KAVI jatkaa Suomi kankaalla -näytöksiä

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on muuttanut entisen Elannon pääkonttorin tiloihin. Uusien tilojen käyttöönotto tapahtuu asteittain, muun muassa KAVIn kirjasto, joka on kaikille avoin elokuvan erikoiskirjasto avautuu myöhemmin keväällä.

KAVIn uusissa tiloissa on jo aloittanut instituutin oma elokuvateatteri Bio Valentin. Nimi on kunnianosoitus suomalaisen elokuvan kultakauden ohjaaja suuruudelle Valentin Vaalalle (1909 – 1976). Teatteri jatkaa Sörnäisten rantatiellä toimineen Kino Tulion tapaan myös yleisönäytöksiä.

Toivotut Suomi kankaalla -ilmaisnäytökset alkoivat tammikuussa 2024. Esityksiä järjestetään kevätkaudella joka toinen maanantai alkaen klo 14 ja yleisöllä on niihin vapaa pääsy.

Bio Valentin on 44 paikkainen teatteri ja se on sijoitettu rakennustaiteellisesti merkittävän rakennuksen entiseen voimistelusaliin niin, että sen kiinteitä rakenteita ei ole purettu. Valentin on tarkoitettu pääsääntöisesti KAVIn omaan työkäyttöön.

Salin tekniikka on jopa nykyaikaista kaupallista elokuvateatteria monipuolisempi. Teatterin konehuoneessa on modernin digiprojektorin lisäksi 35 mm projektori, jolla voidaan heijastaa elokuvia perinteiseltä elokuvafilmiltä valkokankaalle. Myös 16 mm filmille tarkoitettu projektori löytyy konehuoneesta.

Suomi kankaalla -näytökset joka toinen maanantai. KAVIn elokuvateatteri Bio Valentin, Kaikukatu 2C, 6. krs. Vapaa pääsy.

Kuvat:

Arkistoavustaja Sami Hantula, arkistonhoitaja Tommi Partanen ja filmiteknikko Samuli Kytö (taustalla) Bio Valentinin kaikkein pyhimmissä, teatterin konehuoneessa. Kolmikko vastaa myös Valentinin esitystoiminnasta.

Bio Valentin poikkeaa normi elokuvateatterista, salin keskellä on miksauspöytä, joka liittyy KAVIn elokuvien konservointityöhön, pöydän kautta tehdään muun muassa filmien värimäärityksiä.

Teksti & kuvat Juhani Styrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.