Sinikka Salminen muistelee aikaansa jugend-talo Ihantolassa

Ihantola on vuonna 1907 rakennettu Jugend tyylinen asuinkerrostalo Helsingin Kallion kaupunginosassa, Viidennen linjan päässä, Agricolankadun ja Itäisen Papinkadun kulmassa, osoitteessa Viides linja 18.

Ihantolaa vastapäätä on Helsingin keskuspaloasema ja Kallion kirkko. Talon on suunnitellut rakennusmestari O. E. Koskinen.

Ihantolassa on paljon viittauksia jugendin suosimiin kasviaiheisiin ja kansallisromanttiseen kuvastoon. Julkisivussa on myös geometrisia kuvioita, jotka on tehty rappaukseen kiviupotuksin.

Talon peruskorjaus valmistui vuonna 1981, jolloin muun muassa kaikkiin asuntoihin rakennettiin omat saniteettitilat.

Sinikka Salminen: ”Selailin ja hain jotain Wikipediasta. Samalla osui silmiini tämä hieno Jugend talo. Asuin tässä talossa viidennessä kerroksessa tuttava perheemme alivuoralaisena kesällä 1952 eli Olympiakesänä. Olin uimaopettajana Oulunkylän Pikkukoskella.”

Hän jatkaa: ”Ajoin polkupyörällä aamuin illoin Kalliosta Pikkukoskelle Olympiakylän läpi Käpylässä. Tämä kesä oli ensimmäinen kerta kun näin muiden etnisten ryhmien henkilöitä. Ajoin heille rakennettujen talojen ohi. Rajalla oli metallinen aita.”

”Makuuhuoneen 2 ikkunaa oli tuossa tornissa ja 2 olohuoneen ikkunaa tornin vasemmalla puolella. Keittiön ikkuna oli pihalle päin, horisontissa näkyi meri”, hän muistelee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.