Helsingin Balalaikkaorkesteri järjestää konsertin Kulttuuritalolla Ukrainan tukemiseksi – vierailevina artisteina muun muassa Paleface

Lipunmyynti: https://www.lippu.fi/artist/helsingin-balalaikkaorkesteri/

Helsingin Balalaikkaorkesteri pitää tukikonsertin Ukrainalle Kulttuuritalolla lauantaina 28.5.2022 alkaen kello 18. Konsertissa vierailevina artisteina esiintyvät Paleface, Hilja Grönfors Trio, Miritza Lundberg, Mieskuoro Könsikkäät ja 2021 Voice of Finlandin voittaja Kalle Virtanen. Konsertin lipputulot lahjoitetaan lyhentämättömänä Ukrainan tukemiseen Unicefin kautta.

Tapahtuman järjestäjä ja orkesterin puheenjohtaja Pentti Yrjänäinen kertoo, että  Helsingin Balalaikkaorkesteri on vuonna 1910 perustettu venäläisten kansansoitinten orkesteri. Se koostuu lähinnä kahdesta soitinperheestä domrista ja balalaikoista. Niitä on eri kokoisia.

Orkesteri soittaa ihan kaikenlaista musiikkia ja on halunnut tehdä viime aikoina uusia musiikillisia kokeiluja ohjelmistonsa laajentamiseksi, kertoo Pentti Yrjänäinen. Tukikonsertin artisteista esimerkkinä hän nostaa esiin rap-artisti Palefacen.

Pentti Yrjänäinen soittaa itse domraa, miten harrastus sai alkunsa?

”Sain soittimen käsiini vähän sattumalta, kun halusin alkaa soittaa jotain soitinta. Samalla pyydettiin orkesterin harjoituksiin, joihin menin, vaikkei tarkoitukseni varsinaisesti ollut liittyvä orkesteriin. Huomasin kuitenkin orkesterissa soittamisen mielenkiintoiseksi, ja jäin sille tielle.”

Balalaikkaorkesterissa on soittajia monenlaisista taustoista, suomalaisia ja venäläisiä, muunmaalaisiakin. Osa heistä on aiemmin soittanut venäläisiä kansansoittimia, osa jotain muuta ja joku ei mitään.

Helsingin Balalaikkaorkesteri tuomitsee Venäjän aloittaman sodan, Pentti Yrjänäinen: ”Sota on järkyttävin tapahtuma Euroopassa II Maailmansodan jälkeen ja aiheuttaa valtavaa tuhoa ja inhimillistä kärsimystä. Koska monet orkesterin jäsenet osaavat venäjää ja seuraavat venäläistä uutisointia, on ollut järkyttävää seurata Venäjän valtiomedian valheellista propagandaa ja aivopesua.”

Tukikonsertti keskittyy kuitenkin musiikkiin, artistien löytäminen oli helppoa.

Pentti Yrjänäinen pelkää, että jatkossa konserttien hankkiminen voi olla vaikeaa, koska Putinin aloittama sota on luonut mainehaittaa kaikille venäläistä kulttuuria edustaville tahoille, vaikka balalaikkaorkesteri tuomitseekin sodan jyrkästi.

Pentti Yrjänäinen sanoo, että on mielenkiintoista tehdä yhteistyötä uusien artistien kanssa: ”Toivottavasti yleisöä saapuu konserttiin runsaasti nauttimaan musiikista ja tukemaan hyvää asiaa!”

Sosiaalinen media:

www.facebook.com/helsinginbalalaikkaorkesteri
www.instagram.com/helsingin_balalaikkaorkesteri

Nettisivut: www.balalaikka.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.