Kukkatehtaasta saa kuiva- ja tuorekukkia, tilat leipätehtaalla saivat väistyä kun kuluttajamarkkinat piristyivät – kukkapajoja pidetään mutta voi osallistua myös etänä

Johanna Valjakka ja Suvi Kantoluoto omistavat Kukkatehtaan Hämeentie 36:ssa. Yritys on perustettu vuonna 2019. Se muutti nykyisiin tiloihin leipätehtaalta tien toiselta puolelta. Työtilat sijaitsivat siellä neljännessä kerroksessa.

Leipätehtaalla tehtiin tilauspohjaisesti kukkatöitä erilaisiin tapahtumiin ja yrityksille. Myös kukkapajoja pidettiin ja pidetään edelleen paljon, sekä yleisiä että yksityisiä, vaikka työ- ja polttariporukoille. Kukkatehdas tekee lisäksi yhteistyötä muun muassa Caisan ja Bruketin kanssa. Bruketissa järjestetään mm. suosittuja kukkabrunsseja. 

Kun korona iski keväällä kalenteri tyhjeni parissa päivässä. Tapahtumat ja messut peruttiin. Häitä peruttiin ja siirrettiin seuraavalle vuodelle. Omistajat päättivät alkaa markkinoimaan verkkokaupan kautta kukkia yksityisille kuluttajille. Pian kukkatoimituksia ajettiinkin ympäri pääkaupunkiseutua, kommentoi Johanna Valjakka. Kuluttajakauppa kasvoi ja tuli tarvetta muuttaa kivijalkaan. 

Nykyisessä kivijalkaliikkeessä on 59 neliötä. Toinen puoli on työskentelypuolena, jossa voi pitää pieniä kukkapajoja, toinen puoli toimii kauppana. Kukkatehdas ei halunnut muuttaa kauas leipätehtaan työtiloistaan, sillä se tunnettiin jo alueella, kommentoi Johanna Valjakka. 

Vastaanottoa uudessa osoitteessa Johanna Valjakka kuvaa kivaksi ja lämpimäksi. Vaikka Hämeentie onkin vielä remontissa, on kauppaan poikkeajia jo näkynyt. Kävijöitä on kaikenikäisiä. Toiset tietävät aika tarkalleen mitä haluavat, moni tulee vain fiilistelemään, saattavat kysellä suositustakin. Jos Kukkatehtaan Instagramissa näkyy jotain kivaa, tulevat monet sitä paikan päälle katsomaan. 

Kukkia on liikkeessä kaikenlaisia, kuivakukkia ja tuorekukkia, valikoima vaihtelee aikojen ja sesongin mukaan. Tuorekukkien valikoima vaihtelee joka viikko, hieman riippuen siitä mitä kukkia on saatavilla. Ihan perinteinen kukkakauppa Kukkatehdas ei ole, valikoima halutaan pitää mielenkiintoisena ja vaihtelevana.

Kuivakukat ovat kuivattuja oikeita kukkia tai heiniä. Niitä on saatettu valkaista tai värjätä. Johanna Valjakka: ”Nämä ovat siitä kivoja että ne kestävät lähes ikuisesti eikä niitä tarvitse hoitaa. Niistä on iloa pitkään.” 

Kukkatehdas tekee tilauksesta kaikkea mitä keksii toivoa, kimpuista kukkapilviin. Kransseja menee kaupaksi paljon. Kukkia tilataan häihin ja hautajaisiin, kylään viemisiksi tai kotiin omaksi iloksi, sanoo Johanna Valjakka.

Kukkatehtaan verkkokaupasta voi tilata kukat kätevästi ja noutaa kun itselle sopii tai tilata kotiinkuljetuksella. Korona-aikana on tärkeää, että kontaktiton nouto tai toimitus onnistuu myös, kommentoi Johanna Valjakka.

Suurin on osa Kukkatehtaan kukista tuodaan Hollannista. Mahdollisuuksien mukaan käytetään myös paljon kotimaisia kukkia, mutta leikkokukkakasvatusta ei ole Suomessa ympärivuotisesti. Kesällä pienviljelijöiltä saa lähikukkaa. Pellonreunan puutarhan daaliat ovat iso hitti syksyllä, sanoo Johanna Valjakka. Jouluksi saadaan kotimaisia hyasintteja, amarylliksiä, joulutähtiä ja jouluruusuja.

Kukkatehtaalla on myynnissä paljon ruukkuja ja maljakoitakin – ruukut missä on kasvot ovat nyt tosi kova hitti. Astioissa on myös oma muotivirtauksensa, liikkeeseen on juuri tuotu tanskalaista designia. Kukkien sävyt seuraavat muodin ja sisutustrendien virtauksia, niistä riippuu mikä on pinnalla. Nyt kaikki ruskean sävyt kuivakukissakin ovat kovasti in, mutta myös kirkkaat karkkivärit ihastuttavat. 

Kaupan katossa roikkuu havupilvi, jossa on erilaisia havuja, magnolian oksia, kuivakukkia, valkaistuja amarantteja ja kultaiseksi värjättyä grevilleaa. Lisäksi on vielä magnolian lehtiä ja kuivia saniaisia. Sellainen voi Johanna Valjakan mukaan sopia mihin vaan missä on tilaa.

Joulusesonki näyttää alustavasti hyvältä. Ihmiset viettävät aikaa kotona, joten kukkia ja kauniita asioita kaivataan, sanoo Johanna Valjakka.  Myös läheisiä on kiva muistaa kukilla. 

Kukkatehdas osallistuu useammille joulumarkkinoille, mm. Redin Joulumarketiin ja Teurastamon joulumarkkinoille. Kukkapajoja joissa tehdään havukransseja on paljon, osa niistä pidetään etänä esimerkiksi Teamsin tai Instagramin välityksellä. Niissä ihmiset tekevät omat kranssinsa itse ohjeistuksen mukaan. Erityisen suosittuja ovat olleet afterwork- kranssipajat, joita pidetään Bruketissa Leipätehtaalla. DIY-kranssipakkauksia myydään myös mukaan ohjeistuksen kanssa.

Kukkatehdas haluaa kannustaa ihmisiä suosimaan paikallisia kivijalkakauppoja ja pienyrittäjiä, ja osaltaan tuoda kauneutta ja iloa ihmisten elämään. ”Kauneus on kaikille” on meidän motto, toteaa Valjakka.

www.kukkatehdas.net/verkkokauppa

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.