Ikiliike Hakaniemen kauppahallissa myy senioreille liikkumista helpottavia apuvälineitä, jotka myös näyttävät hyviltä

Marita von Hertzenin Ikiliike-myymälä on ollut nyt Hakaniemen kauppahallilla kolmisen vuotta. Hän myy ja tuo maahan liikkumista helpottavia apuvälineitä, kuten rollaattoreita, kenkiä sekä kävelykeppejä. Yrityksen alkuvaiheissa oli hänellä ainoastaan verkkokauppa, kivijalkamyymälä avattiin asiakaspalautteen myötä.

Marita von Hertzenillä on enemmän kaupallinen kuin terveyspuolen tausta. Hän irtisanoutui edellisistä töistään, mietti puoli vuotta ja sen tuloksena perustettiin Ikiliike.

Yritysideaan hän sai herätyksen oman sairaalakokemuksen myötä, jossa hän kiinnitti huomiota sairaalassa oleviin apuvälineisiin ja niiden ankeaan ulkonäköön. Hän päätti selvittää löytyykö myyntiin visuaalisesti kauniimpia, mutta myös käyttäjäystävällisempiä tuotteita.

Keveys ja helppo käsiteltävyys ovat avainsanoja liikkumisen apuvälissä. Oikeanlaiset kengät ovat myös tärkeät.

Marita von Hertzen: ”Monesti ikääntyessä jalat muuttavat muotoaan eri syistä, jolloin suurikaan kenkä ei välttämättä mahdu jalkaan, eikä se ole myöskään liian pitkänä jalkaan tarkoituksenmukainen”.

Hyvän kengän tunnusmerkkejä ovat säädettävyys, joustavat materiaalit, riittävä tila, joustava pohja sekä saumattoman kärjet. Jos kengän oman sisäpohjallisen saa pois, on siinä tilaa myös käyttäjän omalle henkilökohtaiselle pohjalliselle tai jalkatuelle.

”Osaan kenkämalleista on saatavana kiinnitykseen tarrajatkopalat. Kiinnitys on kaikissa malleissa säädettävä, jolloin säätöjä on helpompi tehdä, jos jalat ovat erikokoiset.”

Jalka voi turvota kenellä hyvänsä, joskus vihoittelevat vaivaisenluut voivat olla niin kipeät, ettei jalka siedä normaalia kenkää.

Turvonnut jalka on suurempi etenkin korkeussuunnassa, jolloin isompi koko ei auta. Lestin pitää olla korkeampi ja leveämpi kuin normaalilestisessä kengässä on.

Ikiliikkeessä löytyy malleja, jotka aukeavat täysin, joten niiden pukeminen on helpompaa ja tarrakiinnitys antaa säätövaraa.

Koska kenkien ulkonäköön ja muotoiluun on panostettu, ei ulkoisesti voi nähdä, että kyseessä on erikoiskenkä. Nahkakengät valmistetaan Espanjassa tai Portugalissa, kangaskengät Englannissa. Myynnissä on myös miesten kenkiä, mutta malleja on vähemmän alhaisemman kysynnän vuoksi.

”Myymälässä on helppo irrottaa kengän sisäpohja ja näin varmistaa, että koko on oikea pituuden puolesta ja käyttäjälle jää kärkeen riittävästi käymätilaa. Ympärysmitoilla on merkitystä silloin, kun turvotusta on enemmänkin tai jos jalan muoto on muuttunut”, kertoo Marita von Hertzen.

Leveälestisten kenkien ostoa ja oikean koon löytämistä varten on tehty ns. Kenkien osto-opas, joka löytyy Ikiliikkeen verkkosivuilta.

Marita von Hertzen: ”Oppaassa on kenkiin liittyvää yleistietoa ja muun muassa eri materiaalien hoito-ohjeet. Lisäksi kerromme eri kenkämallien kohdalla, minkälaisiin jalan ongelmiin tietty kenkämalli parhaiten sopii. Oppaassa neuvotaan myös, miten jalka mitataan oikean kengän koon löytämiseksi.”

Kävelykeppi on yksinkertainen apuväline, mutta hyvässä kävelykepissä on ortopedisesti oikeat muodot ja sen pituus on säädettävä.

”Toki myymme aivan perinteisiäkin kävelykeppejä, mutta osassa kepeistä on niiden holkkiosassa joustava kappale, minkä ansiosta keppi seuraa joustavasti käyttäjänsä liikkeitä. Holkin ansiosta keppi joustaa osuessaan kivetykseen, eikä kepin käyttö ota hartioihin, eivätkä kämmenetkään kipeydy, mikä on aika tyypillistä kepin kanssa liikuttaessa”, kertoo Marita von Hertzen.

Joustoholkin saa myös vanhoihin kävelykeppeihin, Marita von Hertzen: ”Kävelykeppi kannattaa mitoittaa pituuden mukaan. Oikea mitta säädetään samalla periaatteella niin kävelykeppeihin kuin rollaattoreihinkin. Kun käsi pudotetaan vapaasti sivulle, pitää kahvan olla ranteen kohdalla.”

Tuotteet tulevat ympäri maailmaa. Joinain kuukausina verkkokauppa vetää paremmin kuin kauppahallin myymälä, joinain kuukausina kauppahallin liike taas myy paremmin.

Ensimmäinen vuosi kauppahallilla oli opettelua ja kivaa, mutta nyt on korona muuttanut liiketoimintaa. Vuodessa asiakaskunta on muuttunut, turistit ja torin ympärillä töitä tekevät toimistotyöntekijät puuttuvat. Toimistoista tultiin ostoksille lounaalla tai töiden jälkeen.

Monet seniori- ikäiset hoitavat omat ostoksensa, osalla on lähiomainen apuna. Moni on löytänyt verkkokaupasta tuotteet ja he tulevat kauppahallille kysymään ja tutustumaan jo ennalta valittuihin tuotteisiin. Ikiliike antaa neuvontaa myymälässä, mutta myös puhelimitse tai sähköpostitse.

Hakaniemi on Marita von Hertzenistä kiinnostava kehittyvänä alueena. Hän mielenkiinnolla seuraa mitä uutta ympäristöön rakennetaan. Väistötilojen yhden kerroksen ratkaisu on hänen mielestään toimiva, se on asiakkaille helppokulkuinen.

Lisää tuotteita on nähtävänä osoitteessa www.ikiliike.com.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.