Juhani Styrman: Ensilumi-elokuva on syksyn kotimainen yllättäjä

Elokuvateattereihin on tullut hyvin poikkeuksellinen kotimainen pakolaiselokuva. Hamy Ramezan ohjaama Ensilumi ei sorru tuttuihin stereotypioihin. Elokuvassa loistaa poissaolollaan pakolaiskuvauksille niin monesti tutut vastakkainasettelut kantaväestön ja maahanmuuttajien välillä, joiden keskiössä on yleensä rasismi ja väkivalta.

Elokuvassa Mahdipourin perhe elää elämäänsä suomalaisessa vastaanottokeskuksessa. Lapset Ramin (Aran-Sina Keshvari) ja hänen pikkusisko käyvät koulua. Bahman-isä (Shahab Hosseini) tekee satunnaisia hanttihommia ja perheen äiti (Shabnam Ghorbani) pyörittää kotia. Elokuva kertoo arkisen, mutta samalla totuuden tuntuisen tarinan pakolaisperheestä, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Vaikka tarina on fiktiivinen, elokuvan käsikirjoitus perustuu ohjaaja Hamy Ramezanin omiin lapsuudenkokemuksiin. Ramezan oli kahdeksanvuotias, kun hänen perheensä pakeni Iranin ja Irakin välistä sotaa. Kaksi vuotta kestäneellä pakomatkalla perhe koki pakolaisleirejä, salamatkustamista, laittomia rajanylityksiä ja vankiloita – tuttua tarinaa tiedotusvälineistä.

Ensilumi on pienieleinen samalla kuitenkin syvästi inhimillinen elokuva Mahdipourin perheen elämästä Suomessa. Isää näyttelevä Shahab Hosseini tekee kansainvälisen tason roolisuorituksen. Kuva: Sami Kuokkanen / Aamu.

Ramezan on kertonut, että hän traumatisoitui lapsuuden kokemuksistaan. Hän joutuu edelleenkin työstämään pakomatkan traumoja. Ohjaajan kokemuksia voi nähdä varsinkin perheen teini-ikäisen Ramin-pojan roolissa, kuinka hän kantaa huolta perheen tulevaisuudesta. Elokuva keskittyykin Raminin näkökulmaan ja Aran-Sina Keshvari selviytyy vaativasta roolistaan hyvin.

Ramezan pienimuotoisen elokuvan sisällä on paljon yhteiskunnallista humaania realismia. Vaikka Ensilumen tunnelma on surumielinen, on siinä myös paljon iloa sekä optimismia perheestä, joka haluaa selviytyä elämästä ja että kaikki päättyisi lopulta hyvin – surulle ei pidä antaa liikaa tilaa.

Ramezanin empaattisen elokuvan suola on pääosanelikon hienot roolisuoritukset. Isän roolin vetää maailman arvostetuimpiin näyttelijöihin kuuluva iranilaisnäyttelijä Shahab Hosseini. Hänet on palkittu aikaisemmista rooleistaan parhaana miesnäyttelijänä sekä Berliinin että Cannesin elokuvajuhlilla. Ensilumi on pieni elokuva Suomesta, jonka tarina kestää kansainvälisen vertailun.

Ensilumi-elokuva elokuvateatteri Rivierassa /www.rivierakallio.fi

– Juhani Styrman on Helsingin Kalliossa asuva kulttuurin sekatyömies. Hän toimii tuottajana, kaupunkioppaana. Lisäksi CV:stä löytyy muun muassa maininnat tietokirjailija, freelancetoimittaja. Styrman on kirjoittanut paljon elokuvakulttuuria sivuavia juttuja, hän on toimittanut kirjan Helsingin elokuvateattereista ”Elokuvateatterit – korttelikinojen aikaan”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.