Erikoishammasteknikko on hammasproteesien asiantuntija – ONNI Erikoishammasteknikot

Saul Maury on sekä hammasteknikko että yrittäjä ONNI erikoishammasteknikot Oy:ssä. Yksi vastaanotoista sijaitsee Hakaniemen torin kupeessa Hämeentien poikkikadulla Näkinkujalla. Yritys on sijainnut jo pitkään samoilla Hämeentien seuduilla.

Isoihin hammasalan ketjuihin kuulumattomalla Onni Erikoishammasteknikoilla on toimipisteitä yhteensä kahdeksan, joista kolme Helsingissä – Kalliossa, Haagassa ja Malmilla.


Onni Erikoishammasteknikot valmistavat hammasproteeseja, joita kutsutaan usein tekohampaiksi, ”tekareiksi” Nämä työt tehdään pääasiassa omassa hammaslaboratoriossa.

Hammaslaborantti Marko Hirviniemi (vas.) ja Hammasteknikko Saul Maury


Ensimmäinen käynti on maksuton, jolloin tehdään suunlimakalvojen ja hammasproteesin tarkastus.

Erikoishammasteknikot tekevät proteesit alusta loppuun, mutta kaikki muu suussa tapahtuva hoito jätetään hammaslääkäreille. Onni Erikoishammasteknikoilla on yhteistyöhammaslääkäreitä, joille ohjataan hampaanpoistoon, paikkauksiin, hammaskiven poistoon ja muuhun.

Hammasproteesi voi olla myös yksittäinen hammasproteesi, jolloin se tukeutuu usein leukaluuhun kiinnittyvään implanttiin ja puuttuva hammas korvataan nk. kruunulla. Niitä tekevät hammaslääkärit ja hammasteknikon yhteistyössä. Osaproteesit tehdään myös yhteistyönä hammaslääkärin kanssa.

Onni Erikoishammasteknikoissa on kolme työntekijää ja kolme itsenäistä ammatinharjoittajaa erikoishammasteknikkona.

Antti Koskelo, yksi erikoishammasteknikoista on tehnyt aiemmin työtä myös Karhupuiston maisemissa. Hän on helsinkiläinen, kuten toinenkin, Tero Roine. Saul Mauryn mukaan Hämeentien varressa on tehty näitä töitä jo neljäkymmentä vuotta. Hän itse on opiskellut hammasteknikoksi Metropoliasta ja on aloittanut lokakuussa 2020 erikoishammasteknikon täydennyskoulutukseen Kuopion Savoniassa.

Suomessa ei saa Kela-korvausta hammasproteeseihin kuin rintamaveteraanit.

Hämeentien remontti on vaikuttanut Kallion toimipisteen asiakasmääriin, sanoo Saul Maury. Kävelyliikennettä ei ole ollut paljon. Etelä-helsinkiläisille Kallion paikka on lähin, ja Hakaniemeen pääsee helposti, kiittelee Saul Maury.

Uuden hammasproteesin tekeminen vaatii noin kahdesta viiteen käyntiä, lisäksi mahdolliset jälkikäynnit. Ensimmäisellä käynnillä tehdään hoitoarvio ja sovitaan kokonaiskustannus työlle.
Aamulla ja illalla hammasproteesi pitää irrottaa suusta pesun ajaksi. Proteesi pestään vaikkapa llaimennetulla asianpesuaineella, joka poistaa rasvan proteesista. Jäljellä olevien hampaiden on pysyttävä hyvinä.

Hammasproteesi kiinnitetään akryylilevyllä imukupin tapaan, joka pitää proteesin paikallaan. Proteesi tukeutuu myös ns. ienharjanteeseen.

Onni Erikoishammasteknikko käyttää ajanvarausjärjestelmää, erikoishammasteknikot ovatkin paikalla ajanvarauksella, myös internetin kautta kotisivuilla on mahdollista varata aika tarkastukseen.

Erikoishammasteknikko Tero Roine

Etelä-Haagassa heillä on hammaslaboratorio, missä proteesit valmistetaan, suomalaisena käsityönä. Valmistuksessa ei tarvita tietokoneohjattua suunnittelua, jyrsimiä tai 3D-tulostimia.

”Hammasteknikon työssä yhdistyy käsillä tekeminen ja estetiikka. Proteesit ovat aina yksilöllisiä. Ne tehdään alusta loppuun suuhun sopivaksi värin ja hampaan muodon puolesta, jokaisella ihmisellä on omanlaisensa suu”, kertoo Saul Maury.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.