Kallio Block Party täytti Alppilan kahdeksalla lavallaan – tapahtuma on vapaa sekä yleisölle että järjestäjille

Tänä vuonna Kallio Block Partyt pidettiin Alppilassa. Kallio-liikkeen alla toimiva festivaali on saanut järjestäjiä avoimella kutsulla mm. Facebookissa, kuten Paula Ahopellon, joka ensimmäisen kerran oli vapaaehtoisena mukana Merihaassa vuonna 2018.

Hän sanoo tällöin kavereidensa kanssa olleen otettu, että joku voi vapaaehtoisesti järjestää jotain niin hienoa. Että joku käyttää omaa aikaansa tehdäkseen kanssakaupunkilaisille hienon tapahtuman, mennään jopa vielä samoilla silmillä siivoamaan. Paula Ahopelto kävi parin tunnin jatkoilla ja lähti hänkin siivoamaan. Ja että pääsee vaikka vessaan käymään, kun on tarve.

”Me olemme kuitenkin kylässä muiden kotikulmilla, ajattelin että se ei ole samantekevää. Tähän on kuulunut vahvasti, että me kunnioitamme sitä että pääsemme vieraaksi, vaikka tiedämme aiheuttavamme kenties meluhaittaa. sanoo Paula Ahopelto.

Hän jatkaa: ”Pyrimme minimoimaan toimillamme haitat siltä osin, kuin ne ovat meidän hallittavissamme. Valitettavaa on, että pisuaareista ja vessoista huolimatta, jotkut kävijät päättävät pissata ennemmin kadulle.”

Tapahtumapäivänä liikenne oli ennakkoilmoituksella katkaistu kello kahdeksasta puolille öin. Aamusta aktiivit alkoivat pystyttämään liikenne-esteitä ja pystyttämään lavoja. Lavat tulivat kaduille niin, etteivät ne vaaranna kenenkään autoilijan, jalankulkijan tai lavanrakentajan turvallisuutta.

Esiintymislavoja oli kaikkiaan seitsemän kappaletta ja lisäksi Alppilan kirkolla oli lapsille oma lava pomppulinnoineen omalla ohjelmalla.

Festivaalia järjestäneiden joukossa oli kokeneita musiikkitapahtumien järjestäjiä, jotka pyrkivät suunnitteluvaiheessa huomioimaan lavojen ja kaiuttimien sijoittelussa muun muassa sen, ettei lavoille syntyisi keskenään ristikaikua.

Kallio Block Partya alettiin rakentaa helmi-maaliskuussa ja porukkaa on ollut tänä aikana mukana monta kymmentä, joista kuitenkin osa on jäänyt pois matkan varrella. Itse tapahtuman aikana vapaaehtoisia tulee olemaan lähemmäs sata. On kokeneempia pitkän linjan tekijöitä ja ihan noviiseja.
Osa järjestäjistä järjestää tapahtumia työkseen.

Paula Ahopelto kehuu erityisesti Kallio Block Partyn järjestäjien arvomaailmaa, se sopii yksiin hänen arvomaailmansa kanssa, siltä osin että tekeminen on yhteisöllistä, kaikki ovat mukaan tervetulleita.

Alppila tämän vuoden tapahtumapaikaksi valikoitui jo siksi, että samoja hoodeja ei aina häiriköitäisi, mutta myös siksi että kulttuuria tuodaan eri kulmakunnille. Paikalliset yritykset saavat näkyvyyttä. Kokeneemmilla tekijöillä on silmää, missä paikoissa teitä on mahdollista sulkea ja missä ylipäänsä on realistista tapahtuma järjestää.

Myös pelastusviranomaiset ja poliisi ovat varhaisessa vaiheessa mukana arvioimassa aluesuunnittelua omasta näkökulmastaan.

Aleksis Kiven katua ei saatu suljettua, se jäi pelastuslaitoksen hälytysajoneuvoille ja muulle julkiselle liikenteelle. Linnanmäki on suhtautunut tapahtumaan tosi myötämielisesti, on omilla sivuillaan mainostanut tapahtumaakin, vaikka festivaalin tiedettiinkin muuttavan Linnanmäelle suuntaavien ajoneuvojen reittejä. Sen parkkipaikka on pidetty auki autoille.

Päästäksesi Kallio Block Partyyn esiintymään, täytyy esiintyjien sitoutua tekemään yleishyödyllistä työtä. Ottaa vastuuta roudaamisesta, bajamajoista tai roskiksista, esimerkiksi. Palkkaa maksetaan ainoastaan järjestyksenvalvojille.

Helsingin kaupungin hankkeiden kautta on järjestynyt nuorille resursseja tulla mukaan tapahtumaa tekemään. He tekevät neljän tunnin pätkissä saadakseen työkokemusta. Puhtaanapito on ollut aktiivinen yhteistyössä, järjestäen bajamajoja, jätelavoja, roskiksia ja lakaisuautoja.

Ruokarekkoja tapahtumassa oli kymmenkunta ja muutama pienempi toimija. Heidän paikkansa olivat maksullisia.

Kallio Block Party tekee myös yhteistyötä yleishyödyllisten toimijoiden kanssa kuten Kallion Setlementtitalon, jossa järjestettiin paikallisille asukkaille ja yrityksille infotilaisuus, missä kerrottiin mitä hyötyä, haittaa tai poikkeusta tilaisuus tuo tullessaan.

Lisäksi on laputettu paikallisia osoitteita asukasinfosta tiedottamiseksi, siirtokehotuksista muistuttamiseksi ja muistutuksena tulevasta festaripäivästä, järjestäjien toimesta.

Tapahtumassa on ensiaputeltta ja Kallion Setlementtitalolta jalkautuu nuorisotyöntekijöitä. Lisäksi Kehitysvammatuki 57 tarjoaa vapaaehtoisia.

Tapahtuma ja sen järjestäminen tapahtuvat julkisella kutsulla. Järjestäjät ovat kaikkea parikymppisen ja viisikymppisen välillä. Siinä missä tapahtuma on avoin kaupunkilaisille, on se avoin myös järjestäjille.

Samana päivänä järjestettiin Helsingissä myös elektronisen tanssimusiikin Wow Alppipuistossa ja Toto heitti keikan myös. Paula Ahopelto näkee, että Helsinki piristyy koronavuosien jälkeen. Ihmiset haluavat musiikkia, kulttuuria ja kaupunkilaisten itsensä tekemää ohjelmaa, hän sanoo.

Paula Ahopelto sanoo, ettei ole jännittänyt iltaa ennen tapahtumaa näin paljon vuosikausiin. Hän toivoo, että ihmiset nauttisivat tapahtumasta.

Kalliossa hän ei asu, mutta käy säännöllisesti. Ennen kaikkea häntä ohjaa rakkaus Helsinkiä kohtaan. Helsingin henkeen kuuluu, että halutaan tehdä kanssakaupunkilaisille kivoja juttuja, joihin on mahdollisuus kaikilla osallistua. Tapahtumassa artistit saavat näkyvyyttä ja ihmiset verkostoituvat luoden hyvää henkeä.

”Parasta tapahtuman järjestämisessä ovat olleet kanssajärjestäjät, toivon, että heistä jää elinikäisiä ystäviä”, sanoo Paula Ahopelto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.