Kampaajat pitävät itseään siinä määrin omalaatuisina tyyppeinä, että oma kampaamo oli syytä perustaa.

Salon Violettiinassa ei tehdä esimerkiksi hiustenpidennyksiä. Hetken oli muodissa hiukka värikkäämmät hiukset, pastellia, vaaleanpunaista tai vaaleanvihreää, mutta nyt luonnollisuus on taas tulossa takaisin. Naisille tehdään polkkajuttuja ja paljon kerrostettua, nuoret jos halajavat 80-luvun tukan, nyt siitä saa paremman version, kertoo Mari Väisänen.

Miehet, varsinkin nuoret miehet, ovat nykyään tarkempia hiusten suhteen. Partoja leikataan entistä enemmän.

Korona leikkasi asiakasmääriä ensimmäisenä kahtena kuukautena paljon. Pieneen liikkeeseen uskaltautui helpommin tulla kuin isoon, joka olisi täynnä väkeä. Mari ja Eija vuorottelivat kampaamossa, vain toinen oli töissä kerrallaan. Mutta ei ollut järkeä tulla paikalle päivässä vain yhtä asiakasta varten. ”Ihmisiä on niin erilaisia, toiset pelkäävät koronaa paljon ja toiset eivät ollenkaan”, sanoo Eija Nieminen.

Mari Väisänen sanoo, että ihmiset ovat tottuneet kulkemaan kampaamon kulman ohi. He saattavat moikkailla ohi kulkiessaan. Se on naapurustolle eräänlainen toimisto, johon voi jättää vaikka kotiavaimet jos tarvis.

Kampaamossa rupatellaan paljon, Eija Nieminen kuvailee siskoksia tiedonhaluisiksi. Paikka on vähän italialainen, yleensä kampaamossa on varsinainen kakofonia, asiakkaatkin juttelevat keskenään. ”Salon Violettiinassa otetaan rennosti, ei meillä ole sellaista että istuttaisiin tässä ja luettaisiin vain lehtiä”, kuittaa Mari Väisänen. Varsinkin korona-aikoina kaikki kontaktit ovat tärkeitä, moni asiakas on sanonut.

Salon Violettiinan viereinen puistikko on kaunis kesällä ja parkkipaikkojakin löytyy, kuten S-Marketin parkkihallista. Kampaamoon on helppo tulla, sanoo Eija Nieminen. Sokos ja demarit muuttivat pois ja kulmat ovat hiukan siistiytyneet.

Aina siskokset eivät ole Salon Violettiinan merkkipäiviä juhlineet, joskus olivat San Franciscossa, joskus tarjosivat kuitenkin kakkua ja kuohuviiniä. Eija Nieminen sanoo, että saas nähdä jos 35-vuotissyntymäpäiviä sitten juhlistettaisiin.

Salon Violettiinaan voi varata ajan joko puhelimitse tai käymällä paikalla. Tämä siksi että ihmiset eivät välttämättä netissä varatessaan saata tietää paljon kampaukseen menee aikaa. Kampaajille jää myös mahdollisuus itse aikatauluttaa päivänsä. Suurin osa asiakkaista on jo tuttuja, joten he tietävät paljonko aikaa saattaa mennä. Aukioloajat ovat liukuvat, kampaajat tulevat noin yhdeksäksi ja seitsemältä lähtevät, mutta vasta sitten kun viimeinen asiakas on valmis. Viikonloppuisin Salon Violettiina ei ole auki.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.