Kallion Kuvahommat Helsinginkadulla ottaa paitsi passikuvia, mutta palvelee myös asiakkaita digitaalisen sisällön painattamisessa

Jaakko Kangosjärven pyörittämä Kallion Kuvahommat on aloittanut viitisen vuotta sitten. Se sijaitsi ensin Kaarlenkatu kolmessatoista mutta muutti viime vuoden heinäkuussa kulman ympäri Helsinginkadulle.

Kallion Kuvahommien tärkeimpiä tuotteita ovat passikuvat. Korona-ajat kohtelivat kehnosti sillä ihmiset eivät niitä enää tarvinneet kun matkustamaan ei päässyt. Lupa-asiointiin toki tarvittiin edelleen kuvia.

Aina kun uutisissa sanotaan, että nyt poliisilla on ruuhkaa, huomataan Kallion Kuvahommissa aina pieni kävijäpiikki. Nyt korona-ajat ovat helpottaneet ja passikuvia tullaan taas ottamaan.

Kiireapulaista ei ihan viime aikoina ole tarvinnut, kertoo Jaakko Kangosjärvi. Lähimmät kilpailevat kuvaamot toimivat Porthaninkadulla.

Passikuvat otetaan liikkeen etuoven oikealla puolella, erillistä studiota Kallion Kuvahommissa ei ole. Hinta on 18 euroa sähköisestä kuvasta.

Kuvahommien käytössä on passikuvaohjelma, jolla pystyy tekemään passi- ja viisumikuvat yli sadan eri maan määräysten mukaisesti. Useimmat säännöt ovat kaikille yhteisiä kuten että katseen pitää olla suoraan kameraan, eivätkä hiukset saa peittää kasvoja.

Passikuvan pitää olla enintään kuusi kuukautta vanha: ”Se tulee monelle yllätyksenä, kun jos katsoo pelistä eikä huomaa mitään eroa siinä viisi vuotta sitten otetussa kuvassa, se ei silti kelpaa”, kommentoi Jaakko Kangosjärvi.

Voi ottaa itsestään myös profiilikuvan, joka on hiukka vapaampi valokuvanmuoto. Voi kuvassa nauraa tai olla sivuttain. Perinteisiä muotokuvia ja potretteja ei Kuvahommissa oteta, sanoo Jaakko Kangosjärvi. ”Tarkoitus on palvella nopeasti myös vaikka vain yhden valokopion tarvitsevaa asiakasta”, hän lisää.

Kallion Kuvahommissa myydään myös muutakin kuten postikortteja, kehystyksiä, julisteita ja seinäkalentereita. Liikkeessä käydään myös tulostamassa julisteita, rakennuspiirustuksia ja esimerkiksi canvas-tauluja.

Asiakkaat tuovat usein digitaalisen kuva, vaikka kännykkäkuvan, ja haluavat että siitä tehtäisiin juliste. Ei pelkästään Kalliosta, vaan muualtakin. Ihmiset vertailevat tätä nykyä hintoja netissä ennen kuin lähtevät kauppaan.

Jaakko Kangosjärven toinen yritys, Printtihommat.fi hoitaa suuremmat tilaukset, jos sattuu tarvitsemaan vaikka 500 julistetta. Tällöin painatus tapahtuu muualla.

Kehyksiä hänelle toimittaa eräs tukkukauppa, kehykset ovat pääosin ruotsalaisia ja saksalaisia. Ihan mittaan Jaakko Kangosjärvi ei voi liikkeessään kehystää, sillä siellä ei ole tilaa leikkurille. Mutta leikataan kyllä vakiokehyksiin meneviin paspartuureihin aukon oman kuvan mittojen mukaan.

Hän tekee myös laminointeja, skannauksia ja tulostaa valokuvia. Sublimaatiotulostin on nopea, isoilla valokuvatulostimilla voi tulostaa vaikka A0-kokoon – rullapaperia käyttäessä voi pidempi sivu olla pidempikin kuin metri ja kaksikymmentä senttiä.

Printattavia valokuvapapereita on periaatteessa kolmea sorttia: kiiltävää, satiinia ja helmiäispintaista paperia. ”Julisteet taas printataan useimmiten mattapapereilel tai säänkestävälle materiaalille”, täsmentää Jaakko Kangosjärvi.

Kallion Kuvahommissa myydään Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin perustuvia historiallisia postikortteja, kirjanmerkkejä ja kalentereita. Vuodelle 2020 tulevat taas uudet seinäkalenterit, aiheinaan Terveiset Kalliosta ja Stadin Bastut. Jaakko Kangosjärvi valittelee että ei ole esimerkiksi Arlaan päässyt viime aikoina saunomaan, hän ajelee viikonloput mökilleen Suomusjärvelle.

Kalliossa Jaakko Kangosjärvi on asunut vuodesta 1990, reilut kaksikymmentä vuotta vastapäätä  nykyistä liikettään. Sijainti on hänestä hyvä, ratikan Helsinginkadun pysäkki on vastapäätä ja Aleksis Kiven Katua liikennöivät bussit, joten kauempaakin pääsee. Parkkipaikat ovat viime aikoina olleet hiukka vähissä kun tehdään kahdeksikon vuoksi katutöitä.

Jaakko Kangosjärvi uskoo, että painotuotteiden menekki ei tule koskaan loppumaan, niitä tullaan tarvitsemaan aina. Kaikkea ei voi hoitaa netissä. Tosin Kallion Kuvahommilla on oma nettisivusto, johon voi lähettää kuvan ja tulla noutamaan se painettuna kaupalta.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.