Kulttuuriympäristö viikonloppu Kalliossa

Kalliossa järjestetään 18.-19.3. kulttuuriympäristö viikonloppu. Sen aloittaa lauantaina 18.3. Helsingin kaupunginmuseon arkkitehdin Mikko Lindqvistin esitelmä Suvilahden voimalaitoksen historiasta ja nykyisyydestä. Sunnuntaina 19.3. on vuorossa kävelykierros ”Kallion arkkitehtuurin monet kasvot”.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Suvilahden voima-alueelle ollaan suunnittelemassa uudisrakentamista, joka palvelisi lähinnä alueen nykyistä kulttuuri- ja viihdekäyttöä.

Suvilahteen rakennettiin Helsingin ensimmäinen höyryturbiinivoimalaitos vuonna 1909. Seuraavana vuonna valmistui kaasuntuotantolaitos. Suvilahden sähkö- ja kaasulaitos toiminta päättyi lopullisesti 1990-luvun puoleen väliin mennessä. Arkkitehti Selim A Lindqvistin suunnitelmat voimalarakennukset ovat suomalaisen teollisen rakentamisen keskeisimpiä monumentteja.

Kallion arkkitehtuurin monet kasvo -kävely esittelee puolestaan eri aikakausien arkkitehtuuria Kalliossa. Kierroksella perehdytään myös rakennusten yksityiskohtiin ja erilaisiin koristeaiheisiin. Kävely perustuu helmikuussa ilmestyneeseen Kivitalojen Kallio-kirjaan, joka esittelee suomalaisen kivirakentamisen arkkitehtuuria 1800-luvunlopulta aina modernismiin saakka.

Kulttuuriympäristö viikonlopun järjestävät Kallion kävelyfestivaali ja Siltasaariseura. Viikonloppu on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien 2023 ohjelmistoa, jonka teema on elävä perintö.      

La 18.3. klo 14.00-16.00 Suvilahden voimala-alueen rakennushistoriaa – arkea ja juhlaa. Helsingin kaupunginmuseon arkkitehti Mikko Lindqvist kertoo Suvilahden voimala-alueen rakennushistoriasta sekä sen nykyisyydestä ja alueen tulevaisuuden suunnitelmista. Paasitorni, Siltasaarisali,Paasivuorenkatu 5 A. Vapaa pääsy.

Su 19.3. klo 15.00 Kallion arkkitehtuurin monet kasvot -kävely. Kävelykierros esittelee eri aikakausien arkkitehtuuria Kalliossa. Kierroksella perehdytään myös rakennusten yksityiskohtiin ja erilaisiin koristeaiheisiin. Kävely perustuu helmikuussa ilmestyneeseen Kivitalojen Kallio-kirjaan. Vapaa pääsy. Lähtöpaikka: Helsinginkatu 26.

Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.