Global Graph myy eteenpäin käytettyjä yrityskoneita ja tekee tietokonehuoltoa – vanhemmissakin yrityskoneissa löytyy vielä hyvin tehoja

Jorma Honkaniemi on pyörittänyt liikettään Global Graphia nykyisessä osoitteessaan Vaasankatu 20:ssa nyt noin puolitoista vuotta. Sitä ennen liike sijaitsi Helsinginkatu 14:ssa parikymmentä vuotta. Edelliseen paikkaan tehtiin putkiremontti ja liike piti tyhjentää. Työajastaan suurimman osan hän korjaa läppäreitä ja myy käytettyjä yrityskoneita.

Eräs päivä Vaasankadulla kulkiessaan hän huomasi lapun ovessa että tila olisi nyt vapautumassa, myös senkin takia että tässäkin osoitteessa oli tehty putkiremonttia joten tila oli jäänyt vapaaksi. Edellä oli toistakymmentä vuokralaisehdokasta, mutta syystä tai toisesta Global Graph tuli valituksi.

Ympärillä on jonkin verran liikkeitä jotka tekevät tietokonehuoltoa ja myyvät käytettyjä koneita kuten Håt Data, PC-Systems tai Teraset. Yrittäjät tekevät keskenään myös jonkin verran yhteistyötä.

Viime ajat ovat olleet hiukan nihkeitä, kertoo Jorma Honkaniemi. Koronanaiheuttama epävarmuus tulevaisuudesta on siirtänyt asiakkaiden hankintapäätöksiä. Global Graphin ovat pitäneet hengissä vanhat asiakkaat. Joku on saattanut ostaa koneen Jorma Honkaniemeltä jo parin vuosikymmenen ajan.

Aikanaan Jorma Honkaniemellä oli kolme täyspäiväistä työntekijää mutta viime ajat hän on paiskinut töitä yksin.

Tyypillisimmin läppäreissä menee rikki joko näyttö tai kiintolevy. Näppäimistölle on saattanut kaatua kahvia tai kallista punaviiniä, Jorma Honkaniemi kommentoi. Vanhanmalliselta pyörivältä kovalevyltä saa vielä tietoa talteen mutta ihan uusimmista SSD-kovalevyistä ei niinkään.

Vanhanmallinen kovalevy usein varoittelee ennen kuin se hajoaa kokonaan. Se laitetaan telakkaan ja tieto siirretään toiselle levylle toimivassa rungossa.

Jo muutaman vuoden vanha halpamarketti mikro voi olla sellainen että sitä sen kummemmin kannata enää korjata, hiukka laadukkaampia koneita kyllä.

Kannettavia tietokoneita menee enemmän kaupaksi kuin pöytäkoneita.

Jotkut yrittäjäasiakkaat ovat olleet asiakassuhteessa Jorma Honkaniemeen jo pitkään, ei hän uutta yritysasiakashankintaa olekaan paljon tehnyt. Hän on jo kolmisen vuotta ollut eläkeukkona, hän sanoo. Liikkeen pitämästä hän sanoo oikeastaan elämäntavaksi tai harrastukseksi. Hän aikoo pitää liikettään niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä.

Moni käytetyistä tietokoneista on neljästä viiteen vuotta vanhoja, tuoreemmat kolmisen vuotta. Tehoa niissä on peruskäyttöön, lupaa Jorma Honkaniemi. Niissä on neljännen tai viidennen sukupolven I5 prosessori, kahdeksan gigaa muistia ja modernimpi SSD-kiintolevy.

Yrityskoneet eivät ole mitään markettimikroja vaan ne on tehty kestämään, hän kertoo.

Verkkokauppaa hän ei ole perustanut, toki lähetellyt takavuosina koneita postissa.

Yleensä Jorma Honkaniemi saa hankkimansa satsin myös myytyä. Harvoin yhtään konetta tuodaan liikkeeseen vuoden sisällä takaisin. Jos testeissä osoittautuu että kone ei ole käyttökelpoinen, menee se varaosiksi.

Aikanaan hän on kasannut parikintuhatta peruskonetta, mutta jossain vaiheessa hinnat tippuivat niin paljon ettei se enää kannattanut. Nykyään kloonikoneita räätälöidään pelikoneiksi, mutta sitä Jorma Honkaniemi ei tee.

Ala on muuttunut vuosien varrella: ”Kun joskus tuli perus-PC:t kuten 386, 486 ja ensimmäiset Pentiumit, silloin koneet olivat kalliita”, kommentoi Jorma Honkaniemi.

”Silloin puhuttiin että joskus tulee olemaan sellainen tilanne että kaikki hoituu kotona, kaikki kuva ja ääni yhdellä koneella, niin tuntui se niin erikoiselta. Kehitys kehittyy”, hän jatkaa.

Global Graph antaa tuotteilleen vuoden takuun. Kilpailijat ovat joutuneet tulemaan ajan mittaan perässä ja pidentää myöntämiään takuita.

Kun liikkeeseen tulee kone korjattavaksi, ensin Jorma Honkaniemi kysyy mikä siinä on ongelmana. Hän tekee siitä vastaanottokuitin ja myöhemmin sovitaan mitä koneelle tehdään, kun tiedetään varsinainen ongelma.

Jorma Honkaniemi esittää kustannusarvion, jonka useimmat asiakkaat hyväksyvät. Jos kone on jo vanha ja huonokuntoinen, ei sille välttämättä kannata tehdä yhtään mitään.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.