Hermannin Piirakkaleipomo avautui juuri Vaasankatu kuutoseen – tarjolla erilaisia leipomotuotteita, tulevaisuudessa pääsee myös piirakantekokursseille

Jussi Murtomaa on juuri avannut leipomon myymälän Vaasankatu kuutoseen. Hermannin Piirakkalaleipomon leipomo sijaitsee Kontulassa, josta tuotteet Vaasankadulle tulevat. Leipomo on perustettu kuusi vuotta sittten.

Murtomaalla on aiempaa taustaa kymmenisen vuotta K-kauppiaana ja sitä ennen hän aloitti ruokakaupassa työt jo pikkupoikana. Hän on pyörittänyt muun muassa Vantaanlaakson K-Markettia, K-Supermarket Herkkupähkinää ja Lahderantaa Espoossa. Silloin hän teki eri mittaluokan hommia, hän sanoo, liikevaihto useissa miljoonissa euroissa.

Leipomon tarina alkoi näkkäreistä, joihin hän itse on kehittänyt reseptin. Se oli ensin ihan sivujuonne tuotteena, jota hän valmisti kaupassaan. Samoihin aikoihin hänen kaverinsa lähtivät jäätelöalalle, ja hän kiinnostui ruoan valmistuksen alasta, siitä tuli aina mielenkiintoisempaa. 

Jussi Murtomaa oli noina vuosina Master Chefin kolmannella tuotantokaudella ja sijoittui neljänneksi ”suomalaisella urheilusuorituksella”, kuten hän sanoo. 

Kun perheelle syntyi lapsi, enää kauppiaan iltapainotteinen työ ollut yhtä kutsuvaa. Hän on muutenkin aamuihminen, kertoo Murtomaa. Siispä leipomon perustaminen sopii hyvin aamuihmiselle ja perheelle jäi aikaa iltaisin.

Näkkärien lisäksi tuotevalikoima alkoi kasvaa perinteisemmillä leipomotuotteilla, joista leipomon päätuotteeksi ovat kasvaneet aidot piirakat (riisi, peruna, porkkana & ohra), käsintehtynä ja ohutkuorisena. Näitä valmistetaan sekä tuoreena että raakapakasteena.

Leipomon nimi no tullut Jussi Murtomaan entisen kotikaupunkiosan mukaan. Sittemmin hän on asunut jo reilut kymmenen vuotta Vaasankadulla Harjussa, leipomon myymälästä risteyksen toisella puolella. Hän odotteli useamman vuoden, että saisi perustettua leipomon myymälän ihan kotikulmille vilkkaalle Vaasankadulle.

Palvelutarjonta on alueella koko ajan parantunut, kommentoi Murtomaa. Alueen ongelmat ovat ehkä enemmän ulkopuolisten kirjoitteluissa, hän kommentoi. Alue sopii myös lapsiperheille, lähellä on päiväkoti ja koulut, eikä perhe muutenkaan valvo öitä. 

Leipomotyö ei hänestä ole myöskään yhtä stressaavaa kuin kauppiaan työ oli.

Hän on pitkään katsellut ikkunasta Vaasankadun aamuliikennettä, seitsemän aikaan olisi jo tilausta tuotteille, mutta ehkä työpäivät venähtäisivät liian pitkiksi. 

Näkkäreissä on mm. fenkolia, pellavaa, seesamia, auringonkukkaa, timjamia, kuminaa, valkosipulia, maa-artisokkaa, kurpitsansiemeniä, merisuolaa, ja vaikka mitä. Lisäksi kaurahiutaletta, ruisjauhoja. Näkkäreistä löytyy myös kolme gluteenitonta vaihtoehtoa. Näkkäreiden siemenpitoisuus on noin 60%.

Näkkärit tehdään käsityönä sekoitettavasta taikinasta, raaka-aineiden on hyvä olla hyvälaatuisia ja oikeassa suhteessa. Näkkärien tekeminen vaatii paljon tilaa ja sitä on tehtävä kerralla paljon, että sitä on kannattavaa tehdä. 

Moni käyttää niitä vaikka suolaiseen juustokakkupohjaan tai ihan vain snacksina. 

Leipomon myymälästä hän sanoo, että se ei ole erikoistavarakauppa eikä päivittäistavarakauppakaan vaan jotain siltä väliltä, sieltä saa hiukka parempia valikoituja tuotteita myös muutamalta muulta toimijalta.

Jussi Murtomaa seuraa myös alan trendejä. Vegaanisuuskin on otettu tuotteissa huomioon, tämän he huomasivat kannattavan Vege-messuilla. Hinnoitelussa on oltava aina kohtuullinen,  eikä tästä haluta mitään elintarvikemuseota, kommentoi Jussi Murtomaa. 

Vaasankadun myymälän vieressä on nykyisin leipomon toimisto, jossa tullaan pitämään jatkossa myös piirakkakursseja. Toimisto on 28 neliötä, myymälän puoli 32 neliötä. Myymälään mahtuu sopiva määrä tuotteita, runsaasti ja pieteetillä aseteltuna.

Piirakkakursseja aletaan järjestää maaliskuun puolivälissä. Ne ovat noin kolmen tunnin kursseja, joissa pääsee tekemään karjalanpiirakkaa sekä oppimaan tietoutta piirakoista. Leipomiensa tuotteiden lisäksi kurssilta saa mukaan leipomon tuotepaketin. Hinnaksi tulee alkuun 70 euroa per henkilö ja lapsille puolet alennusta, jos saapuvat aikuisen kanssa. Tavoitteena on saada noin 6-8 hengen ryhmiä. Kursseja pyritään myymään paljon myös yrityksille, jotka hinnoitellaan tarpeen mukaan.

Myymälässä on tarjolla myös mm. Hommanäsin kartanon hilloja ja mehuja. Se sijaitsee Sipoossa ja on rakennettu 1700-luvulla. Nykyinen suku on pitänyt sitä itsellään reilut sata vuotta ja tehnyt tuotteita useamman kymmenen vuotta. 

Leipomon päätuotteina sillä ovat piirakat. Karjalanpiirakoiden lisäksi kylmävitriiniin tulee mm. savulohipiirakkaa, kaalipiirakkaa, sieni-perunapiirakkaa, muikkukukkosia,  ja levypiirakkaa. Myymälään tulee piirakoiden lisäksi päivittäin paria eri lepuskaa, itäsuomalaisia rieskoja.

Makealla puolella on vegaanista korvapuustia, perinteisempää puustia, kanelipitkoja ja mustikkakukkoja, jotka ovat leipomon suosituin makea herkku. Lisäksi on erilaisia keksejä ja täytettyjä patonkeja. Juustot ja jogurtit myymälään saapuvat Helsingin Meijeriliikkeeltä.

Itse myymälässä on pari asiakaspaikkaa, mutta varsinainen kahvila se ei ole. Puuttuu asiakasvessakin. Myymälä on rakennettu kuitenkin niin, että siellä olisi mukava istuskella, sanoo Jussi Murtomaa. 

Aamulla voi myymälästä hakea esimerkiksi jogurttia hillolla ja myymälän omalla granolalla. Kaikkea saa myös tilattua Woltista. 

Näkkäreille on luvattu kahdeksan kuukautta säilyvyyttä. Kuivatuotteille saisi laittaa vuodenkin säilyvyyden, mutta leipomonmyymälästä haetaan näitä enemmän kuitenkin tarpeeseen kuin täyttämään kaappeja, kommentoi Murtomaa. 

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.