Retki Kuolleet lehdet -elokuvan maisemissa

Aki Kaurismäen odotettu Kuolleet lehdet -elokuva on saapunut elokuvateattereihin. Elokuvan ydintarina on, että supermarketissa työskentelevä Ansa (Alma Pöysti) tapaa eräänä iltana yksinäisen ja alkoholisoituneen hiekkapuhaltaja Holapan (Jussi Vatanen). Tämän jälkeen seuraa sarja vastoinkäymisiä ja väärinkäsityksistä, ennen kuin elokuva saa onnellisen lopun.

Kaurismäen elokuvien maailma on ajaton paikka. Kuolleet lehdet -elokuvaa katsoessa, ainakin moni kalliolainen, huomaa missä tämän ajattoman paikan ydinalue, se on Kallion kulmilla. Lähdetäänpä siis pienelle kaurismäkeläiselle Kuolleet lehdet-retkelle Kallion kaduille.

Jo parin ensimmäisen kuvan jälkeen katsojalle tulee selväksi, että Ansa Granholm on kalliolainen. Työpäivän päätteeksi hänet nähdään kävelevän Hakaniementorilla. Pian hän on kotona ja se sijaitsee osoitteessa Pengerkatu 5 (kuva 1). Oikeassa maailmassa se on Kallion entisen poliisiaseman piharakennus, alun perin hevostalli. Myöhemmin käy ilmi, että Ansa on ”perinyt asunnon kummitädiltään”.

Ansa menettää työpaikkansa. Uusi työpaikka löytyy ”ravintola-alalta”. Hän pääsee töihin tiskaajaksi ja tyhjien tuoppien kerääjäksi ”Pub Californiaan”. Elokuvassa kuvitteellinen baari on ulkokuvien osalta sijoitettu osoitteeseen Kinaporinkatu 5 (kuva 2).

Onni ei ole Ansalle taaskaan suotuisa. Pubinpitäjä (Martti Suosalo) on sortunut hämäräbisnekseen ja poliisit pidättävät hänet ja kuppila suljetaan. ”Siellä myytiin huumeita – hassistakin”, kommentoi tapahtumia kadulla seuraava joukko paikallisia asukkaita. Paikalle on saapunut myös Ansa, joka huomaa, että työpaikka on taas mennyt ja palkkakin jäi saamatta.

Myös Holappa saapuu todistamaan tapahtumia ja huomaa puolestaan, että kaljoille ei pääse. Hän näkee kadulla kuitenkin Ansan (heidän sanaton ensinäkeminen oli tapahtunut jo aiemmin karaokebaarissa). Holappa pyytää Ansaa kahville ja tarjoaa hänelle kahvin ja korvapuustin kahvila Sävyn (Aleksis Kiven katu 12) (kuva 3) ikkunapöydässä, josta näkyy Dallapénpuisto.

Ansa ja Holapan orastavan rakkauden tielle tulee väärinkäsitysten myötä varjoja. Murheellinen Holappa nähdään myöhemmin istuskelemassa Harjussa sijaitsevan Pub Aleksi K:n pöydässä. Hän saa juopottelun takia myös potkut työpaikoistaan. Holppa oli hetken rakentamassa jopa Lyyra-korttelia.

He löytävät kuitenkin taas toisensa ja yrittävät rakentaa suhdettaan. Ansa kutsuu Holapan kotiinsa syömään. Herrasmiehenä hän käy kukkaostoksilla ennen illallista Irjan Kukassa Helsinginkatu 11 (kuva 4).

Vielä kerran kohtalo koettelee Ansan ja Holapan onnea. Holappa ei ota yhteyttä Ansaan. Kunnes hän kohtaa Matti Heleniuksen puistossa (kuva 5) Holapan kaverin Huotarin (Janne Hyytiäinen) ja saa kuulla, että Holappa on jäänyt raitiovaunun alle ja hän on sairaalassa. Sairaala on puolestaan Alppikadun Diakonissalaitoksen sairaala. Ansa rientää katsomaan Holappaa sairaalaan – onni alkaa vihdoinkin hymyilemään.

Kuolleet lehdet on Kaurismäen 20. elokuvaohjaus. Ohjaaja kertoi, että kuvauspaikkojen etsintä alkoi kesällä 2022. ” Niitä etsittiin työryhmän kanssa jalkautumalla kadulle”. Kuolleet lehdet kuvattiin saman vuoden alku syksystä. Kuvissa näkyy lähestyvä syksy – maassa on kuolleita lehtiä.

Itäisestä kantakaupungista sopivia kuvauspaikkoja löytyi helposti, myös sen ansiosta, että kulmilla on kuvattu melkoinen joukko kohtauksia hänen aikaisempiin töihin. Elokuvassa Ansan kotia esittävän rakennuksen päärakennukseen, eli Kallion entiseen poliisiasemaan, Kaurismäellä on omakohtaisia muistoja: ” Olen ollut siellä putkassa”.

Teksti ja kuvat Juhani Styrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.